• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Армен Кургінян: «В Україні потенціал служби систем антикорозійного захисту використовується на 50%»

    28.02.2018

    У 2018 році планується вихід нової версії міжнародного стандарту ISO 12944: «Фарби та лаки - Захист від корозії сталевих конструкцій системами захисних покриттів», в якій, в тому числі, планується зміна категорій агресивності середовищ. Про те, які ще зміни плануються в стандарті і як це вплине на український ринок антикорозійних засобів для металоконструкцій розповідає експерт.

    Якими принципами необхідно керуватися при виборі систем антикорозійного захисту (АКЗ) для металоконструкцій?

    Стратегічно, початкові питання замовника самому собі повинні звучати так: «Як довго я хочу бути впевненим у надійній та безаварійної експлуатації металоконструкцій на моєму підприємстві? На який період я хочу звільнити себе від складнощів і витрат, пов'язаних із заміною / перефарбуванням металоконструкцій? ».

    Виходячи з відповідей на ці питання, замовник вибирає систему АКЗ, яка прослужить максимально довго. Тут на допомогу йому, а також підрядникам і проектувальникам приходить універсальний стандарт ISO 12944: «Фарби та лаки - Захист від корозії сталевих конструкцій системами захисних покриттів».

    При виборі системи АКЗ необхідно враховувати наступне:

    Категорію агресивності середовища експлуатації металоконструкцій.
    Ступінь підготовки поверхні перед фарбуванням. За статистикою, 70% проблем з покриттям виникає не через фарби, а через дефекти поверхні, що веде до відсутності адгезії.
    Технічне відповідність обладнання та умов для нанесення і сушіння металоконструкцій обраної системі АКЗ.
    Як наслідок попереднього пункту, особливу увагу слід звернути на фактор втрат фарби, який може становити від 30 до 70%, залежно від умов нанесення. Цим параметром часто недобросовісно «жонглюють», щоб на етапі тендера знизити витрату фарби на квадратний метр, що потім проявляється у нестачі матеріалу для закінчення забарвлення і перевищенні бюджету будівництва або ремонту.
    Наявність інспекторського контролю з боку постачальника покриттів. Тут важливо звернути увагу на 2 речі:
    Наявність у інспекторів сертифікатів (FROSIO і ін.), Що підтверджують їх професійну компетенцію.
    Юридичні повноваження інспектора представляти відповідного постачальника покриттів. Дуже часто роль інспектора виконують фахівці на фрілансі, результати інспекції яких згодом не мають ніякого юридичного значення.
    Досвід і історію роботи постачальника на аналогічних проектах схожого призначення по всьому світу і в т.ч. в схожих середовищах експлуатації (референс проекти).
    Сертифікати, які підтверджують успішні випробування запропонованих систем за необхідними параметрами і т.д.
    Яка роль в процесі вибору АКЗ металевих конструкцій відводиться стандартам? Які це стандарти і наскільки вони важливі?

    Основною місією організації ISO, стандарти якої стали основою роботи в багатьох галузях, був обраний пошук відповіді на питання «Який найкращий спосіб зробити що-небудь?». Слідуючи цій меті, стандарт ISO 12944, вперше виданий в 1998 році, покликаний регламентувати антикорозійний захист металу за допомогою лакофарбових покриттів, і є Біблією для постачальників і замовників. Також існують локальні стандарти, на кшталт Norsok (Норвегія, нафтогаз), BASt (Німеччина, дорожня інфраструктура), ACQPA (Франція, дорожня інфраструктура) та інші, посилання на які часто зустрічаються в документації інтернаціональних проектів.

    Глобальні замовники завжди використовують універсальна мова міжнародних стандартів для визначення систем АКЗ, так як робота за такими проектами може проводитися в різних країнах і на різних континентах. Завдання стандарту зробити так, щоб будь-який підрядник, від Данії до Грузії, чітко і однаково розумів вимоги до систем АКЗ. Таким чином, стандарти завжди задають рамки для роботи цілої галузі: встановлюють вимоги до підготовки поверхні, категорії середовищ, терміни експлуатації та інше, яким слідують постачальники систем АКЗ, замовники, підрядники та проектувальники, які обслуговують проекти по всьому світу.

    В цьому планується до виходу нова версія ISO 12944 по АКЗ для металоконструкцій. Які основні зміни в стандарті Ви б могли відзначити?

    Сьогодні вся робота над новою версією в технічних комітетах завершена, йде стадія редагування. Говорити про остаточні зміни ми зможемо приблизно в травні 2018 роки після офіційної публікації, але вже зараз можна коротко відзначити ймовірні і очікувані зміни в новій версії:

    Частина 1 - Введення (General Introduction)

    Збільшено строки служби для 1-ї та 3-ї категорій довговічності покриття.
    Додана нова, четверта, категорія довговічності покриття Very High durability (VH) для термінів служби понад 25 років.
    Частина 2 - Класифікація середовищ (Classification of environments)

    Категорії агресивності середовищ С5I (Industrial) і C5M (Marine) злилися в одну - С5.
    Додалася нова категорія агресивності - CX Extreme, яка описує середовище експлуатації для офшорних споруд з високим вмістом солі в атмосфері, а також промислових об'єктів з екстремально високою вологістю і агресивністю атмосфери.
    Додана нове середовище занурення Im 4 - Морська або солона вода / Sea or brackish water під катодного захистом.
    Частина 3 - Конструктивна пристосованість (Design considerations)

    Ступінь підготовки поверхні під системи, відповідні довгому і дуже довгому терміну служби (High and Very High durability) для високоагресивних середовищ С4, С5, СX Extreme тепер повинна P3 (дуже ретельна підготовка) відповідно до EN ISO 8501-3. Виконання цього параметра відноситься до відповідальності металовиробниками або підрядника на місці, в залежності від того, хто готує метал під забарвлення.

    Частина 4 - Типи поверхонь і підготовка поверхонь (Types of surface and surface preparation)

    Вилучена газополуменеве очищення як один з варіантів очищення поверхні.
    Здійснює хімічну підготовку додана як метод очищення поверхні.
    Уточнено поняття гідроочищення під високим і надвисоким тиском.
    Частина 5 - Захисні системи покриттів (Protective paint systems)

    П'ята частина містить в собі основні таблиці, де розрахована рекомендована товщина покриття і тип сполучного виходячи з умов середовища і терміну служби. Це ключова «шпаргалка», яка в зручному вигляді об'єднує в собі всі взаємозалежності між різними параметрами, що впливають на вибір системи АКЗ.

    Важливо відзначити, що в цій частині з'явилася виноска, суть якої зводиться до наступного: допускається поява інноваційних матеріалів, які можуть служити вказану кількість років при певній агресивності середовища навіть при меншій товщині, ніж вказано в таблицях, але при цьому результат роботи такого покриття повинен бути строгим чином достовірно протестований в лабораторних і «польових» умовах.

    Також, матеріали на полівінілхлоридній і хлоркаучуковій основі прибрані як застарілі, в той же час додані нові альтернативи поліуретанів (в т.ч. полісілоксани).

    Частина 6 - Лабораторні випробування / Laboratory performance test

    Додані нові методи випробувань для нових термінів служби
    Частина 7 - Забарвлення і нагляд за нанесенням покриттів (Execution and supervision of paint work)

    Використання ISO 19840 при вимірюванні товщини покриття
    Зменшено кількість тестових ділянок
    Частина 8 - Розробка специфікацій для нового будівництва і ремонту (Development of specifications of new work and maintenance) не отримала істотних змін.
    Додалася нова, дев'ята частина стандарту:

    Частина 9 - Забарвлення офшорних конструкцій (Painting of offshore constructions)

    Основою для цієї частини став стандарт ISO 20340. Тепер його додали в ISO 12944 у вигляді окремої статті, в якій детально описуються умови і методи тестування систем АКЗ, що відносяться до фарбування споруд у відкритому морі (вітряні башти, видобувні платформи та ін.), В тому числі, за умов занурення.

    У новій редакції стандарту планується зміна категорій агресивності середовищ. Яким чином це відіб'ється на типах систем АКЗ для металоконструкцій?

    По суті, нові категорії і терміни служби розширюють регламентовану сферу використання систем АКЗ. У новій версії стандарту врахований весь досвід галузі, і поява нових умов повністю відображає світові тенденції - насправді, сучасні АКЗ служать набагато довше, в т.ч. в більш агресивних середовищах, ніж 10-15 років тому.
    Повинен сказати, що в Україні потенціал служби систем АКЗ використовується на 50% від можливого.

    Пріоритет часто віддається бюджетним тонкошаровим системам, завдання яких «простояти хоча б» 3-5 років, замість повноцінної довготривалого захисту, наприклад, на основі цинку, на 15 років і більше. Це абсолютний пережиток радянського підходу до АКЗ, де був потрібний глянець «поки начальство не поїде».

    Наскільки активно ISO 12944 застосовується в Україні?

    У нас ISO 12944 є Біблією, в тому сенсі, що, як і в випадку з Біблією, багато про стандарт знають, деякі навіть користуються, але для багатьох він служить, скоріше, як моральний орієнтир, ніж як практичне керівництво до дії. Викликано це тим, що український ринок АКЗ на 70-80% знаходиться в сегменті дешевих пострадянських покриттів (т.зв. «болото»), використання яких ні з точки зору товщини покриття, ні з точки зору кількості шарів, ні з точки зору безпеки для здоров'я малярів не підпадає під європейські стандарти. Таким чином, учасники ринку продовжують «їсти кактус» через його дешевизну, при тому, що на ринку давно доступні сучасні аналоги. Виглядає це так, як ніби у нас є наша суверенна корозія, і ми самі краще знаємо, як з нею боротися - дешево, але перефарбовуючи щороку, а це щорічні витрати, зловживання і т.д.

    В Україні стандарт ISO 12944 найчастіше застосовується в разі роботи над великими проектами, де є іноземний учасник, будь то підрядник або замовник, який звик орієнтуватися на глобальні нормативи незалежно від ринку, на якому він в даний момент працює.

    Проте в переважній більшості випадків, запит від замовника або підрядника на розрахунок систем АКЗ не базується на параметрах будь-якого стандарту і ми, як постачальник, виступаємо стороною, яка найбільше зацікавлена в універсалізації мови, якою розмовляють між собою всі учасники процесу.

    Важливо відзначити, що рекомендація постачальника на основі стандарту повинна в обов'язковому порядку підтверджуватися і супроводжуватися свідченням (наприклад, сертифікатом незалежної європейської лабораторії) того, що даний постачальник протестував пропонуємо систему АКЗ на певний термін служби в даному середовищі агресивності в незалежній лабораторії.

    Таким свідченням виступає сертифікат на відповідність стандарту ISO 12944, виданий постачальнику за результатами ряду тестів, і є обов'язковим документом для участі в глобальних проектах. Hempel, в свою чергу, має понад 60 різних систем АКЗ, які пройшли випробування і отримали сертифікат на відповідність стандарту ISO 12944 в усіх категоріях агресивності на всі терміни служби.

    Чи існують проблеми з імплементацією стандарту в Україні?

    Наскільки я знаю, в Україні стандарт імплементований у вигляді ДСТУ ІСО 12944 (2015) і, хоча він зроблений на основі тільки 5-й статті самого ISO 12944 та має рекомендаційний характер, це великий крок вперед. На сьогодні даний ДСТУ регулярно використовується в основному для проектів Укртрансгазу. Таким чином, у замовників і проектувальників є доступ до адаптованої локальної формі стандарту, але тільки мало хто цим користується, що визначає важливість того, щоб проектувальники металоконструкцій від ГОСТів перейшли до використання параметрів сучасних стандартів.

    Що стосується самих виробників металоконструкцій, то для впорядкування проведення тендерів, гарантій служби металоконструкцій протягом певного періоду, захисту фінансових інтересів замовника і підрядника, а також як один з кроків в бік експорту в Європу, їм важливо об'єднатися в ім'я прискорення повної синхронізації стандартів, яка може виглядати як прийняття наступного ДСТУ на основі вже новій редакції ISO 12944 2018 року, а також повноцінне використання цього стандарту при проектуванні і забарвленням. В іншому випадку, ми будемо продовжувати жити у відриві від світових вимог до сучасних антикорозійним матеріалами, знижуючи таким чином ефективність (тобто, збільшуючи терміни окупності) інвестицій в промисловість і інфраструктуру України.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ