• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ПРОЄКТУВАННЯ В СУЧАСНИХ УМОВАХ БУДІВЕЛЬНОГО РИНКУ УКРАЇНИ

    04.05.2016

    Сьогодні на ринку проєктування в Україні склалася ситуація, яка відображає стан будівельної галузі в цілому. Вона характеризується багатьма факторами, які по-різному впливають на розвиток цього виду бізнесу і його учасників.

    Сьогодні на ринку проєктування в Україні склалася ситуація, яка відображає стан будівельної галузі в цілому. Вона характеризується багатьма факторами, які по-різному впливають на розвиток цього виду бізнесу і його учасників.

    Учасники проєктного ринку в Україні можуть бути класифіковані за допомогою наступного розподілу:

    • За формою власності - це державні відомчі інститути і комерційні структури.

    • За обсягами виконання робіт - це проєктні компанії і проєктні інститути, які в основному виконують всі стадії проєкту, а також виступають як генпроєктувальники; архітектурні майстерні, які переважно спеціалізуються на стадіях «ескізний проєкт» і «проєкт»; проєктні відділи при будівельно-монтажних організаціях і виробничих підприємствах, що виконують стадії "робочий проєкт", "робоча документація", окремі розділи проєктів або тільки деталізацію для виробництва.

    За інформацією Асоціації проєктних організацій, в Києві зараз налічується близько 70 проєктних організацій і близько 200 архітектурних майстерень.

    Потенціал України як «технічної» держави, здатної вирішувати складні завдання і генерувати комплексні рішення і продукти з високою доданою вартістю, обумовлений потенціалом освітньої сфери технічного напряму. Так, зокрема, в Україні відносна кількість випускників технічних спеціальностей в 2 рази більше, ніж у Великобританії чи Польщі.

    Відносна кількість випускників технічних спеціальностей в Європейських країнах, тис. чол.

    Сьогодні підготовку за напрямами будівельних спеціальностей в Україні здійснюють 49 вищих навчальних закладів. Втім, одними з недоліків освіти залишаються несучасні навчальні програми, надмірна гуманітаризація технічних галузей і відірваність від практики, зокрема, застосування європейських норм. Деякі прийняті на заході дисципліни, такі як технічна естетика, інженерне право і етика, курси BIM моделювання в наших ВНЗ взагалі не викладаються, що знижує конкурентоспроможність випускників.

    У 2012 році відчутним кроком до лібералізації ринку проєктних послуг стала сертифікація відповідальних виконавців проєктних робіт в будівництві. Таким чином, була персоніфікована і посилена відповідальність інженерів і архітекторів, але в той же час збільшено їх об'єктні і фінансові можливості. Всього станом на грудень 2015 в Україні сертифіковано більше 22 000 проєктувальників.

    Таким чином, можна констатувати, що в Україні на даний момент сформований досить розвинений ринок проєктних послуг. Ключовими його особливостями можна назвати тяжіння до великих міст, диверсифікацію за спеціальностями, і основування на існуючому, в тому числі, радянському досвіді, а також концентрацію і дублювання функцій, зокрема, проєктних інститутів комерційним сектором, і т.д.

    У той же час не можна не відзначити інтелектуальну ємність, різноплановість вирішуваних завдань і накопичену практику українських проєктувальників, яка надає певні переваги на міжнародному ринку проєктних послуг і зумовлює значний потенціал.

    Девальвація гривні і подальша інфляція, яка відбулася протягом 2014-2015 років, негативно відбилися на кількості замовлень і вартості пропозицій в будівельному секторі, в тому числі, і на проєктуванні.

    За Мінрегіоном України вартість будівельно-монтажних робіт (БМР) на кінець 2015 року склала від 6 709 грн./кв.м. Ринкова вартість нового житла в Києві на кінець 2015 р. становила від 14 100 грн./кв.м., з середнім показником 22 753 грн./кв.м. (100realty.ua), а ринкова вартість проєктування житлового будинку на стадії «проєкт» в Києві на кінець 2015 року становила від 274 грн./кв.м. (Асоціація проєктних організацій). Таким чином, з урахуванням робочої стадії проєктування, яка варіюється в залежності від складності об'єкту, фактична вартість проєктних робіт в Україні становить близько 3-5% від вартості об'єкта.

    Для порівняння, ринкова вартість житлової та комерційної нерухомості в США на кінець 2015 року орієнтовно склала 2185 USD/кв.м. (Businessinsider.com). У той же час питома вартість проєктування від вартості зведення об'єкта в США становить 9-12% (PayScale.com), а в Великобританії може досягати 10-17% (fixr.com/costs/architect).

    Слід також зазначити, що особливістю формування вартості проєктних послуг в багатьох країнах, зокрема, в Німеччині, є значна (30-40%) питома частка у вартості проєктних послуг авторського нагляду, а також акцентування уваги на передпроєктній стадії, на якій зароджується концепція будівлі .

    Таким чином, вартість проєктних послуг в Україні нижче, ніж в розвинених країнах як у відносних, так і в абсолютних показниках. Кризові явища, які спостерігаються в останні роки, а також деякі інші економічні, політичні та технологічні процеси призвели до здешевлення як нерухомості, так і проєктних послуг, а також посилення конкуренції, через яку гравцям ринку доводиться вдаватися до демпінгу.

    В середньому вартість проєктування в Україні знаходиться на рівні Індії і Філіппін. Це робить український ринок проєктування в значній мірі привабливим як для внутрішнього, так і для зовнішнього замовника, так як український проєктувальник має набагато більш високе співвідношення кваліфікація/вартість оплати праці, ніж в будь-якій іншій країні світу.

    Як показав досвід кризи 2008 року, для успішного функціонування такого виду бізнесу як проєктний, особливо в будівництві, не працюють стандартні «рецепти», такі як зменшення кількості персоналу або зниження зарплати, що призводить до різкої втрати функціональності і конкурентоспроможності підприємства. Ми спробуємо намітити лише напрямки і можливо кілька нестандартних ходів, заснованих, в тому числі, на авторській практиці:

    • Технічне оснащення. Сучасність комп'ютерів, широка номенклатура сучасних ефективних периферійних пристроїв, обчислювальні потужності, програмне забезпечення - не тільки скорочують час виконання проєктів, а й дають додаткові конкурентні переваги.

    • Багатофункціональність. Взаємодоповнюваність, концентрація функцій, багатопрофільність фахівців, широка практика empowerment, підвищення мобільності за допомогою ноутбуків і хмарних, co-working технологій - значно прискорюють процес проєктування.

    • Наукомісткі технології. Освоєння складних, іноді нішевих інструментів, інвестиції в research development, участь в наукових конференціях, проведення експериментів і т.д. - дають накопичувальні переваги - від BIM до власних баз наукових знань про предметні областях проєктування

    Застосування BIM - технологій для проєктування сталевих конструкцій і оптимізаційних інструментів дозволяє виконувати складні проєкти (Вежі AirLiquid висотою 70м на ЄМЗ, «Вартість», ЮТЕМ, 2013)

    • Інвестиції в навчання. Регулярне проходження семінарів, програм, самоосвіта і взаємонавчання в колективі сприяють інтеграції нових продуктів, розширюють номенклатуру інструментів і підвищують конкурентоспроможність проєктної організації.

    • Знання іноземних норм. Перш за все, це стосується Єврокодів, які можна застосовувати в Україні з 2014 року. Але можна відзначити і інші стандарти, наприклад, США, Великобританії, Німеччини і т.д., які можуть бути застосовні для адаптації іноземних проєктів і для проєктування на аутсорсинг.

    • Освоєння міжнародних стандартів. Стандарти системи менеджменту якості, такі як ISO 9001 не тільки впорядковують організацію випуску документації, а й є зрозумілою мовою для потенційних іноземних клієнтів.

    Розглянемо докладніше ринки і ніші в сфері проєктування, які можуть бути актуальними на даний момент.

    Перш за все, агропромисловий комплекс. Комплекси механізації, центри переробки, норійні вежі, силоси та ін. Становлять актуальний і великий ринок для нашої країни, яка вже зараз займає ключові місця в світі по виробництву і експорту основної номенклатури агропродукції. У найближчому майбутньому також буде все більш актуальним вирішення проблеми значних втрат в агросекторі на ланцюжку до кінцевого споживача. На етапах збору, транспортування і зберігання втрачається більше 45% овочів, коренеплодів і бульб, 30% злаків, 20% олійних і зернобобових, тому розвиток агропромислової інфраструктури (склади, сховища, пакувальні лінії і т.д.) в наступні роки буде все більш актуальним.

    Використання сталі в агропромисловому секторі - перспективна і динамічна ніша проєктування

    Екологія та енергозбереження. Ера викопного палива все більше поступається ері поновлюваних джерел енергії. Тому слід очікувати все більший попит на проєктування та будівництво сонячних електростанцій, колекторів, вітряків, пелетних ліній і т.д., і пов'язаних систем забезпечення, таких як електрозаправки і т.д.

    Також слід очікувати серйозних інвестицій в екологічні проєкти - переоснащення систем підприємств, впровадження ліній переробки сміття та відходів, реконструкція існуючих і спорудження нових комплексів утилізації вторинної сировини, очисних споруд і т.п.

    Інфраструктура є одним з головних двигунів економіки будь-якої сучасної країни. Сучасний стан інфраструктури в Україні потребує значного оновлення. Це стосується, перш за все, логістики і транспорту, так як, наприклад, більше 80% мостів і естакад в Україні вичерпали капітальний ресурс або не відповідають функціональним вимогам.

    Обстеження і вишукування. Окремий можливий напрямок розвитку проєктної організації, пов'язаний з відновленням і реконструкцією будівель. Однак основна особливість такої діяльності в тому, що вона вимагає наявності спеціального обладнання і техніки, а також відповідних сертифікатів і кваліфікації співробітників.

    Відновлення та реконструкція. Реконструкція - природний шлях розвитку всіх великих міст, так як функціональні та інші вимоги до міського середовища збільшуються, що вимагає її трансформації. Це ж повною мірою стосується і промислових об'єктів і споруд агросектора. Проєкти відновлення будівель і споруд, а також їх реконструкції на порядок складніші, ніж проєкти під нове будівництво, однак їх виконання може скласти ефективну нішу діяльності для проєктної організації.

    Застосування високоміцних марок сталі в реконструкції - новий ефективний інструмент для проєктувальника

    Безпека. Конструкції в сфері безпеки складають в даний час відкладений попит проєктування і будівництва, оскільки нормативний і законодавчий простір в цьому напрямку не врегульовано. Облік в новому будівництві питань живучості конструкцій, зміцнення існуючих будівель сталевими елементами з метою забезпечення безпеки на випадок аварій - виправданий і є своєчасною відповіддю на нові виклики часу.

    Унікальні об'єкти. Типові і індивідуальні об'єкти, такі як пам'ятники, рекламні конструкції, атракціони, щогли, вежі і т.д. - вимагають знання вузьких предметних питань конструювання, однак можуть становити окрему низькоконкурентну нішу проєктування.

    Враховуючи скорочення внутрішнього ринку проєктних послуг, все більш привабливим здається ринок зовнішній. Сучасні інформаційні технології і гармонізація норм уможливлюють дистанційне проєктування або проєктування з мінімальною фізичною присутністю на місці будівництва.

    Існує кілька варіантів виходу на зовнішні ринки для проєктної організації. Найпростіший - чистий аутсорсинг, без фізичної присутності організації. В такому випадку буває досить Інтернет-сайту та реклами, і так діють безліч компаній по всьому світу, приймаючи і відправляючи замовлення онлайн. Очевидним плюсом такого шляху є мінімальні витрати, але мінусом - мінімальна довіра замовників і обмеження по складності робіт, що виконуються.

    Більш грунтовним варіантом з малими інвестиціями є відкриття віртуального офісу в цільових країнах, що дає можливість більш оперативно приймати і обробляти замовлення, а потенційним замовникам комфортно звертатися по телефону.

    Ще більш ефективним є налагодження постійної співпраці з існуючими закордонними проєктними/будівельними компаніями, або українськими компаніями, які вже мають свої представництва за кордоном. Налаштування проєктного бізнесу під одного замовника і обрані типи будівельних об'єктів має безліч переваг, так як дозволяє максимально скоротити терміни і підвищити відповідність документації. Але такий підхід має певні ризики щодо безперервності потоку замовлень і розвитку організації.

    Слід зазначити, що описані варіанти виходу на зовнішній ринок не передбачають власної проєктної діяльності за кордоном, а випуск документації або інших робіт під штампами замовника.

    Для самостійної роботи на зарубіжних ринках з фізичною присутністю підприємства потрібне відкриття дочірніх структур або представництв. Зараз також широко практикується покупка готового бізнесу, але в проєктуванні описані три варіанти пов'язані з труднощами ліцензійного характеру.

    Перспективними ринками для проєктування сьогодні є як Східна Європа (Польща, Чехія, Литва) через історичні зв'язки і територіальну близькість, так і деякі країни Західної Європи (Великобританія, Ірландія, Норвегія і т.д.). Окремо слід відзначити США і Канаду, як значні ринки для проєктних послуг. Країни Близького Сходу, такі як Ізраїль, Кувейт, ОАЕ, Саудівська Аравія також мають великий ринок будівництва і готові розміщувати замовлення за кордоном. Перспективними для проєктування можуть бути Єгипет, Іран, Ірак, деякі країни Африки, - роботу в яких великі міжнародні проєктні компанії вважають ризикованою. Країни на пострадянському просторі - такі як Грузія, Білорусь, Молдова, Туркменістан, Таджикистан, Казахстан, Азербайджан - мають схожу специфіку ведення проєктного бізнесу з умовами України.

    Ринки

    Переваги

    Недоліки

    СНД

    Схожі національні норми

    Комунікаційна складова

    Мінімальна адаптація

    Нестабільність

    Непрозорість і зарегульованість

    Високі ризики

    ЄС

    Стабільність

    Низькі ризики

    Прозорі правила

    Європейські норми

    Спеціальні вимоги

    Тривале закріплення і прибуток

    До основних видів робіт, що замовляються через аутсорсинг відноситься переважно рендеринг, побудова BIM, виконання креслень інженерних мереж і окремих розрахунків.

    Як нові і перспективні ніші для зовнішнього ринку, також слід відзначити адаптацію, або кураторство/наукове супроводження іноземних проєктів в Україні, проєктування експортованих конструкцій або унікальних об'єктів за кордоном.

    Розглянемо суб'єктивні чинники, які залежать від самої проєктної організації. Перш за все, маються на увазі організаційні зміни. Так, можна від вузькоспеціалізованого проєктування розширити спектр проєктних послуг, пропонуючи проєктування всіх стадій по ДБН А.2.2-3:2014, а також здійснюючи генпроєктування об'єктів. Спектр проєктних послуг можна зробити комплексним, виконуючи вишукувальні, дослідні, супровідні та інші роботи. Поглиблена спеціалізація на окремих галузях проєктування або додаткове виконання технологічної частини проєкту особливо актуальне для агросектора і промисловості і можуть дати нішеві переваги. Співпраця з заводами металоконструкцій або власне дрібне виробництво, постачання супутніх матеріалів і т.д. є додатковими надбудовами розвитку проєктного бізнесу.

    Світова тенденція свідчить про успішність стратегії об'єднання учасників галузі металобудівництва в асоціації з загальною метою спільного захисту інтересів і формування «єдиного вікна» для потенційних замовників будівництва. В Україні цю роль з 2012 року прийняв Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ), який вже зробив важливі кроки в напрямку розвитку галузі сталевого будівництва. Вступ проєктної організації до УЦСБ дає можливість впливати на формування норм, мати доступ до ключових ринків, професійних консультацій, освітніх програм і т.д.

    Масштабні інфраструктурні проекти такі як будівництво мостів, паркінгів, об'єктів логістики можуть стати ключовими факторами розвитку будівництва в Україні в найближчі роки. Керівну позицію в цьому процесі повинна зайняти держава. Системні і довгострокові державні програми, і забезпечення прозорих умов участі в них, зокрема, аграрного сектора, будівництва соціального житла, сфери безпеки на рівні з реалізацією міжнародних програм шляхом залучення інвестицій, можуть значно збільшити обсяг ринку проєктування. Підтримка вітчизняних підприємств з боку держави на зовнішніх ринках і застосування багатокритеріальних оцінок рішень на основі вартості життєвого циклу, який показує очевидну ефективність застосування сталевих конструкцій - це очікувані ознаки ролі держави як ефективного замовника.

    «Вдосконалюватися - значить змінюватися. Бути досконалим - означає змінюватися часто», - говорив Вінстон Черчілль. Сьогодні цей вислів як ніколи актуальний. Однозначно можна прогнозувати майбутнє проєктування тільки в короткостроковій перспективі і воно складається з цифрових інформаційних моделей, технологій доповненої реальності і розширених можливостей аутсорсингу.

    Також неминуча глобальна гармонізація норм і стандартів. Будівництво, залишаючись локальним щодо територіальних особливостей зведення, за допомогою впровадження новітніх технологій все більше буде знижувати вимоги по розміщенню проєктного офісу і безпосереднього фізичного перебування авторського нагляду на майданчику. Дедалі більше ускладнення систем і спеціалізації проєктувальників будуть поступово приводити як до появи нових напрямків і диверсифікації щодо них, так і до укрупнення ринку по відношенню до вартості і інтеграції технологій проєктування. Україна має всі шанси зайняти ключові позиції на світовому ринку проєктних послуг в будівництві.

    Артем Білик

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ