• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Дмитро Барінов: «Переплачувати за металоконструкції європейського виробництва не доцільно»

    12.08.2014

    Застосування європейських норм на проектування будівельних конструкцій істотно прискорить процес впровадження прогресивних технологій та сучасних матеріалів в будівельній галузі України. Це дозволить українським девелоперам і будівельним компаніям по-новому поглянути на зведення комерційних багатоповерхових будинків із застосуванням сталевих конструкцій.

    Застосування європейських норм на проектування будівельних конструкцій істотно прискорить процес впровадження прогресивних технологій та сучасних матеріалів в будівельній галузі України. Це дозволить українським девелоперам і будівельним компаніям по-новому поглянути на зведення комерційних багатоповерхових будинків із застосуванням сталевих конструкцій.

    Про переваги зведення багатоповерхових об'єктів нерухомості з металоконструкцій в порівнянні з альтернативними матеріалами розповідає Дмитро Барінов, Генеральний директор, БК «СтройСистема».

    В чому полягають ключові переваги сталі у порівнянні із залізобетоном?

    Переваги сталі очевидні та зрозумілі для будівельників і проектувальників, тому що їм властиво розуміння певної філософії «час-гроші». Вітчизняному інвестору будівництва сьогодні, на жаль, притаманна інша філософія - «дешевше та більше». Таким чином, виходить, що замовники та виконавці будівельного процесу розмовляють різними мовами.

    Об'єкт будівництва - це такий же продукт як, наприклад, автомобіль. При виборі автомобіля покупці детально вивчають його технічні характеристики, такі як термін експлуатації, споживання ПММ, вартість ТО і ремонту, які суттєво впливають на вартість подальшого володіння засобом пересування. Так чому ж при виборі технології для проектування та будівництва об'єкту нерухомості замовники не ставлять питання про вартість експлуатації об'єкта, енергозбереження, якості матеріалів, архітектуру будівлі, технологічність виробництва робіт?
    Коли всі учасники будівельної галузі - експерти, будівельники, виробники, замовники та інвестори зійдуться в загальній філософії, що витрати на ефективні сталеві рішення - економічно вигідніші, багато хто зрозуміє не так перевагу, скільки вищість сталі перед бетоном.

    Основна перевага сталевих конструкції при зведенні багатоповерхових будівель - терміни. Чим швидше побудований об'єкт, тим менше замовник оплачує накладних і загальновиробничих витрат, які іноді досягають 25% від вартості прямих витрат на будівництво.

    Суттєво зменшити вартість зведення об'єкта нерухомості застосуванням більш дешевих будматеріалів - практично неможливо, а застосування сучасних конструктивних матеріалів та інноваційних підходів у проектуванні може принести інвестору значні дивіденди, як в процесі будівництва, так і в період експлуатації об'єкта.

    Для прикладу переваг сталі перед залізобетоном при зведенні багатоповерхових будівель можна порівняти два об'єкти: 828-метровий Burj Dubai в ОАЕ, площею 344 000 кв.м, побудований із застосуванням залізобетонних конструкцій, який зводився 6 років (з 2004 по 2010 рр.) і обійшовся замовнику в $ 1,5 млрд та Sky City в Китаї, що споруджується зі сталевих конструкцій, висотою 838 м (1,05 млн кв.м), термін реалізації якого запланований в період з серпня 2013 по грудень 2014, вартістю $ 650-850 млн.

    Можете назвати ключові відмінності між європейськими та вітчизняними металоконструкціями для зведення багатоповерхових будівель, і в якому випадку замовнику будівництва є сенс переплатити за вибір імпортної продукції?

    На мій погляд, сьогодні переплачувати за металоконструкції європейського виробництва не доцільно. За останній час технічні можливості багатьох українських виробничих підприємств сталі не гірше європейських.

    У технічному плані українські компанії з виробництва металоконструкцій здатні випускати продукцію високої якості, проте існує проблема в організації виробничого процесу. У своїй практиці я не зустрічав вітчизняні підприємства, які при купівлі нового обладнання задумалися б над питанням технологічного процесу, а також над скороченням накладних і логістичних витрат, мінімізації відходів і т.д. А це все надалі накладається на вартість продукції і відповідно на вартість квадратного метра об'єкта нерухомості. При виборі обладнання необхідно визначиться із технологічним процесом і кінцевим продуктом, а вже після цього вибирати постачальників обладнання. В Україні чинять інакше: купують імпортне обладнання, а потім не знають, як адаптувати продукцію, що випускається, під існуючі ринкові умови.

    На європейському заводі виробничої потужності 1500 тонн металоконструкцій на місяць на виробництві задіяні 18-20 осіб, на українських підприємствах з таким же обладнанням, але меншою потужністю, 35-40 осіб.

    Які види сталевих конструкцій найбільше застосовуються у висотному будівництві?

    Для зведення багатоповерхових об'єктів застосовні всі види металоконструкцій. Залежно від вимог до експлуатації майбутньої будівлі, проектувальник підбирає найбільш оптимальні та ефективні конструктивні рішення. Для будівництва більшості об'єктів зі сталі у нас застосовуються каркаси зі зварних двотаврових балок. Якщо ж говорити про open space, то можливе застосування ферменних конструкцій.

    В чому полягають принципові відмінності в підходах до проектування і будівництва одноповерхових і багатоповерхових будівель з металу?

    Суттєвих відмінностей у підходах до проектування об'єктів різної поверховості практично немає, існує різниця в методах розрахунку конструкцій. Проблема полягає в тому, що система освіти вищої школи за останні роки знизила акцент на будівельну механіку, все більше довіряючи САПР (система автоматизованого проектування), але забуваючи про те, що розрахункову та конструктивну схему задає проектувальник, а не комп'ютерна програма.

    Радянська школа, як кажуть, вздовж і поперек вивчила одноповерхове проектування, особливо промислове. Були проведені десятки, а то й сотні тисяч розрахунків, розроблені типові конструкції і серії, тобто цей сегмент став прозорим і зрозумілим як для проектувальників, так і для будівельників. Подібна ситуація сьогодні спостерігається в багатоповерховому бетонному каркасному будівництві: опалубка, монтажні схеми, типові вузли і перерізи, схеми армування, все уніфіковано, оптимізовано, зрозуміло для проектувальників і просто для будівельників. До цього ми прийдемо і в багатоповерховому сталевому будівництві, проте належить виконати ще багато роботи в напрямку удосконалення нормативно-законодавчої бази та впровадження передових зарубіжних практик в будівельній галузі.

    Які чинники стримують розвиток сталевого багатоповерхового будівництва в Україні?

    Основний стримуючий фактор - це помилковий стереотипний підхід: бетон - це міцно і дешево. Саме в цьому моменті необхідно переконувати замовників будівництва, доносячи до них технологічні та економічні переваги будівництва зі сталі, тому що сьогодні в Україні ключовою фігурою в ухваленні рішення про вибір технології будівництва є не проектувальник, а замовник і генпідрядник.

    Гравці ринку повинні стимулювати попит, а не відсиджуватися осторонь і чекати приходу замовників. Для успішного розвитку ринку сталевого будівництва українським компаніям необхідно пропонувати якісний, технологічно продуманий продукт «під ключ» - проектування, виробництво і монтаж, який зможе залучити замовників і тим самим збільшити попит на будівлі із металоконструкцій.

    На сьогоднішній день відсутній технічний регламент і нормативні документи для ЛСТК, але це не дуже впливає на розвиток даного сегмент ринку металевих конструкцій.

    Що, на Вашу думку, необхідно зробити для збільшення частки сталевих конструкцій в багатоповерховому будівництві в Україні?

    У найближчі пару років не варто чекати різкого зростання будівельного ринку та сегмента сталевого будівництва зокрема. Однак планомірна і методична робота з популяризації сталевих будівельних конструкцій дасть свої результати.

    В рамках роботи Українського Центру Сталевого Будівництва (УЦСБ) запущено багато проектів для розвитку ринку будівництва з металоконструкцій. Це випуск публікацій з економічної ефективності застосування сталі в будівництві та вогнезахисту сталевих конструкцій, які допоможуть українським девелоперам і проектувальникам в правильному виборі конструктивних і вогнезахисних матеріалів. УЦСБ постійно веде роботу в напрямках технічного та нормативного регулювання сталевого будівництва, завдяки якій застосування несучих, покрівельних та огороджуючих сталевих конструкцій вийде на принципово новий рівень якості та технологічності. Робота асоціації для розвитку ринку ЛСТК дозволить значно збільшити частку сталевих конструкцій при будівництві об'єктів сільськогосподарського призначення, де до цих пір застосовують типові бетонні конструкції, а також в комерційному малоповерховому будівництві, де основний акцент середній і малий бізнес робить на тривалість і вартість будівництва.

    Як, на Ваш погляд, розвиватиметься український ринок багатоповерхового сталевого будівництва в найближчі роки?

    Безумовно, останні події дуже відіб'ються на економіці країни і, в першу чергу, - на будівельній галузі. Я сподіваюся, що в Україні буде успішно застосований досвід інших країн, в яких економічним поштовхом виходу з кризи стало фінансування будівельної галузі, що дозволило в короткі терміни дати динаміку розвитку суміжним галузям. На сьогоднішній день такий підхід є одним із найбільш дієвих способів для виходу з кризи.

    Сегмент торгівельної нерухомості буде розвиватися і фінансуватися, оскільки сьогодні цей напрямок комерційної нерухомості вигідний і цікавий інвесторам. У сегменті офісних будівель, скоріше всього, найближчим часом не варто очікувати нових проектів, оскільки в поточних умовах роботи багато компаній, скорочуючи свої витрати, переглядають статті витрат на офісні приміщення.

    На жаль, в сегменті багатоповерхових житлових будівель сталевий каркас як і раніше залишається більше екзотикою, ніж нормою. 
    Але прогрес і нові технології не стоять на місці. Згадати хоча б котеджне будівництво, де ще кілька років тому про сталеві каркаси ніхто не чув, а сьогодні технологія будівництва приватних будинків з ЛСТК міцно улаштувалася в умах будівельників і замовників. ЛСТК в котеджному будівництві знадобилося 6 років, щоб змінити стереотипи і менталітет споживача. Я переконаний, що через 5-6 років переваги несучих металоконструкцій у висотному житловому будівництві не викликатимуть у девелоперів та інвесторів сумнівів, і це стане вагомим чинником для подальшого розвитку українського ринку багатоповерхового сталевого будівництва.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ