• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ОЛЕКСАНДР ШИМАНОВСЬКИЙ: «ЯКЩО МИ ХОЧЕМО ЖИТИ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКИ, ТО МИ ПОВИННІ ВІДПОВІДАТИ ЄВРОПЕЙСЬКИМ ПРАВИЛАМ, В ТОМУ ЧИСЛІ, В ПИТАННЯХ ПРОЄКТУВАННЯ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ»

    03.10.2016

    Про життя під час кризи, нові проєкти та перехід України на Єврокоди нам розповів Олександр Шимановський, генеральний директор Українського інституту сталевих конструкцій ім. В. М. Шимановського.

    Александр Шимановский

    Як Ви можете охарактеризувати ситуацію, що склалася сьогодні на ринку проєктних послуг?

    Варто почати з того, що світова фінансова криза по Україні вдарила значно сильніше, ніж по інших країнах. В результаті, з вересня 2008 до 2013 обсяги будівництва в Україні знизилися приблизно на 75%. Причому, житлове будівництво демонструє менші темпи падіння, а попит в промисловому сегменті практично знизився до нуля. У 2012-2013 роки в Україні практично не проєктувалися і не будувалися, за рідкісним винятком, нові промислові потужності. Тільки в 2016 році за даними Держстату за січень-липень будівельна галузь показала невелике зростання в 11%, що є мізером, та не дозволяє українським будівельним компаніями, особливо тим, що займаються промисловим проєктуванням, вийти з «режиму виживання».

    Як Інституту вдається вижити в умовах, що склалися?

    Ось уже кілька років наш Інститут не отримує нових замовлень на проєктування промислових об'єктів. Всі зусилля інвестора спрямовані на підтримку в експлуатаційному стані існуючих промислових споруд. Тому сьогодні ми займаємося, в основному, обстеженням промислових об'єктів і даємо рекомендації щодо посилення, оновлення і підтримання діючих потужностей.

    Чи варто очікувати зростання будівельного ринку в 2017 році?

    Думаю, варто. Дно ями Україна пройшла в 2014-15 роки. Далі, на жаль, темпи зростання будуть сповільнюватися, але в абсолютних цифрах обсяг ринку буде значним.

    Які великі об'єкти є в портфелі Інституту сьогодні?

    Найбільш значимі - це цех з виробництва окатишів №2 (ЦПО-2) Північного гірничо-збагачувального комбінату (м.Кривий Ріг). Ми займаємося обстеженням і розробкою рекомендацій щодо посилення металоконструкцій, які знаходяться в незадовільному стані. Від комбінату також є запит на проведення аналогічної роботи в ЦПО-1.

    Інститут проєктує будівлі для різних торгово-розважальних центрів і торгових точок мережі Епіцентр.

    Гіпермаркет Епіцентр

    В окремий напрямок нашої діяльності варто виділити висотні споруди для стільникового зв'язку, які сьогодні будуються в досить великій кількості. Інститут займається проєктуванням як нових опор, так і обстеженням діючих. А в середині вересня ми отримали пропозицію обстежити Київську телевежу, яку Інститут проєктував ще в 60-х роках минулого століття.

    Яка конкурентна перевага Інституту перед іншими гравцями ринку проєктних послуг?

    Ми маємо значний досвід роботи в Україні і в країнах колишнього Союзу. За 72 роки співробітниками Інституту виконано близько 35 тис. проєктів різної складності.

    Інститут є базовою організацією Мінрегіону України, що грає важливу роль, коли мова йде про проєктування великих і досить складних об'єктів. Наприклад, днями до нас надійшло дві пропозиції на обстеження Міжнародного виставкового центру - місце проведення конкурсу Євробачення 2017 і НСК Олімпійський - місце проведення фінального матчу Ліги чемпіонів 2017-2018.

    Оскільки Інститут виконував адаптацію європейських стандартів в галузі металобудівництва в Україні, наші фахівці добре знайомі з Єврокодами. Думаю, саме цей фактор зіграв свою роль, коли Інститут запросили адаптувати до українських норм креслення французької компанії NOVARKA для зведення захисного покриття 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС.

    Захисне покриття 4-го енергоблоку ЧАЕС

    Чи працюєте Ви на зарубіжні ринки? Чи цікавий європейський ринок проєктних послуг?

    Працюємо, але в невеликих обсягах. Інститут постійно шукає виходи за кордон і, звичайно, європейський ринок цікавий для нас. Однак вийти в Європу досить складно через щільність ринку і серйозну конкуренцію. Ми шукаємо контакти в колишніх республіках Союзу - Казахстан, Грузія, Молдова. За останній час в цих країнах ми мали замовлення на проєктування об'єктів. Контакти з Росією практично припинені.

    В питаннях проєктування сталевих конструкцій досвід яких країн, на Вашу думку, є найбільш прогресивним?

    Кожна країна напрацьовує якісь нові конструктивні і технологічні рішення стосовно тих умов, в яких вони експлуатуються. Наприклад, значна частка житлового будівництва в Великобританії ведеться із застосуванням металоконструкцій, а в Японії цей показник становить майже 100%, що пояснюється складними сейсмічними умовами в цих країнах.

    Україна має прогресивний досвід застосування сталі в будівництві. Наші конструктивні рішення і проєктні розрахунки знаходяться на одному рівні з напрацюваннями проєктувальників з розвинених країн світу, а в деяких аспектах українські розробки навіть краще, тому інші країни можуть переймати наш досвід.

    Чи веде Інститут розробку нових типів металоконструкцій сьогодні?

    Розповім порівняно з радянським досвідом. У Союзі розробка нових типів сталевих конструкцій була дуже регламентована. Тобто, реалізовувалося значна кількість типових проєктів, а для розробки кожного нового типового проєкту була потрібна розробка і нових типів металоконструкцій.

    Сьогодні ж для кожного об'єкту застосовуються якісь свої нюанси, нововведення і підходи, як в розрахунку, так і в проєктуванні. Індивідуальні конструктивні рішення застосовуються до кожного окремого об'єкта. Наприклад, взяти умовно стандартні магазини торгової мережі Епіцентр, які на вигляд типові, проте в кожному з них є свої конструктивні особливості.

    Металоконструкції стадіону Дніпро-Арена

    В Україні вже два роки діють Єврокоди, в імплементації яких Інститут брав участь. Розкажіть, з якими труднощами стикалися в процесі їх розробки?

    Якихось особливих труднощів в адаптації Єврокодів в Україні не було. Були технічні робочі моменти, наприклад, підбір відповідних термінів і аналогів, які за своїм наповненням повинні повністю відповідати англійським термінам.

    За структурою Єврокоди складаються з двох груп документів. Перша - безпосередньо самі Єврокоди (їх всього 58), а друга - національні програми, що враховують технічні норми і особливості кожної країни. Основна робота була пов'язана з правильним викладом існуючих умов в Україні стосовно до тих вимог, які в цих Єврокодах прописані.

    Чи є труднощі переходу України на Єврокоди?

    Перехід на Єврокоди досить простий. По суті, це ті ж ДБНи, що враховують ряд додаткових моментів, тільки використовувані в Європі.

    Хочеться відзначити, що за останній час в Україні спостерігається великий прогрес в імплементації євронорм і стандартів. Україна продемонструвала серйозний намір вступити в європейське співтовариство і робота в цьому напрямку постійно триває. Якщо ми хочемо жити по-європейськи, то повинні відповідати європейським правилам, а використання Єврокодів - це тільки одне з невеликих складових цієї відповідності.

    Наталія Шевченко

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ