• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Ігор Хорошилов, провідний інженер-конструктор СТАРПЛАСТ: Наш девіз – сталеві профілі будь-якої складності

    14.12.2021

    Велике інтерв'ю з компанією СТАРПЛАСТ, яка в цьому році приєдналась до виробників легких сталевих тонкостінних конструкцій (ЛСТК) у складі УЦСБ. Детальніше в інтерв'ю про компанію та специфіку роботи, цілі у складі Асоціації, внутрішню конкуренцію, унікальний онлайн-калькулятор ЕЛЕФАНТ, вплив на діяльність компанії зменшення будівництва сонячних електростанцій та плани розвитку компанії


    Ігор Хорошилов, провідний інженер-конструктор СТАРПЛАСТ






    Розкажіть про компанію – яку продукцію виготовляєте, скільки років на ринку, де розташоване виробництво, яка виробнича потужність?

    Наша компанія – ПП СТАРПЛАСТ з самого початку своєї діяльності, а саме - з 2003 року, базувалась у Харкові. Її заснуванню передував підготовчий етап довжиною майже у 2 роки, протягом якого було побудовано перше технологічне обладнання нового підприємства. Це три профілезгинальні стани, та агрегат повздовжнього розпуску рулонної сталі на заготовку – штрипс. Так, ми саме побудували обладнання, а не придбали його, бо це було поставлено за мету – повний контроль над технологічними процесами, та якомога глибоке їх розуміння усіма співробітниками підприємства. Ця добра традиція збережена до сьогодення та максимально розвинута.

    Завдяки тому, що в Харкові був розташований Український державний науково-дослідницький інститут металів (УкрНИИмет), наше місто з великим відривом лідирує у сфері виготовлення обладнання для холодного формування тонкостінних профілів. Тут сконцентровані майже всі підприємства галузі, бо колишні науковці дали технологічний поштовх до заснування цілої низки підприємств-виробників обладнання для профілювання. Така ж саме доля і у СТАРПЛАСТ. Першоджерелом технологічного розвитку нашого підприємства були розробки Рослякова Володимира Федоровича, який був співавтором багатьох провідних на той час розробок та навіть патентів, нині вже на жаль – покійного. 


    Наразі ми займаємо власний виробничий майданчик загальною площею близько 5000 квадратних метрів. Експлуатуємо парк металообробного, та метало-переробного обладнання, який дозволяє нам виробляти до 1000-1200 тонн холоднокатаних профілів щомісяця. Це 9 профілезгинальних ліній, агрегат повздовжнього розпуску, окремі ділянки перфорації та високоточної різки. Ми міцно тримаємо технологічний діапазон переробки в межах 0.5…5.0 мм по товщині, та 20-360 мм по ширині заготовки,  і плануємо його розширення до 650 мм. Нашим асортиментом є більше ніж 1500 можливих перерізів сталевих холоднокатаних профілів, в тому числі з періодичною та координатною перфорацією, відразу для декількох ринків: легких тонкостінних конструкцій (ЛСТК), систем кріплення фотоелектричних модулів, сталевих дверей вхідної групи, вікон та дверей ПВХ, систем напрямних та універсальних монтажних профілів.


    Чому СТАРПЛАСТ вирішила приєднатись до Асоціації УЦСБ? Які очікування?

    Вже багато років ми виготовляємо продукцію для представників ринку сталевого будівництва. Це насамперед фасади та покрівлі з ЛСТК, монтажні перфоровані профілі для інженерних систем. Тому вступ до спільноти колег по цеху був цілком логічним кроком задля поглиблення відносин, та пошуку нових партнерських контактів у галузі. Від Асоціації ми очікуємо створення якомога більшої кількості майданчиків для обміну галузевими знаннями та досвідом. На жаль, у зв’язку з карантинними заходами, наше спілкування наразі обмежується лише віртуальним інформаційним середовищем.

    Також надважлива місія спільноти УЦСБ – постійне вдосконалення нормативної бази, яка регламентує діяльність та відносини учасників сталевого ринку нашої держави – і ми зі свого боку готові до участі у цьому процесі. Ну і звісно ми ставимо за мету популяризацію нашої діяльності у цій галузі завдяки вступу до УЦСБ.

     

    Чи не побоюєтесь внутрішньої конкуренції з іншими компаніями у складі Асоціації? В чому переваги саме вашої компанії для ринку та замовників?

    Рівень конкуренції у сфері виробництва сортових сталевих профілів для ЛСТК - середній у порівнянні з іншими ринками, учасниками яких ми є. Але ми ніколи не орієнтувались на мас маркет, якщо можна так назвати досить велику за об’ємами потреб сферу вентфасадів та ЛСТК з дуже примітивного сортаменту – кутників, швелерів та профілів С-подібного перерізу, які можливо виготовляти будь-де, навіть майже не маючи технологічної бази. 


    Наша спеціалізація – це профілі нестандартних перерізів, насамперед складних та дуже складних. Ми навіть обрали своїм девізом фразу: «Сталеві профілі будь-якої складності». А в цій ніші конкуренція майже відсутня. Нам відомі ще лише три вітчизняні компанії, що мають можливість освоювати складні перерізи холоднокатаних профілів, але вони всі пропонують поставку обладнання для їх профілювання. І коли замовник не має змоги або бажання займатись профілюванням своїми силами, то тут вибору у нього небагато, а іноді загалом тільки СТАРПЛАСТ. Саме на цю ринкову комірку ми спираємось у своїй діяльності. Але це не значить, що ми неконкурентоспроможні при боротьбі за масові, висококонкурентні замовлення. Завдяки високому рівню технологічних знань та досвіду, ми забезпечуємо найвищі показники якості продукції та не поступаємося по цьому показнику жодному вітчизняному виробнику або імпортеру. А завдяки використанню переважно української сировини, ми спроможні забезпечити найнижчу ціну, та не вагаючись беремо участь у відкритих тендерах, які нерідко виграємо. 


    Як побудовані процеси в компанії, чи є певна специфіка в порівнянні з іншими учасниками ринку ЛСТК?

    Так, певна специфіка є, і саме завдяки цьому ми маємо свою долю ринку. На зорі своєї діяльності ми виготовляли переважно профілі для світлопрозорих конструкцій з ПВХ. Безліч різноманітних перерізів з більше ніж 12 товщин, яких потребували виробники вікон та дверей, примусили нас до створення повністю уніфікованої системи формуючого інструменту – роликів, дистанційних елементів та провідникової оснастки. Така система дозволяє виготовляти на одному стані сотні профілів змінного перерізу, використовуючи один і той самий комплект інструменту, змінюючи тільки послідовність та спосіб збірки калібрів при наладці. Інструментальні комплекти працюють за принципами переналаджуваної оснастки, так званої ОСП. 


    Коли ми почали виробляти профілі для ЛСТК, то не розробляли сортамент, а просто заявили діапазони в яких можуть змінюватись всі елементи перерізу із дискретою 0.5 мм на будь-який розмір, починаючи з дуже маленьких 5-6 мм, і закінчуючи значними – 250…300 мм. То ж замовник отримав можливість не замислюючись над можливістю, без попереднього підбору замовляти будівельний профіль з вільним перерізом у рамках вказаних діапазонів. Така можливість виявилась дуже доречною і об’єми виробництва профілів для ЛСТК постійно зростають.

    Окрім цього, ми за дуже невеликі доплати пропонуємо замовнику низку додаткових операцій, таких як періодична або координатна перфорація отворів, різка на деталі з жорстким допуском на довжину, без деформації торців та задирок. Це вичерпний перелік операцій яких потребує замовник у сфері ЛСТК, то ж ми можемо забезпечити комплексну поставку дуже різних за перерізом, матеріалом та товщиною профілів у дуже стиснені строки. Ця гнучкість і є нашою специфічною відмінністю.


    Чи виникають проблеми із закупкою металу?

    Відповідь на це запитання залежить від того, про який саме сортамент йдеться. Ми переробляємо тільки плоский прокат у рулонах. І, якщо говорити про забезпечення сировиною виробництва для виготовлення армуючих профілів до світлопрозорих конструкцій, або профілів, що експлуатуються у приміщенні і до них не висувається виключних вимог по якості – то так, сировина є в наявності одночасно від декількох виробників. Це сталь марки DX51D, або 08пс з цинковим покриттям від 100 до 275 г/м.кв. Також немає проблем із закупкою холоднокатаного рулону без покриття марки DC01 або 08пс товщиною до 2.0 мм, та гарячекатаного рулону товщиною від 2.0 мм до 5.0 мм марок Ст3кп або S235jr. Але вітчизняний рулон можливо використовувати тільки для виготовлення виробів до яких не висувається естетичних вимог.  І коли йдеться про забезпечення сировиною виробництва профілів для вхідних дверей, воріт, парканів, сталевих меблів, тощо, то ми вимушені шукати поставки рулону належної якості по імпорту.

    Але найбільшою проблемою є відсутність можливості закупівлі рулону вітчизняного виробництва із конструкційних марок сталі з цинковим покриттям для будівництва. Це насамперед S350GD, марка сталі без якої в нашій країні про розвиток ринку легких сталевих тонкостінних конструкцій можна мабуть не мріяти. Протягом року були намагання виготовляти цю, вкрай необхідну сталь в Маріуполі, але наразі технологічні проблеми не дозволяють отримати рулон, що відповідає хоча б мінімальним вимогам до якості.

    Надскладною є задача по поставці високоміцних та високопластичних марок сталі, таких як DC05…DC07, DX54…DX57D, S550GD, HX460…HX500LAD, 08Ю для вельми глибокої витяжки. Навіть імпортний рулон цих марок на наш ринок не постачається. Є також складнощі по поставці дуже потрібної для нужд фотовольтаїки, цивільного будівництва та сфери виготовлення опалубки для монолітно-бетонного будівництва марки S355jr.


    Ваша компанія розробила онлайн-калькулятор для розрахунку. Розкажіть про ідею, аудиторію, які задачі вирішує?

    Проект отримав назву ЕЛЕФАНТ. Це розрахунковий модуль, який є онлайн-інтерфейсом до розробленої нашими IT-спеціалістами автоматизованої системи керування підприємством. Я вже казав, що вже на початковому етапі освоєння будівельного ринку ми свідомо відмовились від фіксованого сортаменту наших профілів для ЛСТК. Будь-який розмір перерізу може змінюватись з дискретою 0.5 мм у зазначених діапазонах. Це дуже зручно для наших клієнтів, але гнучкий сортамент потребував такої ж гнучкої системи розрахунку норм витрат матеріалів, маси, та ціни готового профілю. Звичні нам прайс-листи не могли виконувати цієї ролі. Бо наразі ми завжди маємо на складі рулони у 12 товщинах, 3 марках сталі, 2 варіантах покриття, та без покриття взагалі. А кожен переріз, завдяки гнучкому сортаменту має сотні можливих типорозмірів. То ж такий прайс неможливо уявити, він би складався з декількох сотень сторінок і користуватись їм було б неможливо.

    Тому було вирішено розробити спочатку десктоп-додаток, на основі бази даних, що вміщує у собі усі наявні сировинні матеріали, в усіх варіаціях товщин, марок та покриттів. Ми навчили інтерфейс додатку аналізувати вхідні параметри перерізу, та сповіщати користувача про технологічну можливість виготовлення такого профілю. І, якщо можливість є, то розрахувати ширину заготовки, масу метру погонного та ціну виробу, беручи до уваги об’єм замовлення, довжину відрізків, вимоги до точності, та схему перфорації, якщо профілі мають виготовлятись із отворами. Це був продукт для внутрішнього використання. Залишалось лише розробити відкритий онлайн-інтерфейс до цього розрахунково-аналітичного модулю. Чим саме і став відомий багатьом нашим партнерам ЕЛЕФАНТ


    Сьогодні кожен споживач наших будівельних та монтажних профілів може, користуючись власним акаунтом, цілодобово та цілком самостійно робити розрахунки усіх параметрів потенційного замовлення, включаючи актуальну ціну. І ми гарантуємо, що за ціною, що отримає клієнт в ЕЛЕФАНТ ми виготовимо будь-який профіль, який пройшов перевірку на технологічні можливості. Також є функціонал який дозволяє сформувати комплексний прорахунок, на будь-яку кількість позицій, та в один клік замовити його виробництво. Система дозволяє прораховувати параметри будь-яких будівельних та монтажних профілів, навіть якщо в нас немає технологічної можливості їх виготовити. Тому ЕЛЕФАНТ використовують також і як довідниковий інструмент, тому ми дозволяємо гостьовий доступ до системи будь-кому, без обмежень. Працює система лояльності, завдяки якій наші постійні клієнти отримують накопичувальну знижку на кожному замовленні.

    ЕЛЕФАНТОМ користуються усі наші постійні замовники, люди, що цікавляться нашою продукцією, але поки-що не замовляють її з якихось причин, та навіть наші конкуренти не нехтують можливістю дізнатись якої цінової політики ми притримуємось по тому чи іншому сортаменту профілів. За майже півтора роки експлуатації цього програмного засобу ми отримали більше ніж 35 тисяч комплексних прорахунків більше ніж 100 тисяч профілів. Значна частина з них перетворились у замовлення, які виконало наше виробництво. ЕЛЕФАНТ також виконує маркетингову функцію. Статистика, яку ми отримуємо указує нам, які саме профілі переважають у попиті, у яких матеріалах і товщинах. Які перерізи з тих, що виходять за рамки наших технологічних можливостей, цікавлять замовників.

    Окрім ціни на будівельні та монтажні профілі наших замовників доволі часто цікавлять характеристики перерізів, що використовуються для інженерних розрахунків на міцність. Такі як моменти інерції та супротиву, радіуси інерції, тощо. Нещодавно ми розробили додаткову функцію до ЕЛЕФАНТУ, яка дозволяє дізнатись характеристики перерізів, що проходять ціновий розрахунок. Це дозволяє нам і нашим замовникам зекономити час. Хоча ця функція розроблена відносно недавно, але ми вже бачимо, що її почали використовувати в 10% прорахунків. Тому ми відразу взялись до розробки наступного етапу впровадження інженерного функціоналу ЕЛЕФАНТ. До Нового року ми плануємо запустити в роботу версію, яка матиме 2 режими роботи: «цінові розрахунки» та «інженерні розрахунки». Окрім вже реалізованих статичних характеристик буде впроваджено розрахунок ефективних характеристик будь-яких перерізів, а також з’явиться можливість моделювання навантаження відрізку профілю. Поки що тільки для однопрогонової шарнірної, та консольної схем спирання при умові дії розподіленого та концентрованого на 1-3 точки навантаження. Вихідними даними будуть максимальне напруження у перерізі, коефіцієнт використання, коефіцієнт запасу несучої спроможності по нормальним напруженням, максимальний згинаючий момент, максимальний прогин та перевірка виконання умови жорсткості. Буде працювати функція підбору перерізу під відому довжину прогону та навантаження. На наш погляд цей інструмент не може замінити САПР, але допоможе дати попередню оцінку несучої спроможності одних перерізів відносно інших, безпосередньо в процесі цінових розрахунків. Або дозволить замовникам, які не мають інженерних знань ознайомитись з процесом розрахунків міцності холоднокатаних профілів.


    Тож ЕЛЕФАНТ є унікальним у своєму роді програмним продуктом, якому, наскільки нам відомо, немає аналогів ні в нашій країні, ні за кордоном. Він спрощує взаємодію із замовником, виключає можливість помилки при прийомі заявки, та у майбутньому буде давати можливість вести базові інженерні розрахунки.

     

    Чи ознайомлені з ДСТУ Стінові панелі з каркасом зі сталевих тонкостінних холодно формованих елементів?

    Так, я ознайомився з проектом цього нормативного документу, але моя компетенція полягає переважно у площині технології виробництва профілів. Тому у розробці таких стандартів я ще не маю права брати участь, не вважаю себе достатньо обізнаною людиною у питаннях інженерних розрахунків складних конструкційних елементів.

    Модульна префабрикація – це всесвітній тренд у цивільному будівництві, і не тільки в ньому. Тому так, я вважаю що використання готових стінових панелей з ЛСТК для зведення гібридних конструкцій має перспективи масового застосування при реконструкції старих будівель, та при новому будівництві. Також будь-які кроки до впровадження державного нормативного регулювання у сфері легких сталевих конструкцій допоможе розвитку галузі в цілому.

    Сьогодні ми не виробляємо термопрофілі, бо наразі не маємо запитів на їх виробництво. Але технологічно ми готові, необхідне оснащення буде виготовлено не більше ніж за 6 тижнів з моменту першого замовлення. Також, після затвердження нового стандарту ми маємо змогу розробити окремий безкоштовний програмний продукт для інженерного та цінового розрахунку стінових панелей. Але в цьому нам потрібна буде інформаційно-консультаційна підтримка інших зацікавлених учасників нашої асоціації. 


    Чи вплинуло на вашу діяльність зменшення будівництва сонячних електростанцій? Яку частку цього ринку ви охоплювали?

    В 2019 році ми виробили близько 6 тис.тонн металоконструкцій для ринку фотовольтаїки, що складало по нашим оцінкам близько 5% від загальної кількості встановлених у нашій країні конструкцій. А в цьому році ми виробили не більше 600 тонн. Тобто сьогодні ми виробляємо вдесятеро менше продукції для цього ринку. Значна частина обладнання, що будувалось виключно для виготовлення конструкцій для СЕС зараз не задіяна, та знаходиться на консервації. Переважна кількість профілів в 2020-2021 роках постачалась на будівництво СЕС приватних  домогосподарств. А в 2019 році 90% продукції цього сектору припадало саме на промислові СЕС. Ми сподіваємось що після закінчення поточної каденції центральної влади  відбудеться відновлення попиту на конструкції для фотовольтаїки. Вважаючи на динаміку зростання цін на електроенергію для промислових споживачів, можна прогнозувати, що відновлення відбудеться не за рахунок поновлення державних програм підтримки галузі, а за рахунок будівництва станцій задля зменшення власного споживання. 


    Як ваша компанія вирішує питання проектування? В компанії є спеціалісти з проектування? Плануєте розвивати цей напрямок?

    Ні, наразі ми не маємо у штаті нашої компанії інженера-проектувальника металоконструкцій. Наша позиція на ринку сталевого будівництва – суто виробництво профілів підвищеної складності для будь-яких будівельних потреб. Наша ринкова стратегія передбачає залучення спеціалізованих проектних організацій у разі потреби. Але в останній час ми бачимо запит на розробку типових рішень в сферах вентильованих фасадів, каркасів покрівель, систем кріплення ФЕМ та стелажних конструкцій. Тому плануємо розвивати напрямок проектування металоконструкцій саме для реалізації типових рішень, а при наявності попиту також у сфері префабрикованих будівель, у тому числі стінових панелей із власних профілів.


    Якими ви бачите перспективи розвитку компанії та ринку в найближчі 3-5 років?

    Нажаль, прогнозування в умовах всесвітньої кризи на фоні пандемічних обмежень – майже стовідсотково буде помилковим. Ми, як і інші гравці, зараз лише реагуємо на виклики ринків. Волатільність  цін на сировину знецінює будь-які намагання отримати прибуток шляхом ринкової боротьби, та технологічного прогресу. Спекуляція, та оперування залишками – ось запорука успіху у поточних реаліях нашого ринку.

    Але тим не менше, ми не будемо змінювати  план розвитку підприємства. В процесі будівництва знаходиться нова, спеціалізована лінія профілювання будівельних профілів, яка дозволить розширити наш технологічний діапазон у бік збільшення максимальної ширини заготовки. Йде реконструкція агрегату повздовжнього розтину, після якої ми збільшимо швидкість та гнучкість роботи цієї надскладної виробничої машини. У періоди криз наші партнери шукають нові шляхи отримання прибутку, що спонукає їх на освоєння нових перерізів холоднокатаних профілів. В цьому ми з радістю готові їм допомогти. Зараз, об’єми споживання нових позицій асортименту не будуть вражати. Але ми вміємо чекати, та після зняття пандемічних обмежень розраховуємо на стрімке зростання попиту по всіх напрямках реалізації.

    Ми бачимо на українському ринку ще багато імпортних сталевих профільованих виробів, технологію виробництва яких ми можемо освоїти. І поки вони є, нам буде чим привабити нових замовників та партнерів.


    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ