• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Перелік товарів критичного імпорту скасовано

    13.07.2022

    9 липня 2022 року, набуло чинності рішення Кабміну про скасування переліку критичного імпорту товарів

    Як бачимо, Уряд послідовно виконує домовленості з бізнесом щодо лібералізації валютних обмежень, вимушено запроваджених із початку війни. Напередодні відміни до цього переліку входило близько 90% імпортних товарів та приблизно 40% послуг. За час війни перелік на прохання бізнесу розширювався 18 разів. Підставою для скасування  переліку товарів критичного імпорту стало ухвалення законопроекту № 7418 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування"


    Відповідну постанову опубліковано на сайті Уряду —  Постанова КМУ від 07.07.2022 р. № 761, якою внесено зміни до постанови КМУ від 24 лютого 2022 р. №153 “Про перелік товарів критичного імпорту”. Таким чином, на сьогодні

    • затверджено Перелік послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів)
    • рекомендовано Нацбанку забезпечити здійснення переказів за операціями з імпорту товарів, що класифікуються в товарних групах 01—97 УКТЗЕД згідно із Законом “Про Митний тариф України”, а також імпорту послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за цим переліком;
    • визнано таким, що втратив чинність, пункт 1 постанови КМУ від 16.03.2022 р. № 289 “Деякі питання товарів критичного імпорту”. Тобто скасовано  критерії визначення товарів критичного імпорту в умовах воєнного стану.

    Тепер обмеження на імпорт існуватимуть лише для окремих послуг, робіт, прав інтелектуальної власності та інших немайнових прав. Проте бізнес, як зазначає Європейська Бізнес Асоціація, сподівається, що, зрештою, і це буде зроблено – аби компанії могли вільно вести свою зовнішньоекономічну діяльність. 

     

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ