• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    СТАЛЬ КОРТЕН ЯК УНІКАЛЬНИЙ МАТЕРІАЛ

    30.10.2017

    Стильні дизайнерські рішення зі сталі Cor-Ten (Кортен) є окрасою багатьох будівель і споруд по всьому світу. Завдяки унікальній властивості сталі Кортен згодом міняти колір, провідні архітектори активно застосовують листи Cor-Ten в різних проєктах: від невеликих скульптур до грандіозних споруд. Це дозволяє створювати знакові проєкти, які з часом змінюються.

    Європейський Центр Солідарності, Польща

    Атмосферостійка сталь Кортен була розроблена в 1930-х роках американською корпорацією U.S. Steel. Відмінна корозійна стійкість і висока довговічність сталі Кортен зробили її застосування популярним в багатьох сферах - суднобудування, мостобудування, виробництво морських контейнерів, труб, цистерн і т.д.

    U.S. Steel Tower, США

    Завдяки своїм унікальним якостям і простоті обробки сталь Cor-Ten активно використовується як конструкційний матеріал в будівництві, а також в ландшафтному дизайні для створення декоративних композицій.

    Башня Vlooyberg, Бельгія

    Кортенівська сталь може поставлятися в формі готових фасадних виробів (касети, ламелі, дизайн-профілі), а також у вигляді рулонів і плоских листів. Фасади зі сталі Кортен успішно застосовуються як при будівництві житлових будинків, так і комерційних будівель.

    Котедж, Словаччина

    Офісна будівля Riigi Kinnisvara, Естонія

    Торгово-розважальний центр Akropolis, Литва

    Cor-Ten являє собою леговану сталь, особливо стійку до атмосферних впливів. При цьому кортенівська сталь являє собою натуральний і екологічно чистий матеріал.

    Міст New River Gorge, США

    Висока довговічність сталі Кортен забезпечується оксидним шаром (патиною), який утворюється на поверхні і зупиняє процес корозії. В нормальних погодних умовах, оксидна плівка, яка не розмиваються, утворюється протягом 18-36 місяців при обов'язковій багаторазовій циклічності намокання і висихання поверхні. При цьому кожний наступний цикл намокання сталі збільшує термін її служби.

    Медичний центр, Естонія

    Від самого початку сталеві листи Cor-Ten мають глянцеву сріблясту поверхню, а з часом змінюють свій колір від бархатистих бронзових відтінків до благородного насичено-коричневого.

    Зміна кольору сталі Cor-Ten з часом, Меморіальна вежа століття Хоккайдо, Японія

    Сталь Кортен може застосовуватися в конструкціях без додаткової обробки поверхні, а також не вимагає обслуговування протягом усього терміну експлуатації.

    Зварювання сталі Кортен в заводських умовах можлива всіма відомими способами. При цьому рекомендується застосовувати методи зварювання і матеріали з низьким вмістом водню. Cor-Ten піддається згинанню і штампуванню в холодному стані, термічній і механічній різці аналогічно звичайній конструкційній сталі S355.

    Альтанка, Австралія

    Palazzo di Vigonovo, Італія

    Навіть при тому, що Кортен застосовується в архітектурі вже більше 50 років, сьогодні цей матеріал є дуже актуальним і знаходить все нові варіанти застосування в фасадних композиціях і архітектурних рішеннях по всьому світу. В останні роки талановиті архітектори використовують кортенівську сталь для створення не тільки виразних фасадів будівель, а й клумб, скульптур, вивісок, елементів ландшафту та ін.

    В Україні сталь Кортен виробництва Ruukki SSAB вже застосована в багатьох проєктах, в тому числі, ТРЦ ТАМ-ТАМ в Луцьку, готель Verholy в Полтавській обл., Скульптура Куб в Києві і т.д.

    {php Gallery::GiveGalleryHtml(129, 2, '736', '300'); php}

    {php Gallery::GiveGalleryHtml(130, 2, '736', '300'); php}

    Можливості використання Кортен практично необмежені і найближчим часом сучасні архітектори напевно знайдуть застосування цієї сталі для створення нових цікавих рішень.

    Гольф-клуб Pärnu Bay, Естонія

    Газокомпресорна станція Егтвед, Данія

    Матеріал наданий компанією Rauta.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ