• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Rauta розповіла про показники пожежної небезпеки будівельних конструкцій

    20.07.2023

    У статті розповідається про особливості основних пожежних характеристик: вогнестійкість, розповсюдження полум’я по конструкції та покрівлі, клас реакції на вогонь і горючість.

    Відповідно до українських будівельних нормативів, більшість згаданих характеристик є обов’язковими до виконання виробниками та споживачами продукції, тому розуміння їх особливостей і різниці є вкрай важливим з точки зору пожежної безпеки будівель.

    Стаття містить короткий опис характеристик, що розкриває їх сутність, можливі показники та приклади їх застосування для сендвіч-панелей Ruukki.

    В статті описуються методики випробувань по визначенню показників пожежної небезпеки і особливості використання результатів випробувань для будівельної продукції. Наприклад, для сендвіч-панелей не можна надавати для випробувань продукцію з максимально якісними характеристиками, а потім отриманий протокол використовувати для панелей з гіршими параметрами. Так само, якщо виробник при випробуваннях додатково скріплює замки чи ущільнює стики між панелями, то в реальному об’єкті можна використовувати отримані результати лише для аналогічної конструкції. 

    Спеціалісти Rauta розповідають, що розподіл матеріалів за ДБН В.1.1-7:2016 на групи за горючістю (Г), займистістю (В), поширенням полум’я поверхнею (РП), димоутворювальною здатністю (Д) і токсичністю продуктів горіння (Т) на сьогодні в Україні не діє через відсутність стандартів методик випробувань. Тому для визначення та класифікації показників горючості необхідно використовувати гармонізований стандарт ДСТУ EN 13501-1:2016, за яким протипожежні характеристики визначаються класом реакції на вогонь.

    У статті також висвітлена тема моделі реальної пожежі будівлі, яка за допомогою масштабних пожежних випробувань дозволяє виявити слабкі місця конструктиву будівлі щодо пожежної безпеки.

    Переглянути статтю «Пожежні характеристики будівельних матеріалів та конструкцій»

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ