• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Будівництво чистих приміщень для харчової та фармацевтичної промисловості

    08.11.2021

    Сучасні технології швидкомонтованих будівель від Rauta дозволяють створювати якісні чисті приміщення з мінімальними витратами часу та коштів

    До чистих відносяться приміщення, в яких на одиницю об’єму повітря підтримується задана концентрація завислих часток (аерозольні частки, пил, мікроорганізми та хімічні пари). Відповідно до ISO 14644, залежно від призначення, чисті приміщення діляться на 9 класів (з 1 по 9). Вимоги до чистих приміщень при виробництві фармацевтичних препаратів та мікробіологічних продуктів описані у Правилах належної виробничої практики (GMP), у яких приміщення поділяються на 4 класи (з A до D). Крім рівня забрудненості повітря, технологія чистих приміщень передбачає також контроль температури, вологості та тиску.

     

    Чисті приміщення є частиною підприємств харчової та фармацевтичної промисловості, використовуються в медустановах, а також для проведення наукових досліджень. Як правило, вони зводяться за принципом «будинок у будинку».

     

    Для створення стерильного середовища під час проектування чистих приміщень намагаються мінімізувати кількість місць (кути, ніші тощо.), у яких може накопичуватися пил чи розвиватися мікроорганізми. Для зручності санітарної обробки приміщень примикання підлоги до стіни та стін між собою повинно здійснюватися за допомогою спеціального жолобника (округленого фасонного елемента).


    Вентиляція чистих приміщень

    Головним принципом забезпечення чистоти є створення у приміщенні надлишкового тиску стосовно сусідніх приміщень. Кількість припливного повітря має перевищувати витяжку щонайменше на 20%, а у разі наявності вікон – не менше 30%. Попередньо очищене фільтрами повітря подається через стельові панелі та витягується в нижній частині стін. При такій спрямованості повітряного потоку частинки, що знаходяться в повітрі, прибиваються до підлоги, а також не утворюються протяги, що підіймають пил із підлоги.


    Стіни та стелі чистих приміщень

    Одним з найважливіших етапів проектування та будівництва чистих приміщень є вибір матеріалів для стін та стель, оскільки від цього залежить не тільки здатність приміщення до підтримання чистоти, а також простота та довговічність експлуатації конструкцій.

    Ключовими вимогами до огороджувальних конструкцій чистих приміщень є:

    • Висока герметичність
    • Стійкість до бактерій та накопичення бруду на поверхні
    • Стійкість в умовах агресивного впливу миючих та стираючих засобів
    • Здатність витримувати надлишковий тиск
    • Підвищена здатність стель для монтажу припливної вентиляції

    Даним критеріям якнайкраще відповідають сендвіч-панелі з наповнювачем з пінополіізоцианурату (PIR) і сталевою обшивкою з покриттям спеціальним плівковим ламінатом FoodSafe, який має високу зносостійкість при впливі речовин органічного походження, легко очищується і не вбирає воду.

     

    Сендвіч-панелі з наповнювачем PIR мають малу вагу, тому можуть переноситися та монтуватися вручну, що є великою перевагою при спорудженні чистих приміщень у вже побудованій будівлі. Такі панелі негігроскопічні та перешкоджають розмноженню в них грибків і плісняви, тому можуть легко застосовуватися у проектах екологічно чистих виробництв. Застосування сендвіч-панелей Ruukki Energy з герметиком забезпечує повну непроникність повітря (до n50 = 0 л/м2ч) і підвищує ефективність роботи вентиляції.

     

    Для підвищення герметичності чистих приміщень із сендвіч-панелей застосовуються спеціальні вузли, що забезпечують надійність з’єднань та простоту монтажу.


    З’єднання стінової та стельової панелі



    Зовнішній кут


    Підлога чистих приміщень

    До підлог у чистих приміщеннях пред’являють особливі вимоги:

    • Відсутність пір та мінімальне виділення летючих органічних речовин
    • Гладка, рівна та нековзна поверхня
    • Зносостійкість та стійкість до впливу хімічних речовин, у тому числі під час прибирання та дезінфекції
    • Ремонтопридатність
    • Здатність витримувати статичне та динамічне навантаження заданої тривалості
    • Антистатичні та електропровідні властивості


    Лицьова поверхня підлоги може бути виконана з полімерних матеріалів (плиткових, наливних або рулонних) або алюмінію.


    З’єднання стінової панелі з підлогою. Варіант 1


    З’єднання стінової панелі з підлогою. Варіант 2

    Вікна та двері чистих приміщень

    Отвори в чистих приміщеннях повинні забезпечувати достатню герметичність, щоб уникнути джерел тиску або попадання мікрочастинок ззовні. Для цього стики між окремими елементами додатково ущільнюються за допомогою герметиків. Покриття дверей та вікон повинні забезпечувати поверхневу твердість, мати стійкість до обробки дезинфікуючими розчинами, а також не сприяти утворенню мікротріщин та відділенню мікрочастинок.


    У чистих приміщеннях можуть застосовуватися двері розпашного, маятникового або зсувного ручного/автоматичного типу. Лицьова частина дверного полотна може виготовлятися з оцинкованого металу з антибактеріальним покриттям, нержавіючої сталі або алюмінію. Наповнювачем дверей найчастіше служить PIR.

     

    У чистих приміщеннях можуть застосовуватись оглядові або передавальні вікна. Для виготовлення вікон зазвичай використовується міцний алюмінієвий профіль з високоякісним захисним покриттям. Матеріал профілю повинен бути стійкий до слабокислих та лужних середовищ, впливу ультрафіолетових променів та температурних перепадів (витримувати коливання від -55°C до +70°C без втрати експлуатаційних властивостей).


    Кріплення вікна до сендвіч-панелі


    Кріплення дверей до сендвіч-панелі


    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ