• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Вячеслав Колісник: «Уже зараз помітний спад роздрібних замовлень»

    30.03.2020

    Про поточну ситуацію та очікуваннях сектора сталевого будівництва, а також про заходи щодо боротьби з епідемією та антикризових рішеннях в інтерв'ю GMK Center розповів Вячеслав Колісник, виконавчий директор Асоціації Український центр сталевого будівництва

    Карантинні заходи проти поширення коронавірусу вже привели до зупинки багатьох невеликих підприємств сфери послуг і до зниження випуску промислової продукції. Зі свого боку всі українські компанії гірничо-металургійного комплексу вживають необхідних зусиль для запобігання поширенню вірусу і підтримки своїх виробництв.

    https://www.uscc.ua/files/1/30032020-review.jpg

    В якому режимі зараз працюють підприємства сектора сталевого будівництва?

    - Підприємства працюють в умовах карантину. Велика частина офісних співробітників переведена на віддалену роботу, на робочих місцях - менеджмент і виробничі підрозділи. Всі підприємства намагаються чітко виконувати свої зобов'язання перед замовниками.

    В останні роки нежитлове будівництво зростало на 20-30% в рік. Чи можна зараз говорити про зниження попиту? Чи є вже факти припинення нежитлових будівельних проектів, зриву контрактів?

    - Зрозуміло, що закриття офісних будівель, ТРЦ, ринків, кінотеатрів і т.п. не сприяє інвестуванню. Ми спостерігаємо часткову зупинку роботи по проектам, які знаходяться на стадії планування. Водночас проекти в стадії реалізації будуть і далі будуватися, якщо у їх інвесторів не виникне проблем з поточними надходженнями.

    Які сегменти сталевого будівництва можуть постраждати більшою і меншою мірою?

    - Будівельні матеріали та послуги не належать до переліку товарів першої необхідності. Якщо буде введено надзвичайний стан, сильно постраждає весь ланцюжок створення цінності галузі. Уже зараз помітний спад роздрібних замовлень, і стає очевидно, що виторг підприємств галузі у квітні буде значно нижче березневого та не продемонструє стандартного сезонного зростання. Ступінь негативного впливу на галузь буде відома пізніше. Але очевидно, що можна очікувати проблеми у компаній, які не мають «фінансової подушки» безпеки.

    Які антикризові заходи вживають підприємства?

    - Як я вже казав, більшість підприємств перевели своїх офісних співробітників на віддалену роботу, по можливості організували розвезення персоналу. Частина підприємств проводять переговори з постачальниками та кредиторами про відстрочку поточних платежів. Деякі підприємства відправили частину співробітників у відпустки. Однак більшість зараз в стані очікування -  намагаються прораховувати можливі сценарії розвитку ситуації.

    Як ви оцінюєте вплив тих антикризових заходів, які на цей час вжито Верховною Радою, Кабміном і Нацбанком: заборона перевірок, кредитні канікули, скасування податку на комерційну нерухомість і землю?

    - Оцінюю їх як глибоко неефективні. Скасування податку на нерухомість і землю позбавляє фінансових надходжень до місцевої влади, яка повинні взяти на себе основний удар по боротьбі з епідемією. При цьому середній і дрібний бізнес не отримає від таких послаблень серйозних дивідендів і все одно витратиться на організацію логістики, закупівлю засобів гігієни та дезінфекції, інші потреби при значному падінні рівня поточних надходжень. При цьому є інформація, що на окремих будмайданчиках все одно з'являються представники силових структур з метою перевірки кількості працівників. Підтримка повинна бути цільовою та обґрунтованою, як і будь-які карантинні заходи.

    Який подальший розвиток подій для галузі бачиться вам найбільш реалістичним?

    - Очевидно, що нас не очікує зростання в поточному році. Питання, наскільки глибоким буде падіння. Я бачу мінус 20-25% як базовий (НЕ песимістичний!) сценарій з глибоким падінням у другому кварталі та частковим відновленням в третьому-четвертому кварталах 2020 року. Про песимістичний сценарій краще поки не будемо говорити. Зауважте, я не кажу про падіння ВВП, йдеться саме про доходи підприємств будівельної галузі. Я сподіваюся, що влада знайде в собі сили почати переговори про відстрочку платежів за борговими зобов'язаннями та не буде секвеструвати статті розвитку, підтримавши будівельний бізнес державними замовленнями. Також сподіваюся, що форму карантину змінять і його заходи будуть спрямовані насамперед на захист груп ризику - щоб бізнес зміг працювати в більш-менш нормальних умовах.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ