• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ЛСТК – правильний вибір програмного забезпечення

    30.04.2015

    Технології швидкого будівництва житлової та комерційної нерухомості з застосуванням легких сталевих тонкостінних конструкцій (ЛСТК) активно приходять в Україну як найдоцільніші з точки зору вартості і термінів зведення об’єктів. При цьому сучасні технічні рішення в будівництві тісно взаємопов’язані з програмними рішеннями з розрахунку та моделювання конструкцій, а якщо говорити про такий доволі те...

    Технології швидкого будівництва житлової та комерційної нерухомості з застосуванням легких сталевих тонкостінних конструкцій (ЛСТК) активно приходять в Україну як найдоцільніші з точки зору вартості і термінів зведення об’єктів. При цьому сучасні технічні рішення в будівництві тісно взаємопов’язані з програмними рішеннями з розрахунку та моделювання конструкцій, а якщо говорити про такий доволі технологічно ємний сегмент сталевого будівництва як ЛСТК, то обійтися без грамотної імплементації програмного забезпечення в процес роботи над проектом практично неможливо.


    Однією з перешкод на шляху створення успішного виробництва ЛСТК часто виникає проблема вибору виробничого обладнання, що відповідає потребам бізнесу. Найчастіше це пов’язано з недостатньою поінформованістю власників бізнесу та їхніх технічних команд, які працюють над створенням виробництва, про ключові аспекти вибору обладнання для ЛСТК. До причин, що перешкоджають правильному вибору обладнання, в тому числі, належать роздільний вибір обладнання та програмного забезпечення (ПЗ), а також недостатній аналіз асортименту та можливостей обладнання для виробництва ЛСТК.

    Фахівці Українського Центру Сталевого Будівництва постаралися проаналізувати ринок конструкторського ПЗ, а також оцінити переваги та недоліки роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням для проектування ЛСТК.


    Схема сучасного виробництва металоконструкцій
    Будь-яке сучасне виробництво, включаючи заводи як класичних металоконструкцій, так і ЛСТК, передбачає автоматизацію на етапах підготовки виробництва та виготовлення продукції. У випадку з ЛСТК можна виділити чотири укрупнених робочих етапи: проектування, передача даних в обладнання, виготовлення і монтаж. При цьому успішність останніх двох етапів буде багато в чому залежати від попередніх, а відповідно – від вибору програмного забезпечення.
    Сумарна ефективність виробництва ЛСТК буде визначатися зв’язкою люди-ПЗ-обладнання, яку необхідно розглядати комплексно.

    Для розуміння доцільності впровадження автоматизації в процес проектування ЛСТК варто відзначити, що сталеві холодноформовані профілі належать до специфічного типу металоконструкцій, які мають складну методику розрахунку.

    Основною відмінністю роботи тонкостінних профілів під навантаженням є те, що перерізи за рахунок високої гнучкості їхніх частин (стінок, поясів, відгинів) допускають місцеву втрату стійкості і втрату стійкості форми перерізу. У більшості розрахункових методиках дані особливості профілів ЛСТК враховуються виключенням елементів стислих частин перерізу з роботи. А оскільки, якісь частини перерізу будуть стиснуті, а це визначає характер роботи елемента (стиснення, вигин, відцентровий стиск і т. д.), то і характеристики перерізу для одного і того ж профілю в різних напружено-деформованих станах будуть різними. Сам же процес віднімання або, більш коректно, редукування перерізу є ітераційним, тобто складається з набору повторюваних уточнюючих розрахунків, що забезпечують необхідну точність і максимально ефективне використання резервів несучої здатності.

    Деякі країни, наприклад, США, Канада, Австралія і Нова Зеландія використовують такі альтернативні методи розрахунку профілів, як Direct Strength Method, коли редукування не враховується прямо. Очевидно, що такі методи не регламентовані чинними в Україні і країнах ближнього зарубіжжя нормами і не повинні застосовуватися ні при ручному, ні при комп’ютерному розрахунку. Отже, дана стаття більшою мірою приділяє увагу методикам, застосовним в Україні і заснованим на редукуванні перерізу.

    Редукування характеристик, їх об'ємна ітераційна методика розрахунку і залежність від характеру роботи призводять до того, що проектування систем ЛСТК вручну є вкрай трудомістким і складним, обумовлюючи необхідність використання комп’ютерних методів проектування.

    Ще одним аргументом на користь застосування програмного забезпечення при проектуванні ЛСТК є розробка креслень. Тут необхідно розділити категорії виробленої продукції. До однієї категорії належать будівлі павільйонного типу, до другої – каркасно-щитове будівництво (котеджі, таунхауси, МАФи і т.д.). Багатоелементність каркасно-щитових конструкцій, які майже завжди виготовляються з профілів товщиною до 2 мм з великою кількістю примикань і вузлів, вимагає автоматизації конструювання за допомогою генерації каркасу і використання бібліотеки типових вузлів.

    Відмінність підходів у проектуванні залежно від категорії конструкцій призвело до утворення кількох напрямків розвитку програмних продуктів у сфері ЛСТК:

    • Окремі модулі для розрахунку характеристик ефективних (редукованих) перерізів або конструктивних розрахунків окремих елементів (ферма, колона, балка, панель і т. д.)
    • Програми статичного розрахунку конструкцій з інтегрованими та/або окремими модулями розрахунку тонкостінних профілів
    • Комплексні програмні продукти, що реалізують принцип «інформаційної моделі будівлі» (BIM-моделювання) з автоматичною генерацією каркасу і бібліотекою типових вузлів

    Окремі модулі для розрахунку характеристик ефективних перерізів холодноформованих профілів – це базові програми, що дозволяють на найпростішому рівні виконувати розрахунок ЛСТК. Вони дають можливість розрахувати необхідні геометричні характеристики профілів і в подальшому використовувати їх у статичному розрахунку. Головними перевагами даного типу програм є невелика вартість і можливість використання у зв’язці зі стандартними для вітчизняних проектувальників розрахунковими програмами, наприклад, Lira або SCAD. Проте використання комбінацій загальноприйнятого розрахункового ПЗ з окремими модулями для ЛСТК значно обмежене для проектування каркасно-щитових конструкцій внаслідок багатоелементності каркасів останніх, що значно затягує створення розрахункової моделі стандартними інструментами. Застосовувати такі комплекти раціонально, в основному, для будівель павільйонного типу, де кількість елементів не настільки велика, а зусилля і ступінь використання їхньої несучої здатності вище.

    Низка інших програмних модулів дає можливість виконувати конструктивні розрахунки окремих типових елементів ЛСТК. Пряме їх застосування обмежене конструкціями, для яких відомі всі вихідні дані. Як приклад можна привести системи прогонів покриття, для розрахунку яких досить задати перерізи, зовнішні навантаження і умови спирання. Перешкодою для розрахунку ЛСТК в окремих програмних модулях стають індивідуальні конструкції і, особливо, статично невизначувані системи, де розподіл зусиль залежить від співвідношень геометричних характеристик перерізів, коли необхідно виконувати статичний розрахунок всієї конструкції.

    Приклади інтерфейсу окремих програмних модулів, що застосовуються в розрахунках ЛСТК

    Програми статичного розрахунку конструкцій з модулем визначення ефективних характеристик – це ПЗ з більш високим рівнем інтеграції розрахункової методики ЛСТК. У своєму складі вони містять модуль, який визначає геометричні характеристики ефективних перерізів профілів. Найголовнішим питанням є ступінь інтеграції цього модуля в препроцесор статики. Це може бути окремий або вбудований інструмент для завдання геометричних характеристик перетинів. Перший буде аналогією зв’язки двох окремих програм, описаних вище, а другий представлятиме окрему категорію програмних продуктів з більш глибокою обробкою методик розрахунку ЛСТК. Найбільш раціональними застосуваннями таких програм є будівлі павільйонного типу та окремі складні об’єкти як, наприклад, каркасно-щитові будинки заввишки понад 3 поверхи, комбіновані каркаси зі зварними або залізобетонними конструкціями. На додаток до розрахунку характеристик ефективних перерізів такі програми можуть комплектуватися постпроцесорами та окремими модулями конструктивного розрахунку елементів.

    Приклад інтерфейсу програми з інтегрованим розрахунком ЛСТК

    Комплексне ПЗ, що реалізує принципи BIM-моделювання, є основним інструментом для компаній в секторі каркасно-щитового будівництва з ЛСТК (котеджі, таунхауси, МАФи і т.д.). Для об’єктів, що зводяться за каркасно-щитовою технологією, ПЗ даної категорії реалізує підхід, у якому весь спектр проектування виконується однією програмою.



    Приклад BIM-моделювання ЛСТК
    В програмах BIM-моделювання об’єднується розрахунковий процесор, автоматична генерація каркасу по заданій архітектурі, інструменти візуалізації та документування. Така комплектність дає можливість дуже швидко проектувати відносно  одноманітні (панелі стін і перекриттів, покрівлі) конструкції каркасно-щитових будівель, оформляти всі креслення і специфікації.

    Однак це не виключає ручного розрахунку і конструювання для окремих найбільш навантажених і відповідальних елементів. Переваги даної категорії ПЗ незаперечні в каркасно-щитовому будівництві, але не так очевидні в будівлях павільйонного типу, де автоматична генерація каркасу не може бути застосована, і все одно потрібен поділ розрахунку і конструювання.
    Програми BIM-моделювання ЛСТК не варто вважати панацеєю, оскільки на обмеження застосування для каркасно-щитових багатоелементих каркасів часто накладається «прив’язка» до конкретних верстатів і профілів та/або відсутність повноцінного розрахункового процесора з використанням окремих підпрограм.

    Програмне забезпечення для проектування ЛСТК може знадобитися в одному з таких випадків:

    • Створюється нове виробництво ЛСТК і вибір ПЗ проводиться паралельно з обладнанням
    • ПЗ підбирається під уже існуюче виробництво
    • Створюється незалежна проектна група зі спеціалізацією в ЛСТК

    Незалежно від початкових умов першим питанням при виборі ПЗ повинно бути: «Які типи конструктивів з ЛСТК будуть проектуватися?». В умовах існуючого виробництва слід відштовхуватися, в першу чергу, від виробничих можливостей, а при створенні окремої проектної групи – визначати коло потенційних постачальників. Відповідь на питання про типи конструкцій дозволяє визначити концепцію комплекту ПЗ. При формуванні комплекту ПЗ слід звертати увагу на коректність взаємного експорту-імпорту програм.

    Тип конструкцій Варіанти комплекту ПЗ Ступінь автоматизації проектування
    Будівлі павільйонного типу ПЗ для розрахунку редукованих характеристик та інші модулі + стандартне ПЗ для статичного розрахунку + конструкторська програма 3D-моделювання низький
    ПЗ для статичного розрахунку з інтегрованим розрахунком редукованих характеристик і вбудованими або окремими постпроцесорами перевірок + конструкторська програма 3D-моделювання середній
    ПЗ BIM-моделювання ЛСТК + модулі конструктивних розрахунків окремих елементів або комплексне розрахункове ПЗ середній
    Каркасно-щитове будівництво ПЗ для розрахунку редукованих характеристик та інші модулі + стандартне ПЗ для статичного розрахунку + конструкторська програма 3D-моделювання низький
    ПЗ для статичного розрахунку з інтегрованим розрахунком редукованих характеристик і вбудованими або окремими постпроцесорами перевірок + конструкторська програма 3D-моделювання низький
    ПЗ BIM-моделювання ЛСТК високий

    Виробничі можливості також підкажуть, який діапазон профілів повинен підтримуватися ПЗ.

    Часто кожна проектна група орієнтується на ринок певної країни або регіону, тому друге питання, на яке слід звернути увагу: «Яким нормам має відповідати розрахунок?». В Україні на даний момент паралельно діють дві гілки нормативної документації, що регламентують проектування будівельних конструкцій:

    1. Національна нормативна база (ДБН, ДСТУ, СНіП і т.д.)
    2. Гармонізовані Єврокоди з відповідними національними додатками

    В даних умовах найбільш детальним нормативним документом у сфері проектування ЛСТК є Єврокод 3, Частина 1-3 (ДСТУ-Н Б EN1993-1-3). Відповідно до ДБН А.1.1-94:2010 використання в одному проекті Єврокодів та національних нормативних документів не дозволено, тому вимоги до виготовлення та монтажу регламентуються EN 1090-1 і EN 1090-2 або проектами відповідних національних документів ДСТУ Б EN 1090-1 та ДСТУ Б EN 1090-2.

    У разі застосування національної нормативної бази основними документами для проектування, виробництва і монтажу каркасів на основі ЛСТК є:

    • ДСТУ-Н Б В.2.6-87:2009 «Постанова про проектування конструкцій будівель із застосуванням сталевих тонкостінних профілів»
    • ДБН В.2.6-198:2014 «Сталеві конструкції. Норми проектування»
    • ДБН В.2.6-163:2010 «Сталеві конструкції. Норми проектування, виготовлення і монтажу »в частині виготовлення і монтажу
    Розділ 2 (виготовлення) та Розділ 3 (монтаж) ДБН В.2.6-163:2010 діють до набрання чинності 1 липня 2015 року двох документів:

    • ДСТУ Б В.2.6-199 «Конструкції сталеві будівельні. Вимоги виготовлення»
    • ДСТУ Б В.2.6-200 «Монтаж металевих конструкцій. Загальні вимоги»

    Національні документи досить обмежені по сортаменту і, по суті, є комбінацією набору профілів з характеристиками по Єврокоду 3, а також розрахункової методики відповідно до національних технологічних традицій.

    Відповідно в практиці України і ближнього зарубіжжя зустрічається декілька підходів до розрахунків:

    1. Характеристики перетинів розраховуються відповідно до Єврокодів 3, а статичні і конструктивні розрахунки ведуться згідно з національними документами
    2. Розрахунок ведеться повністю за національними документами, які обмежені сортаментом профілів
    3. Розрахунок ведеться повністю за Єврокодами

    Слід зазначити, що перший підхід з самого початку неправильний, оскільки одночасне використання Єврокодів і національних документів на території України не допускається, як і в тих країнах ближнього зарубіжжя, де вони вже імплементовані.

    Вузький сортамент профілів, представлений у національних документах, очевидно, обмежує другий метод розрахунку, тому на території України для розрахунку ЛСТК можна рекомендувати застосування Єврокодів, а, зокрема, Єврокод 3, Частина 1-3, яка регламентує розрахунок холодноформованих профілів.

    Вибір ПЗ для проектування ЛСТК в сучасних умовах нерозривно пов’язаний із виробництвом. Особливо важливим моментом є сумісність програми або модуля 3D-моделювання з ПЗ, встановленим на верстаті.

    Аналогічний підхід сьогодні проглядається і у виробництві класичних металоконструкцій, де виробники все більше намагаються використовувати зв’язок конструкторських програм та обладнання з ЧПУ (СAD-CAM зв’язок).

    У проектуванні ЛСТК питання взаємодії конструкторських програм sз виробничим обладнанням стоїть ще гостріше внаслідок багатоелементні більшості каркасів із ЛСТК, особливо в каркасно-щитовому будівництві. Тому вкрай важливо, щоб при виборі програмного забезпечення для проектувальників, які працюють у структурі виробника ЛСТК, враховувалися особливості устаткування. В ідеальному випадку проектне ПЗ виробнику ЛСТК варто вибирати одночасно в зв’язці з обладнанням.

    Для вибору ПЗ незалежними від виробника ЛСТК проектними організаціями слід визначитися з потенційними постачальниками профілів і отримати від них інформацію щодо того, з яких програм можлива автоматична передача даних на верстати, а також можливості самої лінії (типи пробивки, розміри профілів), які повинні відповідати закладеним у проекти профілям.

    Враховуючи такий тісний взаємозв’язок, багато виробників обладнання «замикають» свої верстати виключно на своєму ж ПЗ для проектування ЛСТК. Це майже виключно стосується верстатів, більшою мірою орієнтованих на каркасно-щитове будівництво. Потужні виробничі лінії з висотами профілів до 400 мм і товщиною до 3 ... 4 мм не мають такої прив’язки до програмного забезпечення, однак також повинні передбачати автоматичну передачу даних з конструкторських програм.

    Жорстка прив’язка конструкторського ПЗ до певних верстатів для власних конструкторських бюро при виробництвах забезпечує максимальну його сумісність із верстатами, однак викликає проблеми при бажанні докупити верстати вже іншого виробника або змінити ПЗ.

    Для складних програмних продуктів, застосовуваних при проектуванні ЛСТК, важливі хороші навчальні програми та технічна підтримка. Залучення техпідтримки на початковому етапі роботи з конструкторським ПЗ дозволить технічним фахівцям у короткі терміни опанувати навички роботи з програмами, а також оперативно отримувати допомогу та вирішувати проблемні питання безпосередньо з розробником ПЗ. Технічна підтримка має пріоритет для BIM-систем проектування ЛСТК, оскільки в процесі їх експлуатації потрібне регулярне оновлення і, за необхідності, додаткова інтеграція.

    Для полегшення завдання підбору ПЗ для проектування ЛСТК програми по 3-х основних типах були зведені відповідно в Таблиці 1, 2 і 3.

    Серед розробників програмного забезпечення для ЛСТК, не представлених у даному огляді, можна додатково відзначити: Devstruc, Ruukki PurcCalc, Metsec Metspec і Framespec, SAP2000, SteelSmart System, RISA, Bentley STAAD Pro, JFBA Truss D&E, Framecad, hsbCAD, CUFSM, проте велика частина програм цих розробників не передбачає розрахунків згідно з Єврокодами 3, на що слід звертати увагу.

    Таблиця 1. Готельні програмні модулі для визначення характеристик ефективних перерізів холодноформованих профілів ЛСТК і розрахунку типових елементів

    Опис
    Дельта Інжиніринг

    Devco Software Inc.

    RSG Software
    Короткий опис CFSteel– програма для розрахунку елементів і конструкцій із сталевих тонкостінних холодногнутих профілів. Розраховуються центрально-стиснуті і стиснуті з вигином стрижневі елементи. А також балки і прогони покриття. Передбачені типи перерізів: швелер, С-переріз з одинарними або подвійними відгинами, С-переріз із рифом на стінці, Сигма-переріз, спарені (стінка до стінки) перерізи з них, а також Z-переріз. Розрахунок виконується за нормами Росії СП 16, при цьому розрахунок редукованих характеристик ефективного перерізу проводиться згідно з Єврокодом 3. У розрахунку прогонів передбачені різні схеми (однопрогонні і багатопрогонні, з перехлестами і без них). Розрахунок прогонів виконується згідно з Єврокодом 3. Продуктами Devco Software для розрахунку тонкостінних елементів є програмні модулі LGBeamer і AISIWIN v8.
    LGBeamer – інструмент для спрощення робіт з проектування конструкцій із холодноформованих профілів, включаючи труби. Призначений для розрахунку балочних вигнутих і стиснуто-вигнутих конструкцій з різною конфігурацією і завантаженістю, а також низки додаткових елементів. Вихідні дані задаються за допомогою простого у користуванні інтерфейсу. Результати представляться як у вигляді графіків, так і в табличному вигляді з виведенням на друк.
    AISIWIN – інструмент, призначений для розрахунку елементів стін, перекриттів і покриттів, напрямних профілів, зв’язків, а також базових сполук.
    CFS - є прикладним інструментом для розрахунку елементів загального призначення з холодноформованих профілів із зручним графічним інтерфейсом. Програма здатна розраховувати будь-які форми холодноформованих профілів і визначати для них характеристики перерізу брутто, нетто, а також ефективного перерізу, розраховувати несучу здатність на стискання, розтягнення, зріз, вигин, втрату стійкості стінки, зміцнення при формовці, виконувати перевірку елементів на спільну дію стиснення/вигин, зріз/вигин, втрата стійкості стінкою/вигин, розраховувати колони, розрізні і нерозрізні балки з формуванням звітів і графіків. У програму закладений розрахунок стійкості в пружній стадії, прямий метод розрахунку міцності і розрахунок на кручення. Додержуються такі норми: AISI для Північної Америки 2012, 2010, 2007, 2004, 2001 (ASD, LRFD, LSD) і ASCE 8-02 (нержавіюча сталь).
    Розрахунок характеристик ефективних перерізів
    Нормативні документи Єврокод 3 AISI AISI, CSA
    Індивідуальне задавання розмірів тонкостінних профілів Так, з урахуванням обмежень, зазначених нижче Так, з урахуванням обмежень, зазначених нижче Так, з урахуванням обмежень, зазначених нижче
    Налаштовувана бібліотека профілів Так Так Так
    Підтримувані типи профілів U, C, Z, Σ U, C, Z U, C, Z, Σ, довільної форми
    Складені перерізи ЛСТК Так Так Так
    Діапазон висот профілів від 89 до 400 мм від 41 до 305 мм від 12,7 до 1524 мм
    Діапазон ширин полиць профілів від 40 до 200 мм від 25 до 76 мм від 12,7 до 762 мм
    Діапазон товщин профілів від 0,8 до 4 мм від 0,5 до 2,6 мм від 0,0254 до 25,4 мм
    Конструктивний розрахунок – тільки окремих елементів
    Нормативні документи СП 16 AISI AISI, CSA
    Типи розраховуваних конструкцій ЛСТК ЛСТК, включаючи труби ЛСТК, інші типи конструкцій
    Розрахунок по першій групі граничних станів Так Так Так
    Розрахунок по другій групі граничних станів Так Так Так
    Динамічний розрахунок Ні Ні Ні
    Типи розраховуваних елементів Вигнуті (балка), стиснуті (колона), позацентрово-стиснуті елементи та системи прогонів Вигнуті (балка), зв’язки, діафрагми, отвори, стропила, панелі стін, підлог і перекриттів, зварні та болтові з’єднання Вигнуті (балка), стиснуті (колона), позацентрово-стиснуті елементи
    Сумісність з іншим ПЗ Ні Ні DXF
    Інструменти документування Так, звіти розрахунку Так, звіти розрахунку Так, звіти розрахунку
    Офіс в Україні Ні, тільки в Росії Ні Ні
    Навчання Так, російською, можливо онлайн Так, англійською Так, англійською
    Гаряча телефонна лінія Так, російською Ні Ні
    Розробка нових версій та оновлення Так Так Так
    Онлайн майданчик для техпідтримки Ні Так, англійською Так, англійською
    * Інформація надана представниками компаній-розробників програмного забезпечення

    Таблиця 2. Комплексні розрахункові програми з інтеграцією розрахунку ЛСТК

    Опис
    Atir Strap

    Техсофт

    Nemetschek Scia
    Короткий опис STRAP (STRuctural Analyasis Programs) – пакет програм на базі операційної системи Windows для здійснення кінцево-елементних статичних та динамічних розрахунків будівель і споруд, мостів та інших конструкцій. Він також включає постпроцесори конструктивних розрахунків сталевих (гарячекатаних, тонкостінних) і залізобетонних (балки, колони, плити, стіни, фундаменти) елементів відповідно до американських, європейських, канадських та інших міжнародних стандартів. MicroFE –програмне забезпечення, призначене для виконання розрахунків будівельних конструкцій на міцність, стійкість, динамічні дії методом кінцевих елементів. Входить до складу пакету програм ING +, який охоплює весь процес проектування будівельних конструкцій. SciaEngineer – програма, наближена до реалізації принципу «все в одному». Інноваційний кінцево-елементний процесор, інтуїтивний інтерфейс, можливість проектувати конструкції з різних матеріалів і їх комбінацій відповідно до нормативних баз багатьох країн, дозволяють у зручній формі документувати результати, а також централізувати весь процес проектування. У SciaEngineer реалізовано проектування сталевих, залізобетонних дерев’яних, алюмінієвих і сталезалізобетонних конструкцій згідно з нормами багатьох країн. На додаток до розрахунку і постпроцесорів програмою передбачені інтегровані інструменти моделювання, передачі даних, документування і креслення. Об’єднання моделювання, розрахунку, конструювання та документування виконано на базі однієї відкритої BIM-платформи.
    Реалізація принципу інформаційної моделі (BIM) Ні Так Так
    Розрахунок характеристик ефективних перерізів Так Так, інтегрований Так, інтегрований
    Статичний розрахунок Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований
    Власні конструкторські (креслярські) програми Так, окрема Так, окрема Так, окрема
    Сумісність із профілегнучким обладнанням Ні Ні Ні
    Технічна підтримка в Україні Так, російською Так, російською Так, англійською
    Розрахунок характеристик ефективних перерізів
    Нормативні документи Єврокод 3 Єврокод 3 Єврокод 3, AISI
    Індивідуальне задавання розмірів тонкостінних профілів Так Так Так
    Підтримувані типи профілів U, C, Z, Σ, довільна форма профілю U, C, Z, Σ U, C, Z, Σ, довільна форма профілю
    Складені перерізи ЛСТК Так Так Так
    Діапазон висот профілів без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм)
    Діапазон ширин полиць профілів без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм)
    Діапазон товщин профілів без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм) без обмежень (обмежувати застосовністю норм)
    Статичні та конструктивні розрахунки
    Нормативні документи Єврокод 3, СНіП Єврокод 3, СНіП, СП Єврокод 3, AISI, BS,
    DIN, ONORM, NEN, CM66, SIA, NBR, IS, CSN, STN, EAE
    Підтримувані типи конструкцій ЛСТК, залізобетон, чорна сталь, композит ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т.д.) ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т.д.)
    Розрахунок по першій групі граничних станів Так Так Так
    Розрахунок по другій групі граничних станів Так Так Так
    Динамічний розрахунок Так Так Так
    Спеціальні інструменти конструктивних розрахунків окремих елементів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) і позацентрово-стиснутих елементів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) і позацентрово-стиснутих елементів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) і позацентрово-стиснутих елементів
    Сумісність з іншим ПЗ Staad Pro, DXF, Vertex DXF IFC, DXF, DSTV, TEKLA, REVIT, ALLPLAN
    Власні конструкторські (креслярські) програми – окреме ПЗ
    Інструменти архітектурного проектування Ні Ні Ні
    Підтримувані типи конструкцій ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т.д.) ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т.д.) ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т.д.)
    Типи візуалізаціі Ні Ні Рендеринг, 3D-PDF
    Автоматична генерація каркасів з ЛСТК Ні Ні Ні
    Бібліотека типових вузлів ЛСТК Ні Ні Ні
    Інструменти формування креслен Так Так Так
    Інструменти формування звітів та специфікацій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій
    Сумісність із профілегнучким обладнання
    Налаштовувана бібліотека профілів Так Ні Так
    Сумісність із лініями виробництва ЛСТК (CAD-CAM зв’язок) Ні Ні Ні
    Технічна підтримка
    Офіс в Україні Ні, в Росії Ні, в Росії Ні
    Навчання Так, російською Так, російською Так, англійською, можливо онлайн
    Гаряча телефонна лінія Так, російською Так, російською Так, англійською
    Розробка нових версій та оновлення Так, підписка Так Так
    Онлайн майданчик для техпідтримки Так, російською Так, російською Так, російською
    *Інформація надана представниками компаній-розробників програмного забезпечення

    Таблиця 3. Програми BIM-моделювання ЛСТК

    Описание
    Vertex Systems

    Pinnacle

    Scottsdale Construction Systems

    Keymark

    StrucSoft Solutions
    Короткий опис Vertex – лідируюче світове програмне забезпечення для BIM 3D проектування і виробництва будівель за технологією ЛСТК.
    Функціонал і переваги – наповнення бібліотек своїми профілями, налаштування на будь-яке обладнання, пряма передача файлів завдань у верстати, повний функціонал архітектурного проектування, автоматична генерація ЛСТК каркасу, широкі засоби розрахунків на міцність, видача детальних робочих креслень, кошторисів та відомостей усіх матеріалів, швидкість і точність параметричного дизайну, нові версії та технічна підтримка.
    PinnacleCAD являє собою інтегроване програмне забезпечення для розрахунку, проектування та деталізації конструкцій з холодноформованих профілів, включаючи ферми, панелі стін і підлоги всієї будівлі. Програма також дає можливість ефективно генерувати необхідні архітектурні та конструктивні креслення і специфікації.
    Іншим найважливішим функціоналом програми є можливість автоматизованої передачі даних безпосередньо в верстати за допомогою оптимізованих під обладнання файлів. Дані файли формують виробничі групи, визначають послідовність виробництва і керують складними процесами формування, пробивання і маркування елементів.
    ScotSteel – серце системи, що поставляється Scottsdale. Це - передове новаторське рішення для реалізації архітектурної задумки у вигляді сталевого каркаса. ScotSteel дає можливість віртуально створювати готові до передачі в обладнання складання найрізноманітніших елементів (стіни, покрівлі, перекриття, фронтони, карнизи, софіти і т. д.).
    Справжній 3D-простір ScottSteel дозволяє легко візуалізувати конструкції, що розробляються. Програма створювалася з міркувань зручності інженера і стандартні налаштування дозволяють виконувати велику частину роботи через певні змінні. Кожен елемент визначається набором характеристик, що дозволяють користувачеві швидко і точно побудувати модель.
    Система програмного забезпечення Keymark дуже проста у використанні. Через плагін Keymark's Build Edge вона дозволяє побудувати вихідні дані поверх схеми SketchUP. Дані моделі BuildEdge можуть бути відкриті на платформі GS Plan Framing & Engineering. А після закінчення моделювання дані легко передаються на обладнання за допомогою Global Steel Systems Proprietary Roll Formers. MWF – додаток, який функціонує повністю в середовищі Revit. MWF автоматизує проектування каркасів ЛСТК, доповнюючи можливості з моделювання, визначення конфліктів, документування зв’язку з ЧПУ верстатами.
    Реалізація принципу інформаційної моделі (BIM) Так Так Ні Так Так
    Розрахунок характеристик ефективних перерізів Так, інтегрований Так, інтегрований Так Так, окремий Ні
    Статичний розрахунок Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований
    Власні конструкторські (креслярські) програми Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований Так, інтегрований
    Сумісність із профілегнучким обладнанням Так Так Так Так Так
    Технічна підтримка в Україні Так, російською Так, англійською і російською Так, англійською Ні Так, англійською
    Розрахунок характеристик ефективних перерізів
    Нормативні документи Єврокод 3, AISI, СSA, BS Єврокод 3, AISI, СSA, BS Єврокод 3, AISI, СSA, BS AISI AISI, СSA
    Індивідуальне задавання розмірів тонкостінних профілів Так, з урахуванням обмежень, зазначених нижче Так, з урахуванням обмежень, зазначених нижче Ні, тільки визначений сортамент Так Ні, тільки визначений сортамент
    Підтримувані типи профілів U, C U, C, Z, Σ С, шляпний профіль ScotTruss для ферм та перекриттів U, C, Z, Σ U, C
    Складені перерізи ЛСТК Так Так Так Так Так
    Діапазон висот профілів від 63 до 400 мм від 63 до 400 мм від 63 до 140 мм без обмежень без обмежень
    Діапазон ширин полиць профілів від 15 до 50 мм від 15 до 50 мм - без обмежень без обмежень
    Діапазон товщин профілів від 0,55 до 4 мм від 0,55 до 4 мм від 0,55 до 1,2 мм без обмежень без обмежень
    Статичні та конструктивні розрахунки
    Нормативні документи Єврокод 3, AISI, СSA, BS Єврокод 3, AISI, СSA, BS Єврокод 3, AISI, CSA, BS, SNiP, DBN, SP, AUNZ 3600 AISI AISI, СSA
    Підтримувані типи конструкцій ЛСТК, тільки ферми ЛСТК та інші металоконструкції ЛСТК ЛСТК ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т. д.)
    Розрахунок по першій групі граничних станів Так Так Так Так Так
    Розрахунок по другій групі граничних станів Так Так Так Так Так
    Динамічний розрахунок Так Так Так Так Ні
    Спеціальні інструменти конструктивних розрахунків окремих елементів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) та позацентрово-стиснутих елементів, окремих типів з’єднань і вузлів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) та позацентрово-стиснутих елементів, окремих типів з’єднань і вузлів Для розрахунку ферм, вигнутих (балок), стиснутих (колон) та позацентрово-стиснутих елементів Для розрахунку ферм та вигнутих елементів (балок) Для розрахунку вигнутих елементів (балок)
    Сумісність з іншим ПЗ IFC, Staad Pro, STRAP IFC, STRAP - DXF IFC, DXF
    Власні конструкторські (креслярські) програми
    Інструменти архітектурного проектування Так Так Так Так Так (Revit)
    Підтримувані типи конструкцій ЛСТК та інші металоконструкції ЛСТК та інші металоконструкції ЛСТК ЛСТК ЛСТК, інші металоконструкції, інші типи конструкцій (з/б, дерево і т. д.) (Revit)
    Типи візуалізації Архітектурні креслення, рендеринг та 3D-PDF Архітектурні креслення, рендеринг та 3D-PDF Архітектурні креслення, рендеринг, 3D-PDF, відео Архітектурні креслення, рендеринг Архітектурні креслення, рендеринг, 3D-PDF, відео (Revit)
    Автоматична генерація каркасів із ЛСТК Так Так Так Так Так (Revit)
    Бібліотека типових вузлів ЛСТК Так Так Так Так Так (Revit)
    Інструменти формування креслень Так Так Так Так Так (Revit)
    Інструменти формування звітів та специфікацій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій Так, на всі типи конструкцій (Revit)
    Сумісність з профілегнучким обладнанням
    Налаштовувана бібліотека профілів Так Так Ні Ні Так
    Сумісність з лініями виробництва ЛСТК (CAD-CAM зв’язок) Практично з усіма світовими виробниками Тільки з власним обладнанням Pinnacle Тільки з власним обладнанням Scottsdale Construction Systems Тільки з власним обладнанням Keymark Howick, Pinnacle, Studmeister, Weinmann, Hundegger, Knudson/AMS Controls, Beck
    Технічна підтримка
    Офіс в Україні Ні, в Росії Ні, в Росії Ні Ні Ні
    Навчання Так, російською Так, англійською або російською Так, он-лайн навчання російською або англійською Так, он-лайн навчання англійською Так, он-лайн навчання англійською
    Гаряча телефонна лінія Так, російською Так, англійською Так, англійською Так, англійською Так, англійською
    Розробка нових версій та оновлення Так Так Так Так Так
    Розробка нових версій та оновлення Так, російською Так, англійською або російською Так, англійською Ні Так, англійською
    * Інформація надана представниками компаній-розробників програмного забезпечення

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ