• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ЛСТК - реальна альтернатива традиційним способам будівництва будівель

    31.10.2018

    Система ЛСТК (легкі сталеві тонкостінні конструкції) - одна з будівельних технологій на основі металу, яка відкриває нові можливості щодо підвищення якості та точності будівництва, зниження витрат і скорочення термінів.

    Попри те, що у нас в країні ринок ЛСТК ще остаточно не сформований і далекий від насичення, кількість прихильників цієї інноваційної технології в Україні зростає достатніми темпами. Нині тільки число компаній-виробників холодногнутих профілів налічує понад 20, не кажучи про будівельні компанії, що використовують технологію ЛСТК.

    Частка сталі в будівництві

    Використання конструкцій з металу при зведенні будівель житлового та нежитлового призначення в усьому світі вважається одним з найбільш прогресивних методів будівництва. А обсяг використання металу - один з показників рівня культури будівельної галузі країни в цілому. У період 2010-2014 років частка сталевого будівництва в сегменті нежитлових будівель стабільно перебувала в діапазоні 20-25%, проте в останні кілька років суттєво зросла. І на початок 2018 року становила близько 40%.

    Порівнюючи аналогічні пропорції з іншими країнами, можна побачити, що технології сталевого будівництва ще не повною мірою зайняли свою нішу на вітчизняному ринку. Основна перевага для забудовника при використанні конструкцій з металу - зниження змінних витрат внаслідок високої швидкості зведення будівель і гнучкості їх планування. На жаль, стримуючим фактором зростання ринку сталевого будівництва на сьогодні залишається прискорене зростання собівартості сталевих каркасів в порівнянні з конкурентними технологіями, а також дефіцит необхідного сортаменту прокату.

    Оскільки розглянута нами в статті технологія заснована на використанні оцинкованого прокату, то варто трохи зупинитися на цьому сегменті, щоб більш детально розглянути ринок. Підсумкові дані 2017 року на ринку сталі з оцинкованим покриттям показали зростання сегмента в межах 5%. Це, звичайно, трохи менше, ніж продемонстрував сегмент прокату з полімерним покриттям (+ 8%), але все ж, це зростання, що дає підставу говорити про стійку тенденцію даного сегмента до позитивної динаміки.

    При цьому вітчизняний оцинкований прокат займає більш ніж половину видимого споживання. Інша частина поставляється з Китаю (25-30% ринку), Європи (10-20%), а також з Туреччини і Росії (5-10%). Всі вже звикли, що поставки з Китаю - це ввезення найтоншої сталі, але у 2017 році в Україну вперше була ввезена з Китаю сталь в товщині 2 і 2,5 мм. Це поки тестові поставки, але українському ринку потрібно бути готовим до виклику конкуренції з боку Піднебесної та в сегменті більш товстого прокату. Ну і наймасовіша товщина сталі в Україні з оцинкованим покриттям - це 0,5 мм, що в частковому співвідношенні склало близько 27% від загальної частки ринку.

    https://www.uscc.ua/files/1/decision.png

    На даному етапі більшою мірою ринок знаходиться в сегменті низькоякісної сталі: близько 60% сталь з кількістю цинку до 140 грамів. Що стосується марки сталі, то близько 80% - сталь марки DX. Якщо говорити про вартість, то зростання склало близько 17-18%. Тут слід звернути увагу на українські та китайські ціни на оцинкований прокат тісно конкурують між собою. При цьому китайська сталь має гірше якісні характеристики в порівнянні з української та європейської.

    Щодо прогнозів на 2018 рік, то за очікуваннями ринок оцинкованого прокату може збільшитися на 8-10%, при цьому внутрішнє виробництво продовжить витіснення імпортної продукції і займе не менше 2/3 ринку.

    Зараз будівельний ринок більш-менш стабілізувався. За підсумками 2017 року, всі без винятку сегменти (житлове, нежитлове та інфраструктурне будівництво) показали зростання. Однак дані обсяги нижче рівня 2013 року, практично на 50%. У такій ситуації для більш швидкого виходу з піке необхідно якомога більше використовувати при зведенні будівель і споруд нові високоефективні та недорогі технології будівництва. Одна з альтернатив - система ЛСТК. Відзначимо, що технологія була розроблена в 50-х роках 20 століття в Північній Америці (активно застосовувалася в Канаді та США) для будівництва великої кількості малоповерхових будинків. Після чого будівництво ЛСТК стало популярним в інших частинах світу. З 1950 років Японія, що славилася своїми майстрами та технологіями, приєдналася до участі в будівництві ЛСТК і почала успішно використовувати сталеві швидкобудуюємі будівлі в офісної та торговельної сфері діяльності.

    https://www.uscc.ua/files/1/decision-1.pnghttps://www.uscc.ua/files/1/decision-2.png

    Слідом за Японією до будівництва ЛСТК приєдналися інші країни. В результаті, до кінця XX століття тонкостінний профіль став використовуватися не тільки в офісних, адміністративних і житлових будівлях, але також в промисловості та виробництві. На сьогодні найбільший відсоток присутності систем ЛСТК в загальному обсязі житлового будівництва має Великобританія - близько 20%. Для порівняння, за оцінками операторів вітчизняного ринку, аналогічний показник в Україні не перевищує 2%.

    Система ЛСТК заснована на застосуванні холодноформованих несучих профілів товщиною до 4 мм, які з'єднуються в конструкції без застосування зварювання. Даний метод дозволяє значно знизити матеріальні, трудові та вартісні показники при масовому будівництві, зберігаючи високі якісні та експлуатаційні характеристики. Легкі сталеві прогони використовують для пристрою каркасів, стінових та покрівельних конструкцій з метою зниження металоємності будівель.

    У порівнянні з такими матеріалами, як дерево і бетон, у технології ЛСТК існують такі переваги:

    • Довговічність понад 100 років забезпечується повним цинкуванням елементів каркасу.

    • Каркас з ЛСТК на 30-40% легше класичних зварних металоконструкцій і в 10-15 разів легше залізобетонного варіанту. Мала вага дозволяє значно заощадити на вартості фундаментів і транспортування.

    • Швидкий і простий монтаж із залученням мінімальної кількості робочих і застосуванням легких підйомних механізмів. Наприклад, бригада з 3 осіб збирає будівля площею 450 м² протягом 19 днів.

    • Можливість здійснювати монтаж в будь-яку погоду, а також в умовах обмеженого простору.

    • Висока сейсмостійкість (до 7 балів) і стійкість до температурних перепадів.

    • Висока стійкість до впливу комах і бактерій та інше.

    Як бачимо, розглянута технологія має ряд переваг, але, на жаль, на сьогодні чимало причин, що гальмують широке впровадження ЛСТК на будівельний ринок України.

    За словами Вячеслава Колісника, Виконавчого директора Асоціації Український центр сталевого будівництва, основними факторами, що стримують розвиток розглядається нами ринку виступають: 

    1. Відсутність національної сировинної бази: українські металурги можуть виробляти обмежений набір товщини сталей підвищеної міцності, необхідних для виробництва ЛСТК, а саме: Маріупольський МК ім. Ілліча може виготовити рулони S350GD з цинком до 275 г / м² товщиною до 1,65 мм, при потребі галузі - до 3 мм і до 350 г / м². При цьому реально такі сталі не поставляються на внутрішній ринок. З ініціативи УЦСБ в травні 2018 року відбулася зустріч виробників ЛСТК і мережі сервісних металоцентрів Метінвест-СМЦ, за результатами якої у вересні ми очікуємо першу партію металу 1,5 мм S350GD українського виробництва. 

    2. Відсутність традицій будівництва котеджів і огороджувальних конструкцій у висотному будівництві з ЛСТК-каркасів на основі термопрогонів, а також ефективного представника на цьому ринку з боку металобудівельників. 

    3. Низька активність інвестицій в основні фондів малого і середнього бізнесу, оскільки будівлі з ЛСТК насамперед будуються для цього сегмента. 

    4. Низька потреба таких замовників в короткі терміни реалізації проекту, адже одним з головних переваг будівель з ЛСТК є якраз терміни будівництва (реально з моменту початку проектування до закінчення будівництва проходить 2-3 місяці). 

    5. Відсутність маркетингової активності компаній-виробників ЛСТК - у деяких компаній немає не тільки маркетолога, але навіть реального відділу продажів.

    Вітчизняний ринок ЛСТК 

    Оцінити вітчизняний ринок ЛСТК дуже складно. На жаль, офіційна статистика не веде настільки сегментований збір даних, що дає можливість оцінити як виробництво прогонів для ЛСТК, так і їх застосування по секторах, виробничі можливості та оснащеність заводів. Єдине джерело - гравці ринку. За їхніми оцінками, загальний обсяг ринку сталі з цинковим покриттям в період 2015-2018 роки зріс з 240 до 320 тис. т. При цьому обсяг ринку ЛСТК будівельного призначення в середньому становив близько 3 тис. т на рік. Водночас сегмент ЛСТК-профілів для сонячних електростанцій виріс з 1 до 5 тис. т. Що стосується структури замовлень ЛСТК за видами об'єктів в грошовому вираженні, то близько третини частки ринку займають промислові будівлі та споруди. Хоча шістьма роками раніше головним споживачем ЛСТК було житлове будівництво (в основному - індивідуальне житлове будівництво).

    https://www.uscc.ua/files/1/decision-3.png

    На додаток до того, як виглядає вітчизняний ринок ЛСТК, а також про тих трендах і викликах, які спостерігаються на ньому, ми попросили розповісти Анну Проценко, директора компанії ТПК-Центр: 

    - Динаміка розвитку ринку легких сталевих тонкостінних конструкцій в цілому відповідає процесам, що відбуваються в будівельній сфері. На жаль, не виправдалися прогнози експертів галузі, які напередодні 2018 року оптимістично припускали зростання будівельного ринку в ключових сегментах на 10-15- 20%. Сьогоднішні реалії такі, що обсяги житлового і промислового будівництва в Україні практично відповідають даним минулого року: в сегменті житлового будівництва офіційна статистика показує -0,1%, в сегменті нежитлового будівництва - +1,6%. Фактично, ринок перебуває в стагнації стані - немає істотного зростання, але немає і скільки-небудь помітного падіння. У цих умовах наша компанія зуміла не тільки зберегти торішні показники, але і збільшити свою частку на ринку. Основними споживачами ЛСТК традиційно є представники промислового та комерційного сегментів. Активне використання ЛСТК в житловому, і особливо в приватному будівництві, стримується неготовністю споживачів до широкого використання металу. Приватному клієнту взагалі притаманний певний консерватизм, і навіть відсталість, у виборі технологій і матеріалів. Переваги ЛСТК для цього сегмента не очевидні і вимагають додаткової аргументації. У цьому контексті лідери ринку приречені на наполегливу і (чого гріха таїти) досить ресурсномістку просвітницьку роботу. Що, загалом-то, логічно: перш ніж досягти успіху на ринку, ми повинні цей ринок сформувати. Щодо чинників попиту: багато великих клієнтів зайняли вичікувальну позицію напередодні майбутніх в березні і жовтні наступного року президентських і парламентських виборів. У неофіційних бесідах часто висловлюються побоювання можливого впливу їх результатів на ринкову ситуацію. Практично, зараз завершуються раніше розпочаті великі проекти, інвестиції в нове будівництво в багатьох випадках заморожені «до з'ясування обставин».

    Традиційно, в ієрархії чинників попиту провідне місце завжди займала ціна. В сьогоднішніх реаліях, і без того істотний вплив цінових факторів перетворилося в домінуюче. Все частіше споживачі віддають перевагу більш дешевим, але відверто низькоякісним рішенням і матеріалам. Сумнівного походження метал, примітивні технології виготовлення конструкцій, економія на комплектуючих та інженерній підтримці - все це дозволяє отримати миттєвий економічний ефект і гарантує проблеми з експлуатацією об'єктів вже в середньостроковій перспективі.

    У цих умовах деякі українські компанії, що інвестують в розвиток сучасного виробництва і використовують сировину гарантованої якості, перебувають у свідомо невигідному становищі. На жаль, зусилля професійного співтовариства по впровадженню на українському ринку цивілізованих відносин, в тому числі, через внесення змін до нормативних документів у плані посилення вимог до якості - поки не принесли очікуваних результатів. Розроблена УЦСБ, в тому числі за участю експертів ТПК-Центр, нова редакція ДСТУ Вироби металеві тонкостінні з захисно-декоративним покриття - в нескінченному процесі узгоджень.

    Критерій «ціна» в нинішніх умовах прийняв гіпертрофованих форм і при виборі підрядника в основних споживачів. Звичайно, важливі репутаційні характеристики компанії, досвід співпраці з нею в минулому, поради та рекомендації референтних груп. При зведенні складних (і не тільки) проектів важлива сервісна складова - здатність постачальника забезпечити інженерну підтримку, запропонувати комплексне розв'язання задачі.

    Відповідаючи на питання, який із варіантів найбільш популярний в Україні: «окремо покупка і монтаж» або «під ключ в одній компанії», варто відзначити, що довговічність і експлуатаційні характеристики об'єктів з використанням ЛСТК визначаються не тільки якістю сировини, яку застосовують і технологією виробництва, але і дотриманням досить жорстких вимог по монтажу. Складні огороджувальні конструкції (наприклад, з використанням сендвіч панелей) вимагають високопрофесійних монтажних робіт. Помилки або недотримання регламенту на будь-якому з етапів реалізації проекту (виробництво - транспортування - зберігання - монтаж - експлуатація) чреваті порушенням герметичності конструкції, зниженням її міцності і проблемами естетичного плану. У деяких з наших клієнтів - великих будівельних компаній - є власні монтажні підрозділи, до того ж часто мають досвіду роботи з нашою продукцією. Всім іншим ТПК завжди пропонує послуги пройшли навчання і сертифікованих для роботи з нашою продукцією монтажників. На жаль, іноді міркування помилкової економії домінують, а не мають відповідного досвіду замовники беруться організувати монтаж власними силами або ж із залученням місцевих бригад за прийнятною, на перший погляд, вартості. Оптимальний з технологічної точки зору варіант «під ключ» останнім часом перебуває під тиском горезвісного цінового питання.

    Строго кажучи, жоден з українських ринків сьогодні не можна назвати остаточно сформованим. Тим більше, якщо це стосується порівняно нового для нашої країни ринку ЛСТК. В останні кілька років в Україні з'явилися нові компанії, в тому числі іноземного походження, які активно шукають своє місце на ринку. Природно, конкуренція існує. І це об'єктивно працює на користь ринку, оскільки стимулює його учасників постійно шукати нові, більш ефективні рішення, пропонувати нові продукти та послуги. Наприклад, ТПК-Центр пропонує своїм клієнтам ефективні рішення огороджувальних конструкцій стін, покриттів і перекриттів з тонколистової сталі для промислових, комерційних і цивільних будівель із сучасних комплектуючих матеріалів в супроводі висококваліфікованого інженерного сервісу. Каталог продукції, що виробляється включає кілька десятків найменувань, в тому числі сендвіч панелі, профнастил, металочерепицю, внутрішні стінові касети, фасадні касети і панелі. До кожного продукту пропонуємо рекомендовані інженерами комплектуючі. Портфоліо об'єктів компанії налічує понад 10 000 будинків усіх типів і призначень:

    • Торгові, торгово-розважальні, виставкові центри і комплекси

    • Об'єкти транспортної інфраструктури

    • Виробничі будівлі та складські приміщення

    • Спортивні об'єкти

    • Житлові та адміністративні будівлі

    • Об'єкти агропромислового комплексу

    • Автосалони

    Серед учасників ринку ЛСТК існує і продуктова конкуренція. Практично всі рішення з використанням ЛСТК мають рішення-замінники у вигляді альтернативних продуктів і технологій. У цьому контексті, попри об'єктивно існуючу конкуренцію між виробниками ЛСТК, є необхідність в об'єднанні зусиль всіх учасників ринку. В цьому плані результативні старання докладає професійна асоціація - Український центр сталевого будівництва, членом якої є і ТПК-Центр.

    Трохи про поточні тенденції та перспективи розвитку ринку. Український ринок ЛСТК - добре це чи погано - не існує у відриві від глобальних економічних трендів. Офіційна статистика фіксує зростання ВВП на рівні 3,2% в порівнянні з результатами минулого року. Проте, показники реального сектора, в тому числі будівельної сфери, куди скромніші. Якщо не брати до уваги малоцікаві в плані використання ЛСТК «інженерні споруди», то будівництво житлових і нежитлових будівель за станом на початок вересня перебуває практично на рівні минулого року. Поступова інтеграція України у світову спільноту актуалізує для нас глобальні ризики пов'язані з передбачуваним багатьма експертами новим витком світової економічної кризи.. Що стосується власне України та, зокрема ринку ЛСТК, то ми спостерігаємо тенденцію заміщення високотехнологічних продуктів більш низькозатратний (наприклад, багато клієнтів переоріентeються з сендвіч-панелей на дешевші ТСК).

    Не менш цікавими виявилися судження про вітчизняний ринок ЛСТК Андрія Нижника, генерального директора компанії Нова Строй Груп: 

    - ЛСТК були вперше застосовані в Великобританії в 1946 році для будівництва котеджу, в якому люди живуть по сьогоднішній день. З того часу ця технологія успішно розвивається і підкорює все нові країни. Найбільшого поширення ЛСТК отримали в США, Канаді, скандинавських країнах. На початку двохтисячних ЛСТК з'явилися і в Україні. Це були перші, поодинокі, приватні замовлення, які в основному стосувалися надбудов і покрівлі. Першим же нормативним актом по ЛСТК став ДСТУ-Н Б В.2.6.-87: 2009 прийнятий Мінрегіоном України у 2010 році. Але завдяки Українському центру сталевого будівництва у 2015 була випущена публікація «Розрахунок елементів зі сталевих холодноформованих профілів відповідно до Єврокодів 3», що стало першим сучасним інструментом для проектування ЛСТК в Україні. З того моменту від УЦСС було багато інших публікацій, зокрема, по методиці розрахунку, протипожежному проектуванню, сортаменту виробників ЛСТК в Україні та інше. Це значною мірою розширило можливості застосування ЛСТК, а відповідно і зростання ринку. Але говорити про його формуванні все ще рано. За дванадцять років роботи з легкими сталевими тонкостінними конструкціями на сотні реалізованих об'єктів, я ще жодного разу не конкурував з іншими виробниками ЛСТК. В основному змагатися доводилося з іншими технологіями та матеріалами: дерево, пінобетон, SIP панелі, залізобетон, зварні металоконструкції, але не з ЛСТК інших виробників. Це скоріше сумно, ніж радісно. Технологія все ще маловідома як замовникам, конструкторам, так і монтажникам.

    З метою популяризації ЛСТК, кілька років тому, за своєю ініціативою я провів спільно з к.т.н. (Нині вже доктором технічних наук) Володимиром Семко ряд успішних семінарів у великих обласних центрах України. Це була цільова аудиторія, що складається в основному з конструкторів, архітекторів, підрядників. УЦСБ також здійснює колосальну роботу в цьому напрямку. Але ринок все ще малий. Якщо на Заході ця технологія вважається вже класичною, перевіреною, надійною, добре вивченою, то для України вона залишається новою і маловідомою.

    Свіжий простий приклад. Цього літа я спілкувався з одним із замовників, яким «на вчора» потрібна була покрівля. Він мене особисто добре знає, і багато моїх об'єктів, успішно реалізовані з ЛСТК в нашому регіоні, йому теж знайомі. Замовника цікавили, насамперед, короткі терміни монтажу. Оскільки всі досвідчені монтажники моєї компанії на той момент були зайняті, я пообіцяв провести майстер-клас у бригаді замовника і особисто проконтролювати хід монтажу. Бригада просто відмовилася «заморочуватися». В результаті замовник погодився на зварену за місцем цією бригадою металоконструкцію. При цьому ЛСТК були б дешевше, якісніше, енергоефективніше. Цей випадок яскраво демонструє одну з важливих причин, чому виробнику ЛСТК потрібно комплексно підходити до розв'язання питань кожного клієнта, якому потрібен готовий продукт: будинок, покрівля, склад, інше, а не профілі ЛСТК. Ось чому мені часто доводиться працювати зі сприянням в отриманні дозвільних документів, розробкою проектної документації, проведенням робіт нульового циклу, виготовленням та монтажем ЛСТК, пристроєм інженерних мереж, аж до обробки та благоустрою території. Тут можна поставити питання: Навіщо компанії взагалі потрібно виробництво і монтаж ЛСТК? Адже в багатьох моїх великих проектах були застосовані комбіновані з ЛСТК каркаси, і рідко - ЛСТК в чистому вигляді. Можливо просто робити як всі, і «не морочитися?» Відповідь проста - ЛСТК дає гарне конкурентну перевагу! Пара прикладів. Рік тому ми взяли участь в тендері на будівництво складського приміщення. Проект у замовника вже був. Палі, зварні несучі конструкції. Все за класикою: дешево, просто, надійно. Вартості куба бетону і тонни металу зрозумілі, і у багатьох підрядників приблизно однакові. Я запропонував замінити шестиметровий прогін з шістнадцятого швелера на гратчасту трапецієвидну балку з ЛСТК. Економія при цьому складала близько 25% і на 1540 метрах погонних прогонів, виявилася вирішальною для перемоги в тендері. І це лише на матеріалі, з урахуванням того, що балка з ЛСТК поставлялася на ділянку вже в зборі. Додаткова економія досягалася за рахунок монтажу без використання крана і відсутності необхідності подальшого фарбування прогонів протягом 50 років. І при цьому моє підприємство ще отримало і додатковий прибуток від виробництва ЛСТК.

    Надійність же і міцність ЛСТК наочно показав один випадок. Минулого літа, як тільки ми закінчили монтаж світло-аераційного ліхтаря з ЛСТК на корівнику одного великого сільгосппідприємства, пронісся сильний ураган. В результаті цього лиха позривало покрівлі, повалило дерева і навіть бетонний паркан з плит навколо ферми. Єдине що вціліло повністю - наш світло-аераційний ліхтар. Завдяки міцності ЛСТК навіть єдиного шурупа і листа полікарбонату ураганом не зірвати! Після цього дане сільгосппідприємство замовило протягом року ще чотири таких конструкції.

    ЛСТК - хороша технологія, що має багато переваг і унікальних характеристик. Енергоефективність і екологічні ЛСТК - гарні для житлового будівництва. Легкі, разом з тим міцні - застосовуються в будівництві складів, покрівель і надбудов. Стійкі до корозії, завдяки цинковому покриттю, ЛСТК підійдуть для агресивних середовищ хімічних виробництв і тваринництва. Довговічні та швидкі в монтажі, вони задовольняють як замовника, так і підрядника. Я вірю, що мине небагато часу і виробник ЛСТК стане таким же звичним явищем як бетонний завод, лісопилка або компанія, що випускає профнастил.

    Доповнив колег Євген Козлов, Віце-президент з комерційних питань ГК Сталекс: 

    - Області застосування ЛСТК дуже різноманітні. Це можуть бути як готові рішення каркасів «будівель під ключ» до 3 поверхів заввишки, так і допоміжна несуча конструкція при влаштуванні зварних каркасів з чорного металу, а також проста підконструкція для реконструкції фасадів вже наявних «старих» будівель.

    Наша компанія поставляє широкий асортимент C-, Z-, омега-профілів різної геометрії, в основному, для використання в конструктиві навісних фасадів або покрівель, нового будівництва або ж в реконструкції.

    Цей сегмент стабільний і в першу чергу залежить від інвестиційного клімату в країні, підприємницької активності, а якщо говорити простою мовою - від бажання інвесторів вкладати у виробництво або логістику.

    Якщо говорити про продажі конкретно в нашій компанії, то за 6 місяців 2018 року вони зросли на 25% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, в основному, за рахунок розвитку комплексності торгівлі і поставок на великі об'єкти, що будуються в Україні.

    Говорячи про структуру ринку, я б розділив його на наступні сегменти:

    1. Готові рішення на основі ЛСТК для промислових (в першу чергу) і житлових об'єктів, з глибокою обробкою проектної документації, а також у багатьох випадку з монтажем «під ключ». Цей сегмент представлений різними проектними компаніями.

    2. Напівфабрикати, які використовуються при влаштуванні каркасів і інших несучих елементів (наприклад, підконструкцій під сонячні батареї), часто комбіновані з основним каркасом з чорного металу. У цьому сегменті працюють виробники ЛСТК, орієнтовані на будівельний сегмент або на конкретні галузі (наприклад, сонячна енергетика).

    3. Типові С-Z-омега профілю (прогони), що використовуються при новому будівництві / реконструкції покрівель та фасадів промислових і складських приміщень. У цьому сегменті істотну частку займає компанія Сталекс. Це найбільш доступний і «масовий» сегмент ринку.

    Наша компанія працює в так званому «масовому» сегменті ринку ЛСТК. Як і в інших подібних сегментах, клієнт орієнтується на ціну готового виробу. Також необхідно відзначити, що в цілому відсутність якісної пропозиції товстої оцинковки, в тому числі структурних марок сталі, стримує розвиток ринку ЛСТК в Україні. Над цією проблемою працює УЦСС. Якщо ми говоримо про критерії вибору в проектних продажах, то основним є, власне кажучи, то технічне рішення, яке запроектовано. Якщо мова йде про постачання готового рішення з ЛСТК під ключ, замовник в першу чергу орієнтуватиметься на компанії, які пропонують і проектування, і технічні консультації, і монтаж. Купівля «під ключ» найбільш часто використовується в разі, коли запроектовано технічно складне рішення, яке потребує відповідної кваліфікації монтажників і т.і. Зазвичай це європейські проекти, адаптовані до українських реалій. При проектуванні в Україні, в основному, замовники проводять тендери серед будівельних компаній та генпідрядників, а виграють генпідрядникм - на підряді за видами робіт. Часто функції поставки матеріалів замовник бере на себе з метою підвищення «прозорості» тендерних процедур.

    Європейський досвід показує, що ринок ЛСТК в Україні знаходиться в стадії становлення. Існує велика кількість бар'єрів, що перешкоджають його розвитку. При цьому позитивною тенденцією є зростання числа «готових рішень» на основі ЛСТК в міру освоєння нових технологій українським бізнесом. 

    Андрій Озейчук, директор компанії Rauta:

    - На сьогодні український ринок ЛСТК в основному сформований компаніями, які виробляють холодногнуті профілі. При цьому конкуренція в сегменті низька, оскільки мало компаній, що пропонують комплексні рішення, що включають проектування, виробництво і монтаж. З основних тенденцій можна відзначити зростання споживання ЛСТК в сегменті відновлювальної енергетики, а також високий інтерес великих європейських компаній до входження на український ринок сталевих тонкостінних профілів, який багато хто вважає перспективним. Ключовий же причиною низького споживання ЛСТК в будівництві є відсутність ресурсів для популяризації технології в середовищі кінцевих споживачів і підвищення технологічності виробництва. Це обумовлено високою капіталоємністю і довгим терміном окупності інвестицій в даний сегмент. Ключовим фактором, що забезпечує перевагу ЛСТК, є точний комп'ютерний розрахунок форм і товщини всіх елементів, що дозволяє при збереженні заданої несучої здатності рекордно знизити металоємність каркаса і, отже, вартість і терміни всього будівництва. Компанія Rauta пропонує проектування, поставку та монтаж каркасів ЛСТК зі сталі європейського виробництва для будівництва об'єктів сільського господарства, промисловості, складів, торгівлі та спортивних споруд. Одним з перспективних напрямків розвитку ринку ЛСТК є стінові панелі для монолітно-каркасного багатоповерхового житлового та комерційного будівництва, які можуть поставлятися як «під обробку» (штукатурка або вентильований фасад), так і з уже готовою зовнішнім облицюванням. 

    https://www.uscc.ua/files/1/decision-4.png

    З основних тенденцій можна відзначити зростання споживання ЛСТК в сегменті відновлювальної енергетики, а також високий інтерес великих європейських компаній до входження на український ринок сталевих тонкостінних профілів, який багато хто вважає перспективним. Ключовий же причиною низького споживання ЛСТК в будівництві є відсутність ресурсів для популяризації технології в середовищі кінцевих споживачів і підвищення технологічності виробництва.

    Це обумовлено високою капіталомісткістю і довгим терміном окупності інвестицій в даний сегмент. Ключовим фактором, що забезпечує перевагу ЛСТК, є точний комп'ютерний розрахунок форм і товщини всіх елементів, що дозволяє при збереженні заданої несучої здатності рекордно знизити металомісткість каркаса і, отже, вартість і терміни всього будівництва. Компанія Rauta пропонує проектування, поставку та монтаж каркасів ЛСТК зі сталі європейського виробництва для будівництва об'єктів сільського господарства, промисловості, складів, торгівлі та спортивних споруд. Одним з перспективних напрямків розвитку ринку ЛСТК є стінові панелі для монолітно-каркасного багатоповерхового житлового та комерційного будівництва, які можуть поставлятися як «під обробку» (штукатурка або вентильований фасад), так і з уже готовою зовнішнім облицюванням При порівнянній вартості та однакових теплотехнічних властивостях з кладкою зі штучних матеріалів, стінові панелі значно тонше. Різниця в товщині стінових конструкцій дозволяє власнику будівлі отримати додатково 1,5-2% корисної площі. 

    Підсумовуючи

    Зіставляючи обсяги виконаних будівельних робіт за перші сім місяців 2018 року з аналогічним періодом 2017 у доларовому еквіваленті, бачимо, що тенденція зростання продовжилася. За попередніми оцінками в другій половині 2018 року очікується продовження цієї динаміки, драйвером якої в основному буде попит на будівництво інженерних споруд і нежитлових будівель, зокрема, шляхом проведення завершального етапу дорожньо-будівельних робіт.

    Про пайовий розподіл видів робіт, можна сказати, що нове будівництво, реконструкція та технічне переоснащення і раніше займають левову частку і становлять близько 76% від загального виконаного обсягу, капітальний і поточний ремонти - 15% і 9% відповідно. Ці факти дають розуміння того, що будівельна технологія із застосуванням легких сталевих тонкостінних конструкцій має чималі шанси для більшого використання. Оскільки саме ті види робіт, де вона інтенсивно застосовується (нове будівництво, реконструкція та технічне переоснащення) зараз займають суттєву частку в обсягах виконаних будівельних робіт. Якщо перейти до конкретики, то за допомогою ЛСТК можна вирішити цілий ряд проблем. Так, з кожним роком зростає збиток від природних і техногенних катастроф, що змушує шукати нові механізми швидкого реагування на ситуації, пов'язані з відновленням житла та інфраструктури, які постраждали внаслідок лих.

    Як вже говорилося раніше, вартість 1 м² площі будівлі, зведеної за технологією ЛСТК, не перевищить витрати в порівнянні з будівництвом з використанням стандартних матеріалів. При цьому одноквартирного житлового будинку площею 100-200 м2 може бути зібраний на готовому фундаменті бригадою з 5 осіб до стану «під чистове оздоблення» за 2-3 тижні, без застосування кранів або вантажопідйомних механізмів. А створення резервів типових «домокомплектів» за технологією будівництва з ЛСТК в районах підвищеного ризику природних і техногенних катастроф дозволить до певної міри розв'язати задачу по оперативної ліквідації їх наслідків.

    Крім індивідуального житла, ЛСТК виправдовує себе і у зведенні багатоквартирних багатоповерхових будинків, а також в якості огороджувальних стінових конструкцій при будівництві багатоповерхових каркасних, монолітних і збірно-монолітних громадських і житлових будівель. Не меншу вигоду несе в собі будівництво промислових і громадських будівель з ЛСТК, а також сільськогосподарських споруд. Адже саме ця група зараз найбільш активна.

    За підсумками 2017 року чітко видно, що як тільки поліпшується фінансовий стан промислових підприємств, вони починають активно модернізувати та ремонтувати свої потужності. На окрему увагу заслуговує будівельна активність сільгосппідприємств і підприємств переробної промисловості, яка продовжилася і в нинішньому році. За даними Мінагрополітики станом на початок 2018 року в агропромисловому комплексі реалізується 474 інвестиційних проекти загальною вартістю майже 41,3 млрд грн. (Для порівняння: на початок 2017 року був 380 інвестиційних проектів вартістю 27,9 млрд грн). У першому півріччі 2018 (період до періоду) капітальні інвестиції за позицією «Сільське господарство» зросли на 7,2%.

    В останні роки в зв'язку з проблемою реконструкції будинків, в т. Ч. І в історичних центрах, стало активно розвиватися будівництво мансардних поверхів. Зведення мансард дозволяє не просто продовжити термін служби існуючих будівель, перетворити їх зовнішній вигляд, а й створити нові житлові та офісні площі в престижних районах, де отримання майданчиків під нове будівництво виключено. Досвід роботи при будівництві мансард підтвердив доцільність застосування ЛСТК. Завдяки своїм конструктивним особливостям ЛСТК розв'язують головну проблему реконструкції старих будівель - зниження навантажень, що руйнують стіни.

    Проблема нестачі житла погіршується станом житлового фонду будинків перших масових серій індустріального домобудівництва (хрущовок). Варіант знесення панельних будинків неприйнятний, т. К. Викличе необхідність переселення великої кількості жителів, що вимагатиме величезних матеріальних ресурсів. Розв'язати проблему може залучення коштів приватного інвестора, який отримує дозвіл на пристрій одне-дворівневої мансарди з виконанням ремонту надбудовується будівлі. При цьому враховуються інтереси всіх сторін та інше.

    На закінчення необхідно відзначити, що будівництво з ЛСТК - це один зі шляхів виходу з важкої ситуації, що склалася в економіці. Це, звичайно, не панацея від усіх проблем і будь-яка технологія в однаковій мірі вимагає кваліфікованої проектної розробки, виробництва і монтажу конструкцій. Переваги та вади технологій визначаються лише функціоналом і конкретними умовами будівництва, тому орієнтуватися необхідно на компанії з багаторічним брендом, тобто напрацьованим багажем об'єктів. Як правило, іменне «клеймо» передбачає повний цикл робіт, включаючи послуги спеціальної лабораторії з перевірки металопрокату на вході та металоконструкцій на виході виробничого процесу. Але з огляду на незаперечні технічні та економічні переваги даної технології, можна з упевненістю сказати, що в найближчі роки частка виробників і будівельних компаній галузі ЛСТК буде зростати.

    Видання Капстроительство

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ