• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Олександр Мартинюк: «Зменшення металоємності конструкції на 30 % завдяки застосуванню гофробалки - цілком реально»

    07.05.2014

    В умовах конкуренції на будівельному ринку лідируючі позиції займають компанії, що використовують нові технології в реалізації об'єктів нерухомості. Одним з передових підходів у будівництві є застосування зварних двотаврових балок з тонкою гофрованою стінкою (гофробалки) в каркасі будівель. Гофробалки дозволяють зменшити металоємність конструкцій, тим самим, роблячи їх використання в будівницт...

    В умовах конкуренції на будівельному ринку лідируючі позиції займають компанії, що використовують нові технології в реалізації об'єктів нерухомості. Одним з передових підходів у будівництві є застосування зварних двотаврових балок з тонкою гофрованою стінкою (гофробалки) в каркасі будівель. Гофробалки дозволяють зменшити металоємність конструкцій, тим самим, роблячи їх використання в будівництві комерційної нерухомості економічно вигідним.

    Незважаючи на виникнення теорії гофрування тонких стінок ще в радянські часи, їх масове застосування стало можливим відносно недавно - з появою сучасного, повністю автоматизованого обладнання. Про те, що таке гофробалка і які переваги вона дає замовникам будівництва, ми розмовляємо з директором «ПЕМ Україна» (Zeman group), к.т.н. Олександром Мартинюком.
    Як представник західноєвропейської компанії, яка активно працює в Україні, можете назвати принципові відмінності в підході замовників будівництва при виборі металевих конструкцій для будівництва комерційної нерухомості у нас і в Європі?

    Ключова відмінність європейського підходу полягає в тому, що європейці торгуються за вартість будівлі в цілому, а не за окремо взяті його елементи. В Україні ключовим фактором проведення більшості тендерів є вартість однієї тонни конструкцій, при цьому в Європі цей показник стоїть далеко не на першому місці.
    На заході завдання компанії, що поставляє будівлю, полягає не в мінімізації питомої вартості металоконструкцій, а в грамотному розрахунку і розробці оптимального проектного рішення із застосуванням різних типів металоконструкцій, які дозволять отримати максимальну економію на всіх етапах будівництва із збереженням заданих експлуатаційних і нормативних вимог до будівлі.

    Компанія Zeman спеціалізується на зведенні об'єктів із застосуванням гофробалки. Що собою являє цей тип металевих конструкцій і які бувають різновиди балок з гофрованої стінкою?

    Балка з тонкою гофрованою стінкою являє собою металоконструкцію з гарячекатаними поясами і стінкою, в якій для підвищення її місцевої стійкості створені гофри різного обрису. Завдяки профільованій стінці, конструкція ефективно сприймає великі згинальні навантаження.

    Гофрирування стінки вносить додаткову стійкість, що дозволяє виробляти її з тоншого металу, ніж в класичних двотаврових балках. У елементах, що згинаються (балках, ригелях, прогонах і т.п.) стінка бере участь тільки в передачі досить невеликих дотичних напружень і в основному працює на стійкість. Пояси, які працюють на стиск і розтяг, при цьому залишаються приблизно такими ж як у класичних балках.

    Гофробалки розрізняються за видами обрису стінки: синусоїдальний, трапецеїдальний або трикутний. При цьому найбільшою стійкістю на локальному рівні володіють балки з синусоїдальної гофрованої стінкою, так звані SIN-балки (від лат. Sinus - вигин). Варто відзначити, що балка з трикутною гофрою (наприклад, серія «Алма-Ата», розроблена в московському ЦНДІ ПСК ім. М.П. Мельникова) в силу відносної простоти виробництва активно застосовувалася в Радянському Союзі. За аналогією з класичними балками, гофробалка може бути з паралельними стінками або змінного перерізу.

    На потоковому автоматичному обладнанні тонка гофрована стінка балок виробляється з рулонів, що стандартно постачаються шириною 1000, 1250 і 1500 мм. Методом розрізання рулону вздовж на дві або три частини виходять більш низькі розміри: 333, 500, 625, 750 мм - це і є стандартний сортимент гофробалок по висоті. При цьому пояса можуть бути будь-які згідно з розрахунком навантажень, аж до балок з поясами змінної ширини і товщини.


    Виробництво гофробалок повністю автоматизовано. Як правило, це лінія з двома роботами, які автоматично сканують і приварюють гофровану стінку зі швидкістю приблизно 1 м/хв. При цьому розкрій сировини відбувається прямо на лінії з безвідходної технології.

    Які ключові відмінності гофрованих балок від класичних металоконструкцій?
    Головна відмінність - це принцип роботи гофрованої стінки, що дозволяє в розрахунок стійкості брати практично всю ширину гофри. У гофрованій балці, по суті, реалізовано класичне прагнення проектувальників металевих конструкцій, щоб метал працював на максимумі своєї міцності, а стійкість забезпечувалася конструктивними рішеннями.

    Важливим економічним фактором застосування гофробалок в будівництві є істотне зменшення металоємності будівлі, при тому, що вартість тонни таких конструкцій не дуже відрізняється від класичних металоконструкцій.

    Враховуючи, що в гофробалці стінка перестає грати істотний ваговий фактор, її можна збільшувати по висоті без істотного збільшення ваги конструкції. Це дозволяє зробити пояса менше за розмірами і, як наслідок, призводить до ще більшого зменшення загальної ваги балки.

    Наскільки можна скоротити вагу несучих конструкцій будівлі, застосовуючи гофробалку?

    Якщо у замовника є готові креслення КМ і є можливість тільки перерахувати пряму заміну наявних конструкцій на SIN-балки, можна отримати близько 20 % економії у вазі металоконструкцій. Коли ж проектувальник має «чисту архітектуру» об'єкта і може оптимізувати ще й сам конструктив (крок колон, вигляд і положення зв'язків, типи вузлів і т.д.), то в цьому випадку зменшення металоємності конструкції на 30 % завдяки застосуванню гофробалки - цілком реально.

    Чи може SIN-балка повністю замінити традиційні види металоконструкцій? Чи існують обмеження щодо її застосування в будівництві?

    Гофробалка найбільш успішно замінює конструкції, які працюють на вигин. В елементах, що працюють на стиск, крутіння або інші деформації, економія в порівнянні з альтернативними конструкціями не так помітна. Наприклад, такі конструкцій як зв'язки, стислі ригеля, стінові прогони, рами прорізів і т.д., виробляються зі стандартних профілів.

    Бувають «зручні» об'єкти для застосування гофробалки (наприклад, з великими прольотами), які переважно працюють на згинальний момент. У цих об'єктах максимальне застосування гофробалки в проекті становить до 80 % від загальної металоємності каркасних конструкцій.

    Найбільшу економіку будівництва застосування гофробалки показує в прольотах від 18 до 40 метрів. Для невеликих (об'єктів до 16 м) з малим просвітом вона вже конкурує з ЛСТК, а в конструкціях з великими навантаженнями, наприклад, з кранами більше 50 тонн, найкраще підходять класичні зварні балки.

    У великих безопорних прольотах доцільно застосовувати складальні малоелементні ферми, в поясах яких ставляться SIN-балки.

    Вкажіть, будь ласка, частку ринку гофрованої балки в загальному обсязі українського ринку сталевого будівництва за 2013 в Україні.

    Торік сегмент будівництва будівель, побудованих із застосуванням гофробалки, займав приблизно 5-7 % у загальному обсязі ринку сталевого будівництва.

    Які фактори стримують активний розвиток українського ринку гофрованих балок?

    Технічних, конструктивних або нормативних обмежень для активного застосування гофробалок в Україні не існує. Ключовим стримуючим чинником розвитку цього сегмента металоконструкцій є недостатня популяризація гофробалки та її переваг в середовищі девелоперів, архітекторів і проектувальників. Сьогодні в Україні працюють тільки два заводи з виробництва SIN-балки, а їх ринкової та маркетингової активності, на жаль недостатньо, щоб охопити всі можливі для застосування даної технології об'єкти.

    Що може вплинути на зростання споживання гофробалок в сталевому будівництві?

    Головним чинником, що впливає на зростання споживання сталі в будівництві і, як наслідок, збільшення застосування гофрованої балки, є зростання ринку нерухомості. В існуючих ринкових умовах у першу чергу комерційна нерухомість здатна дати значний поштовх розвитку сталевого будівництва в Україні.

    Як, на Ваш погляд, розвиватиметься український ринок будівельних металоконструкцій в найближчі роки?

    Український ринок нерухомості має досить великий потенціал зростання, обумовлений в першу чергу недостатньою насиченістю і відкладеним попитом. У найближчі роки будівельний ринок стане вибиратися з кризи і почнеться новий виток розвитку. Гофробалка буде відвойовувати частку ринку у класичних зварних конструкцій, завдяки своїм економічним перевагам. Вже сьогодні багато підприємств з виробництва металоконструкцій, включаючи лідерів ринку, цікавляться можливістю розширення свого асортименту за рахунок кооперації з виробниками гофробалок. А як тільки в Україні складуться прийнятні умови для інвестування, вітчизняні заводи металоконструкцій почнуть вкладати і у виробництво гофробалки.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ