• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    БЕЗПРОГОННІ ПОКРІВЕЛЬНІ ОГОРОДЖУВАЛЬНІ КОНСТРУКЦІЇ. ПЕРЕВАГИ ЗАСТОСУВАННЯ, РІШЕННЯ ДЛЯ ЗОН СНІГОВОЇ АКУМУЛЯЦІЇ

    14.08.2015

    Огороджувальні конструкції - це будівельні конструкції, призначені для ізоляції внутрішніх обсягів в будівлях і спорудах від зовнішнього середовища або між собою з урахуванням нормативних вимог по міцності, теплоізоляції, гідроізоляції, пароізоляції, повітропроникності, звукоізоляції, світлопрозорості і т.д.

    Це позначення найбільш точно передає всі функції, які виконують покрівельні та стінові огороджувальні конструкції. При цьому первинні вимоги, які накладаються на них в промисловому будівництві це:

    • Міцність і довговічність.

    • Економічна доцільність застосування того чи іншого конструктивного рішення.

    • Теплотехнічні властивості.

    • Вогнестійкість.

    • Швидкість монтажу.

    • Простота і доступність експлуатації.

    В приватному (котеджному) будівництві на перший план виходить естетичний аспект конструктивного рішення огороджувальних конструкцій, що призводить до різноманіття як архітектурних форм і типів конструкцій покрівлі та фасаду, так і матеріалів, що застосовуються.

    У промисловому будівництві конструкція теплої покрівлі являє собою тришаровий «пиріг», що складається з несучого (нижнього) профнастилу, утеплювача (термоізоляції) і зовнішнього верхнього елементу. Як верхній елемент може виступати профнастил, фальцевий профіль або рулонний матеріал (різного типу мембрани або рідше руберойд).

    Вибір зовнішнього елемента теплої покрівельної конструкції (метал або рулонний матеріал) визначається проєктним рішенням і є основоположним при підборі щільності утеплювача, так як при використанні рулонного матеріалу саме плитний утеплювач сприймає розподілене і точкове навантаження на покрівлю і передає її несучому профнастилу, тому утеплювач повинен бути жорстким, щільністю не менше 145 кг/кв.м. У разі застосування двошарового утеплення покрівлі допускається використання нижнього шару з меншою щільністю. Такий тип покрівельної конструкції називається м'якою покрівлею. Її мінімальний ухил в окремих випадках може бути 0°.

    У разі застосування в якості верхнього елементу покрівельної огороджувальної конструкції профнастилу саме він сприймає навантаження на покрівлю і за допомогою дистанційного прогону передає її несучому профнастилу. При такому рішенні покрівлі, що називається «жорстка покрівля», можна застосовувати менш щільну вату з кращими теплотехнічними показниками.

    Крім поділу теплої покрівельної конструкції по типу верхнього елементу на м'яку і жорстку, також існує поділ за типом нижнього несучого елемента на покрівлю із застосуванням і без застосування прогонів.

    Профнастил Т40, змонтований в прогінній схемі при кроці Z-прогонів 1750 мм

    Прогонна схема передбачає установку покрівельних прогонів (швелер, двутавр, оцинкований Z-профіль), на які монтується несучий профнастил.

    Розвиток технологічних можливостей прокату, наявність і доступність різної товщини металу (від 0,5 до 1,5 мм), а також можливість застосування високоміцних конструкційних марок сталі європейського виробництва (S320 і S350 згідно EN 10027) дозволяють прокатникам виробляти високі несучі профнастили (висотою від 90 мм до 160 мм). Завдяки цьому існує можливість відмовитися від покрівельних прогонів і укладати несучий профнастил безпосередньо на елементи каркаса (ферми, балки), а також перекривати прольоти від 4000 до 9000 мм.

    Профнастил Т135, змонтований в безпрогонній схемі покрівлі при кроці ферм 6000 мм

    Безпрогонна схема покрівельної огороджувальної конструкції останнім часом широко застосовується в проєктах завдяки ряду переваг:

    • Зменшення навантаження на несучі конструкції (балки / ферми, колони) і фундамент за рахунок зниження ваги покрівельного огородження.

    • Спрощення та прискорення монтажних робіт - несучий профнастил в зазначеній схемі виконує одночасно функцію прогону і нижнього профнастилу.

    • Зниження вартості монтажу через зменшення обсягу робіт, а також відсутність зварювальних робіт (як у випадку застосування покрівельних прогонів).

    • Можливість кріпити додаткове обладнання безпосередньо до несучого профнастилу (якщо під час підбору профілю і його товщини було враховане додаткове сервісне навантаження).

    • Перекриття прольотів до 9000 мм розширюють можливості просторово-конструктивних схем будівлі.

    Безпрогонна схема покрівельного огородження універсальна з точки зору застосування верхнього елементу «покрівельного пирога», так як при такому рішенні можливо застосовувати як профнастил (жорстка покрівля, рис. 1, а), так і рулонний матеріал (м'яка покрівля, рис. 1, б) .

    Мал. 1. Жорстка (а) і м'яка (б) покрівля в безпрогонній схемі

    Значення поєднань навантажень на дахове огородження (постійних і змінних) нерівномірне по всій поверхні покрівлі. У більшості випадків снігове навантаження, яке відноситься до змінних, найбільш впливає на нерівномірність значення діючих навантажень на різних ділянках покрівлі та безпосередньо залежить від μ - коефіцієнта переходу від ваги снігового покриву на поверхні ґрунту до снігового навантаження на покриття (ДБН В.1.2-2: 2006).

    Коефіцієнт μ визначається в залежності від форми покрівлі і схеми розподілу снігового навантаження і вказує на місця накопичення снігу - «снігові мішки». Це перепади на покрівлі, місця у світових ліхтарів, примикань, парапетів, біля обладнання і т.д. (мал. 2) і характеризуються підвищенням снігового навантаження. В окремих випадках збільшення навантаження в місцях снігової акумуляції може досягати 400%.

    Мал. 2. Приклад нерівномірного розподілу снігового навантаження на покрівельне огородження

    На малюнку 2 уздовж осей 4 / 2 і 5/1 вказані місця підвищеного снігового навантаження, яке діє на дахове огородження, при цьому площа «снігових мішків» часто набагато менше площі покрівлі з нормальним навантаженням.

    Мал. 3. Прогонная схема покрівельної огороджувальної конструкції

    Покрівельна захисна конструкція повинна сприймати навантаження, в т.ч. і в місцях снігової акумуляції, і передавати її несучим конструкціям (балкам / фермам, колонам і фундаменту). Очевидно, що в місцях підвищеного снігового навантаження виникає необхідність посилити конструкцію покрівлі.

    У разі застосування на покрівлі прогонної схеми (мал. 3) найпоширенішим і простим рішенням є зменшення кроку прогонів в місцях снігової акумуляції, наприклад, на основній частині покрівлі прийнятий крок 1750 мм, а в місцях «снігових мішків» приймають 875 мм (мал. 4).

    Мал. 4. Посилення прогонної схеми покрівельної конструкції шляхом збільшення покрівельних прогонів в осях Г-Д

    При конструктивному вирішенні покрівельної огороджувальної конструкції в безпрогонній схемі, тришаровий теплий «пиріг» покриття укладається безпосередньо на елементи несучого каркаса (або ферми, або балки), крок яких, в більшості випадків, в «снігових мішках» змінити неможливо. 

    Тому існує два способи збільшення несучої здатності нижнього профнастилу: збільшення товщини металу, з якого виробляється несучий профнастил і установка накладок або перенахлист листів на опорах (мал. 5).

    Мал. 5. Перенахлист профнастилу на покрівельних балках для збільшення несучої здатності в місцях снігової акумуляції уздовж осей 4/2 і 5/1

    Перший варіант, як правило, застосовується у випадках незначної різниці між навантаженням на основній частині покрівлі і в «снігових мішках», наприклад, біля парапету.

    У випадках, коли перепади на покрівлі великі і значення коефіцієнта μ дорівнює 3 або 4 не завжди достатньо збільшити товщину профнастилу. У таких місцях застосовується другий варіант збільшення несучої здатності профнастилів:

    • посилення за рахунок монтажу накладок на опорі (мал. 6);

    • посилення шляхом монтажу профнастилу з перенахлистом на опорі (мал. 7).

    Мал. 6. Накладка з профнастилу довжиною 300 мм на середній опорі

    Мал. 7. Перенахлист профнастилів на середній опорі на 0,1L (де L - відстань між опорами)

    Натурні випробування несучих профнастилів Т92, Т135, Т150, Т160 в зазначених системах посилення показали збільшення несучої здатності в середньому на 25% при застосуванні накладки і на 75-80% при використанні перенахлиста на середній опорі.

    Результати, отримані під час випробувань профілю Т150 товщиною 0,75 мм, наведені в таблиці

    Фактичне навантаження при контрольних прогибах для зразків профнастилу Т150 0,75 мм

    Контрольний прогин

    Т150-0,75

    1-пролітна схема опору

    Т150-0,75

    2-х-пролітна схема опору

    Т150-0,75

    2-х-пролітка з накладкою

    Різниця в% порівняно з 2-х-проліткою

    Т150-0,75

    перенахлист на опорі

    Різниця в % порівняно

    2-х-проліткою

    L/300

    1,06

    2,16

    2,25

    +4%

    2,31

    +7%

    L/200

    1,55

    2,49

    3,05

    +22%

    3,34

    +34%

    L/150

    2,02

    2,49

    3,05

    +22%

    4,24

    +70%

    Руйнівне навантаження

    3,27

    2,49

    3,05

    +22%

    4,34

    +74%

    Таким чином, після точного визначення значення навантажень, що діють в різних місцях покрівлі, можна визначити найбільш ефективний і економічно доцільний метод збільшення несучої здатності конструкції покрівельного огородження.

    Вадим Пархоменко, Головний інженер, Прушиньскі.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ