• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    КОСТЯНТИН КАЛАФАТ: «МИ ЗДОЛАЛИ ПОЛОВИНУ ДИСТАНЦІЇ НА ШЛЯХУ ДО ЗМЕНШЕННЯ ВАРТОСТІ ВОГНЕЗАХИСТУ В УКРАЇНІ»

    18.04.2017

    Створений три роки тому в рамках Українського Центру Сталевого Будівництва (УЦСБ) комітет з вогнезахисту покликаний знизити частку вогнезахисту в загальному бюджеті будівельного проєкту, тим самим підвищити привабливість будівництва з металоконструкцій для українських девелоперів та інвесторів. Про те, що було зроблено в рамках профільного комітету за минулий час і плани на найближчі роки нам розп...

    &temp_gt;Константин Калафат

    Ключовою метою очолюваного Вами комітету є зниження частки вогнезахисту в вартості металоконструкцій до середньоєвропейського рівня. Яким чином Ви йдете до цієї мети?

    Робота комітету УЦСБ щодо зниження вартості вогнезахисту металевих конструкцій ведеться в кількох напрямках. Перше, і наш погляд найголовніше, нормативне регулювання всього процесу вогнезахисних робіт: від нормування показників вогнестійкості будівельних конструкцій до регулювання всього процесу вогнезахисних робіт. Якщо привести українські норми до загальноєвропейської практики, ми можемо знизити витрати на вогнезахисні роботи і матеріали з існуючих на 2013 рік 30-35% від вартості металоконструкцій до прийнятих в Європі - 10-15%.

    Ще одним напрямком діяльності комітету є робота щодо зниження вартості вогнезахисних матеріалів, що застосовуються. Під егідою УЦСБ щорічно видається каталог засобів вогнезахисту сталевих конструкцій, що дозволяє замовникам будівництва глибше розбиратися в асортименті матеріалів і мати можливість вибору альтернативи запропонованим підрядником засобів.

    Завдяки лише грамотному підходу до вибору матеріалів, в деяких випадках, можна домогтися до 70% економії в кінцевій вартості вогнезахисту.

    Ми також стояли біля витоків створення в Україні оптимальних за вартістю вогнезахисних матеріалів. Почали свою роботу з впровадження найдешевшого на ринку вогнезахисного матеріалу штукатурного типу, ціна на який на третину менше українських матеріалів, і в три рази нижче закордонних аналогів.

    Наскільки відрізняється ціна вогнезахисних матеріалів в Європі і Україні?

    Варто відзначити, що в Європі 90% вартості вогнезахисту на об'єктах будівництва займають роботи з нанесення вогнезахисних матеріалів і 10% - самі вогнезахисні матеріали, в той час як в Україні це співвідношення практично протилежне. При цьому якщо дивитися на абсолютні цифри, то в Україні ціна вогнезахисних матеріалів в 2-3 рази дешевше, ніж в розвинених європейських країнах.

    Наприклад, один кілограм вогнезахисної фарби ідентичною за складом і характеристикам у нас може коштувати $5-6, а за кордоном - $12-15.

    Це пов'язано як з меншою вартістю робочої сили в нашій країні, так і з проведенням робіт з оцінки відповідності - сертифікацією, випробуваннями і т.д. Наприклад, в Україні найпростіша сертифікація може обійтися виробникові в $1000, в той час як в європейських країнах ця цифра може становити від $20000.

    Які ключові проєкти комітету з вогнезахисту УЦСБ Ви б могли відзначити?

    У 2016 році на замовлення УЦСБ розроблений ДСТУ-Н Б В.2.6-211:2016 «Проєктування сталевих конструкцій. Розрахунок конструкцій на вогнестійкість», який охоплює основні європейські підходи з проєктування та розрахунку сталевих конструкцій на вогнестійкість, викладені в Єврокодах. Новий стандарт вступив в силу 01 квітня 2017 року і дозволяє українським будівельникам значно скоротити час і витрати на обґрунтування вогнестійкості сталевих конструкцій в проєктній документації. Застосування цього ДСТУ дає можливість знизити вартість вогнезахисту окремих конструкцій будівлі від 30 до 100%, але для розрахунку потрібна активна участь не тільки фахівця з вогнезахисту, а й проєктувальника об'єкту, який рахує навантаження.

    Наступним напрямком роботи комітету стало питання дерегуляції галузі вогнезахисту. Сьогодні існує певна зарегульованість процесів вогнезахисної обробки будівельних конструкцій, обумовлена, в тому числі, положеннями «Правил з вогнезахисту». В рамках комітету ми кілька разів обговорювали і виробляли пропозиції щодо вдосконалення документу в контексті зниження бюрократичної складової і регуляторного тиску. Однак останнім часом все більше експертів галузі та ми, як профільна асоціація, схильні до того, що скасування деяких пунктів даних Правил може позитивно вплинути на розвиток галузі сталевого будівництва і сегменту вогнезахисту в цілому.

    У минулому році наші експерти брали активну участь у перегляді ДБН В.1.1-7:2016 «Пожежна безпека об'єктів будівництва. Основні вимоги» в частині зниження вимог до вогнестійкості будівельних конструкцій. Завдяки, в тому числі активній позиції УЦСБ, в оновленому ДБН, що вступає в силу з 01 червня 2017 року, вдалося запровадити кілька принципових для галузі сталевого будівництва положень.

    Що це за зміни?

    Найважливіше - нам вдалося зберегти норму, за якою сталеві конструкції, до яких пред'являються вимоги по вогнестійкості 15 хвилин, можуть не піддаватися вогнезахисту. Цю можливість могли скасувати в оновленому документі, а вона є важливим фактором зниження вартості будівництва з металоконструкцій (наприклад, для об'єктів IIIa ступеню вогнестійкості).

    У нормативі також закладена основа для зниження вимог до вогнестійкості конструкцій будівель різного функціонального призначення при застосуванні систем активного пожежогасіння.

    Новий ДБН В.1.1-7:2016 регламентує, що для будівельних конструкцій, що мають нормовану межу вогнестійкості більше 60 хв., буде дозволено зниження вимоги до вогнестійкості на 30 хв., якщо це буде передбачено будівельними нормами за видами будівель та споруд.

    Факт того, що в Україні почне діяти загальноєвропейська практика зниження вимог з вогнестійкості конструкцій при наявності певних компенсуючих заходів з пожежної безпеки в будівлях, говорить про те, що ми знаходимося на вірному шляху. Варто відзначити, що в основі цієї інновації лежить серйозне дослідження, проведене Українським НДІ Громадянської Захисту ДСНС України на замовлення і за безпосередньої участі УЦСБ.

    В оновленому ДБН також існує посилання на ДСТУ-Н Б В.2.6-211:2016, що спрощує роботу і дає нові можливості фахівцям в галузі пожежної безпеки.

    На скільки вдалося реалізувати за час роботи комітету намічені при його створенні плани?

    Можна сказати, що ми вже подолали половину дистанції на шляху до мети - привести «питому вагу» вогнезахисту до показника 10-15% від вартості металевого каркаса. Наприклад, можливість зниження межі вогнестійкості на 30 хв., прописана в переглянутому ДБН, дозволить отримати зниження вартості вогнезахисту на 15-20%, застосування розрахунку вогнестійкості сталевих конструкцій - ще мінус 20-40% вартості і т.д.

    Під Вашим авторством випущено кілька технічних публікацій з вогнезахисту, в тому числі, з розрахунку сталевих конструкцій на вогнестійкість згідно Єврокоду 3. Наскільки принципи, описані в виданні, полегшать роботу українських будівельників в питанні вогнезахисту?

    Принципи вогнестійкого проєктування сталевих конструкцій за Єврокодом 3, описані в публікації, дозволять українським проєктувальникам швидко опанувати механізми грамотної оптимізації витрат на вогнезахист. Диференційований підхід до визначення критичної температури сталевих конструкцій і, як наслідок, зменшення товщини вогнезахисних покриттів, дозволяє досягти скорочення витрат на вогнезахист окремих будівельних конструкцій на 30-40%.

    Які сьогодні існують перешкоди в області вогнезахисту, що заважають розвитку ринку сталевого будівництва?

    Основними бар'єрами в частині вогнезахисту, що перешкоджають більш широкому застосуванню металоконструкцій при будівництві об'єктів нерухомості, є завищені вимоги до вогнестійкості будівельних конструкції, а також зарегульованість ринку. У цих напрямках і буде зосереджена робота комітету в найближчі 2-3 роки.

    Які проєкти планує реалізувати очолюваний Вами комітет УЦСБ в цьому році?

    У першому півріччі 2017 року ми плануємо провести розрахунок вартості вогнезахисних робіт однієї і тієї ж будівлі за нормами і підходами, які існують на 2013 і 2017 роки з урахуванням всіх нововведень, які були впроваджені за минулий період. Це покаже учасникам ринку, як можна вже сьогодні знизити вартість вогнезахисту в справі.

    У цьому році також планується перегляд декількох ДБН на відповідні типи будівель: громадські будівлі, автостоянки і складські споруди. Наша участь у перегляді цих норм буде полягати в формуванні пропозицій щодо регламентування умов, при яких допускається зниження класу вогнестійкості окремих будівельних конструкцій. Ця робота дасть можливість проєктувальникам, застосовуючи оновлені ДБН, зменшувати межу вогнестійкості для об'єктів такого типу на 30 хвилин, що різко зменшить витрати як на матеріали, так і на проведення робіт з вогнезахисту.

    Юрій Бондарчук

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ