• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    АПК - ДРАЙВЕР ЗРОСТАННЯ БУДІВЕЛЬНОГО БІЗНЕСУ

    29.05.2017

    На думку Андрія Озейчука, директора компанії Rauta, сьогодні аграрний сегмент є дуже привабливим для інвестицій, тому в найближчі кілька років аграрії будуть залишатися ключовими замовниками будівництва в комерційному сегменті.

    &temp_gt;Андрей Озейчук

    Сьогодні агропромислова галузь є одним із пріоритетних напрямків розвитку економіки України. Як Ви оцінюєте активність цього сегменту з точки зору нового будівництва будівель і споруд?

    У період з 2010 до 2016 року аграрна галузь України займала провідне становище за обсягами виконаних будівельних робіт та введенню нежитлових будівель в експлуатацію. Попит на будівництво таких споруд, що спостерігався в цей період, був забезпечений тим, що агропромисловий комплекс країни демонстрував найкращі фінансові результати серед інших галузей української економіки.

    Який обсяг споруд агропромислового призначення був побудований в Україні за останні кілька років?

    У 2010-2015 роки в Україні було введено в експлуатацію в цілому 7,6 млн кв. м будівель і споруд різного призначення для агропромислового комплексу країни. При цьому переважали інвестиції в будівництво об'єктів для вирощування птиці та зберігання зерна. Зокрема, за п'ять років було побудовано 2,9 млн кв. м будівель для птахівництва, в результаті чого їх частка в сегменті АПК склала 38%. Трохи меншою є частка сховищ для зерна: 22,3% або 1,7 млн кв. м. На третьому місці за обсягом введення в експлуатацію знаходяться будівлі для тваринництва: їх було побудовано 1,4 млн кв. м, з часткою 18,4%.

    Обсяги деяких введених в експлуатацію приміщень сільськогосподарського призначення, 2010-2015 роки, кв.м

    Всього

    7 574 794

    Птахокомплекси

    2 857 177

    Зерносховища

    1 817 554

    Тваринницькі комплекси

    1 464 564

    Будівлі для рослинництва

    459 082

    Овоче- і фруктосховища

    239 476

    Складські приміщення

    209 124

    Інше

    527 817

    Джерело УЦСБ і Rauta

    Як Ви оцінюєте привабливість АПК з точки зору потенціалу будівництва та реконструкції основних фондів?

    Сьогодні ступінь зносу об'єктів нерухомості агропромислового призначення становить близько 75%. Тому більшість будівель потребують реконструкції або повної заміни. У період 2010-2014 років спостерігалася закономірна кореляція між прибутком аграрних компаній та їх інвестиціями в будівництво. Однак в 2015 році стала помітна тенденція до підвищення рентабельності аграріїв, почасти за рахунок скорочення вкладень в будівництво.

    В даний час ми знову спостерігаємо яскраво виражене зростання інвестицій в створення нових будівель і реконструкцію існуючих об'єктів. За заявленим до реалізації в 2017 році проєктам таке зростання може скласти близько 30% в порівнянні з 2016 роком.

    Обсяги введення в експлуатацію будівель агропромислового призначення і зміна чистого прибутку підприємств цього сектору 2010 - перше півріччя 2016 року

    Джерело УЦСБ і Rauta

    На Вашу думку, на які об'єкти зараз існує відкладений попит з боку агропромислових підприємств?

    Останні 7 років основні інвестиції в аграрне будівництво направлялися в проєкти з мінімальним терміном окупності, до яких відносяться будівлі для тваринництва і споруди для зберігання зерна, зокрема елеватори для пшениці.

    Однак, за нашими прогнозами, в середньостроковій перспективі можна очікувати значні інвестиції в проєкти з великим терміном окупності, такі як об'єкти тваринництва, овоче- і фруктосховища, а також будівлі для переробки сільськогосподарської продукції.

    Наскільки аграрний ринок цікавий і перспективний для українських будівельників?

    В даний час агропромисловий комплекс дуже важливий для будівельної галузі країни, оскільки дає роботу українським компаніям в умовах падіння попиту на ринках комерційного та інфраструктурного будівництва. До того ж зведення будівель сільськогосподарського призначення із застосуванням сучасних технологій дозволяє аграріям отримати більш ефективні будівлі, а будівельникам -  активніше впроваджувати передові розробки в сфері проєктування, виробництва і монтажу. З огляду на перспективу подальшого збільшення інвестицій в сегмент АПК, цей сегмент ринку буде все більш привабливим для розвитку будівельного бізнесу.

    Обсяги введення в експлуатацію нежитлових будівель в Україні 2010 - перше півріччя 2016 року, мільйонів кв. м

    Види будівель

    2010

    2011

    2012

    2013

    2014

    2015

    Перше  півріччя 2016

    Всі нежитлові будівлі 

    4,08

    6,77

    6,00

    4,93

    5,00

    2,39

    0,85

    Об'єкти сільськогосподарського призначення

    1,22 

    1,35

    1,66 

    1,22 

    1,60

    0,55 

    0,30

    Торгові

    0,86

    1,45

    1,69

    1,63

    1,62 

    0,53 

    0,16 

    Промислові та складські

    1,05

    1,42 

    0,91 

    0,86 

    0,73 

    0,50 

    0,05 

    Транспорту і зв'язку

    0,21

    0,76 

    0,51 

    0,37 

    0,27 

    0,14 

    0,10 

    Офісні

    0,33

    0,56 

    0,33

    0,39 

    0,34 

    0,12 

    0,03 

    Готелі та ресторани

    0,12

    0,38

    0,36

    0,12 

    0,21 

    0,07 

    0,05 

    Медичного, освітнього і соціального призначення

    0,24

    0,32 

    0,41 

    0,31 

    0,14 

    0,11 

    0,06 

    Інші нежитлові об'єкти

    0,05

    0,53

    0,12 

    0,02 

    0,10 

    0,37 

    0,10 

    Джерело УЦСБ і Rauta

    Чи є в портфелі Вашої компанії побудовані об'єкти агропромислового призначення?

    В портфоліо Rauta є велика кількість реалізованих аграрних проєктів в різних країнах з застосуванням передових технологій будівництва таких як легкі металоконструкції, енергоефективні сендвіч-панелі зі спеціальними покриттями для агросектору, і ін. Серед прикладів в Україні можна виділити найбільшу в Європі фабрику по виробництву курятини компанії Миронівський хлібопродукт в місті Ладижин, зерновий термінал компанії Нібулон в Миколаєві; кілька проєктів для найбільшого виробника яєць компанії Овостар в селі Крушинка; проєкти для компаній Агромарс, Поділля Плант, Країна Смаку, Птахофабрики Просяне та ін.

    Молочно-товарна ферма повнокомплектної поставки Rauta

    Які види конструкцій для будівництва об'єктів агропромислового призначення в даний час найбільш затребувані в Україні?

    Сьогодні способи будівництва аграрних будівель в Україні змінюються - на зміну цеглі і дереву приходять сучасні технології, що скорочують терміни і вартість будівництва. Найбільш ефективним є застосування повнокомплектних серійних будівель з металоконструкцій, які поставляються на будмайданчик, включаючи всі необхідні матеріали разом з проєктом і технологією складання.

    Сталеві рішення все більше відвойовують частку у інших видів матеріалів, таких як залізобетон і цегла. Наприклад, до 2000-х років зерносховища в Україні будувалися, переважно, з бетону, а сьогодні такі об'єкти зводяться виключно зі сталі.

    У період 2010-2017 років більшість аграрних будівель і споруд були побудовані з використанням сталевих конструкцій. Переконаний, що в найближчому майбутньому частка сталі і далі буде рости, оскільки рішення з використанням металоконструкцій дозволяють замовнику будувати максимально швидко, економічно і якісно.

    Які особливості виникають при роботі над проєктами агропромислового призначення?

    Кожна будівля для АПК має безліч особливостей, які перебувають на стику будівництва і технологій експлуатації. Тому, щоб зводити такі об'єкти з максимальною ефективністю, необхідно звертатися до фахівців на ранніх етапах їх реалізації.

    Наприклад, при зведенні птахокомплексів найважливішими є наступні критерії: тип захисту несучих конструкцій від впливу агресивного середовища, види полімерних покриттів стін і стелі, а також грамотне облаштування кліматичного і технологічного устаткування. У деяких випадках важливим може бути навіть колір внутрішньої поверхні будівлі.

    При будівництві молочно-товарних ферм конструктив будівлі повинен враховувати достатню вентиляцію, правильне улаштування прорізів в покрівлі для природного освітлення, а також детальну прив'язку технології догляду за великою рогатою худобою.

    Для фрукто- і овочесховищ ключовими факторами є висока енергоефективність будівель, а також повна герметичність огороджувальних конструкцій в умовах застосування в приміщеннях регульованого газового середовища.

    Які стандарти - українські чи європейські - застосовуються зараз при проєктуванні і будівництві об'єктів агропромислового призначення?

    Для початку слід зазначити, що поточне зростання аграрного будівництва здійснюється в основному за рахунок українських інвестицій з використанням вітчизняних виробничих потужностей. Отже, переважна більшість будівель і споруд зводяться згідно з національними будівельним нормам. У той же час при реалізації деяких об'єктів застосовуються європейські стандарти. Так, наприклад, всі зерносховища і будівлі ангарного типу з тонколистової оцинкованої сталі проєктуються виключно за методикою Eurocode, а сендвіч-панелі і профнастили виробляються відповідно до новітніх українських стандартів, повністю дублюючим європейські, - ДСТУ Б В EN 14509:2014 року, ДСТУ Б EN 14782:2015 і багато інших.

    Слід зазначити, що українські замовники все частіше усвідомлюють необхідність застосування європейських практик будівництва. Зокрема, це ті компанії, які планують експорт продукції в Євросоюз, адже однією з вимог для успішного проходження аудиту та отримання дозволу на продаж продукції в ЄС є відповідність технологій будівництва агропромислових споруд європейським стандартам безпеки.

    Крім того, в деяких випадках замовники зводять аграрні споруди за європейськими стандартами ще й тому, що такі об'єкти привабливіші для європейських інвесторів як на етапі будівництва, так і після введення в експлуатацію. Іншими словами, в такі проєкти легше залучити зарубіжних інвесторів або продати їх в майбутньому.

    Хто найчастіше виступає інвестором будівництва об'єктів агропромислового призначення?

    У більшості випадків інвесторами і замовниками будівництва виступають аграрні компанії, що використовують для розширення існуючого бізнесу невелику частину позикових коштів. При цьому середній термін окупності таких інвестицій становить близько 3-4 роки.

    Молочно-товарна ферма повнокомплектної поставки Rauta

    Яка сьогодні орієнтовна вартість зведення об'єктів агропромислового призначення?

    Сьогодні середня вартість зведення стандартного птахокомплексу, включаючи фундамент, каркас, стіни та покрівлю, становить 4100 грн./Кв. м. Ціна квадратного метра молочно-товарної ферми- близько 4500 грн./кв. м. Будівництво овоче- та фруктосховищ обходиться близько 4700-5200 грн./кв. м. А ось для зерносховищ ціна може перебувати в межах 800-1200 грн./куб. м в залежності від типу конструкції. Безумовно, в ці ціни не входять інвестиції в технологічне обладнання, вартість якого може складати 30- 300% від витрат на зведення самої будівлі.

    За Вашими прогнозами, як зміниться попит на будівництво об'єктів агропромислового призначення в 2017-2018 роках?

    Сьогодні середня врожайність в Україні в 2-3 рази нижче, ніж у високорозвинених країнах. Отже, при порівняному збільшенні продуктивності українських компаній в перспективі найближчих 20 років нашій країні знадобиться в 2-3 рази більше потужностей зі зберігання, транспортування і переробки продукції. При оптимістичному сценарії розвитку аграрного сектора вірогідне зростання інвестицій в будівництво будівель і споруд для АПК, який може становити більш ніж 100% в рік протягом декількох років.


    Джерело: Commercial Property №4 (165) травень 2017

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ