• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Ринок металоконструкцій за 1 квартал 2021 року

    28.05.2021

    Асоціація Український центр сталевого будівництва підготувала огляд ринку металевих конструкцій за перші три місяці 2021 року: обсяг видимого виробництва металоконструкцій становив 39 тис. т. (зростання на 23% до відповідного періоду попереднього року)

    Отримані остаточні дані за підсумком 2020 року та проведення уточнювальних розрахунків свідчить про досить точні прогнозні показники, оприлюднені УЦСБ у попередніх оглядах – так за підсумком 2020 року видимий обсяг виробництва металоконструкцій становив 146 тис. т. або зростання на 7%, тобто похибка попередніх прогнозних розрахунків становила близько 2%.


    Зростання виробництва металоконструкцій у 1 кварталі 2021 року, можливо, пов’язана з пришвидшенням закупки металу під проекти, що знаходились у стані реалізації на тлі постійного зростання цін на метал.


    Враховуючи недостатність вихідних даних щодо обсягу виробництва металоконструкцій ключових виробників для проведення розрахунків за підсумком 1 кварталу 2021 року та для забезпечення коректності порівнянь, ми наводимо дані за січень-лютий 2021 проти аналогічного періоду 2020 року.

    У січні-лютому 2020  загальний обсяг виробництва металевих конструкцій було сформовано компаніями, обсяги виробництва яких не перевищили 2 тис. т.

    Зважаючи на зазначене та більш активну виробничу діяльність, у січні-лютому 2021 року відбулося зростання виробництва по всіх сегментах.


    З точки зору розподілу обсягів виробництва за кількістю заводів, відповідно, збільшилася кількість компаній, які виробляють обсяги понад 5 тис. т. та від 2 до 5 тис. т. продукції.

    Кількість компаній з обсягами менше ніж 2 тис. т. зменшилася на 1 виробника.

    За попередніми даними, обсяг споживання металоконструкцій становив 38 тис. т., що на 22% вище за відповідний період попереднього року.

    Обсяг виробленої будівельної продукції до відповідного періоду попереднього року очікується на рівні 0,3 млрд доларів США на динаміку якого, крім фундаментальних факторів, у тому числі впливала курсова переоцінка внаслідок послаблення гривні до долара США.

    У 1 кварталі 2021 року баланс зовнішньоекономічних операцій у сегменті металоконструкцій було зведено додатнім – кумулятивний обсяг експорту[1] металоконструкцій перевищив імпорт на 1 тис. т. і становив 3 тис. т., або зростання на 27% на кінець березня 2021 року.

    Імпорт залишився на рівні 2 тис. т. Однак необхідно пам’ятати, що основну частку імпорту у 2020 році складали конструкції дорожнього огородження, більша частина яких використовується на об’єктах дорожньої інфраструктури саме у другій половині року.

    У структурі експорту 95% становили загальнобудівельні металоконструкції.


    Довідково. Місткості силосів, що потрапляють в сегмент «резервуари». У розрахунок включені лише обслуговуючи площадки та несучі МК силосів.

    [1] З 2020 р. в обрахунок ВЕД операцій включені решіткові настили та металоконструкції інженерно-транспортної інфраструктури.


     

    Дмитро Васильєв, начальник відділу маркетингу ПрАТ УКРСТАЛЬ КОНСТРУКЦІЯ: "Це свідчить про поступове відновлення сектору будівництва у Європі та зростання довіри та зацікавленості закордонних партнерів в українських металобудівних підприємствах, особливо в ситуації, коли ціни на європейський метал зростають швидкими темпами, що змушує сусідні країни шукати більш привабливі умови для себе. Додатковим важелем є те, що початкова вартість довготривалих проєктів та постійно оновлювані реалії на ринку сировини вступають у протиріччя, тому для збалансування непередбачених витрат підрядник виходить на зовнішні ринки праці та матеріалів з відвертою зацікавленістю".  


    Найбільший обсяг експорту припадав на Росію, Польщу та Молдову – 34%, 21% та 13% відповідно.

    Суттєвий вплив на обсяги імпорту чинили поставки дорожнього огородження з Туреччини, Польщі, Казахстану, який за підсумком 1 кварталу 2021 року становив 0,7 тис. т., що відповідає зростанню у 3 рази проти 1 кварталу 2020 р.

    У географічній структурі імпорту 30% займає Туреччина, 17% Білорусь та 13% Польща.



    У 1 кварталі 2020 року імпорт тонколистового гарячекатаного прокату до відповідного періоду попереднього року зріс на 14% до 25 тис. т.

    Імпорт холоднокатаного прокату скоротився на 11% до 20 тис. т.

    Імпорт товстолистового гарячекатаного прокату збільшився в 4 рази до 8 тис. т.


    Імпорт арматури та катанки скоротився на 91% і 27% до 4 тис. т. і 11 тис. т. відповідно.

    Імпорт прутків скоротився на 5% до 31 тис. т.



    Дмитро Васильєв, начальник відділу маркетингу ПрАТ УКРСТАЛЬ КОНСТРУКЦІЯ: "Ринок забезпечують місцеві виробники, які забезпечують також і кращі умови поставок. У місцеві будівельні проекти закладаються матеріали, доступні від місцевих виробників та постачальників".


    Імпорт фасонного прокату загалом зменшився на 46% до 11 тис. т. шляхом скорочення поставок кутика – на 44% до 4 тис. т. та швелера на 77% до 2 тис. т.

    Імпорт балки зріс – на 8% до 4 тис. т. 


    Загальний обсяг імпорту труб, які використовуються у будівництві зріс на 28% до 12 тис. т.

    Імпорт безшовних труб загального призначення збільшився на 7% до 5 тис. т.

    Обсяг поставок зварних труб загального призначення скоротився на 52% до 4 тис. т.

    Обсяг імпорту профільних зварних труб зріс на 42% до 4 тис. т.



    Дмитро Васильєв, начальник відділу маркетингу ПрАТ УКРСТАЛЬ КОНСТРУКЦІЯ: "Обсяг імпорту профільних зварних труб зріс на 42% до 4 тис. т. Ми також спостерігаємо зростання потреби у таких матеріалах (у наших експортних замовленнях у конструктиві постійно присутні такі позиції як зварні труби різного діаметру), які забезпечують зниження металомісткості, додають  естетичності та переважають за ціновими показниками у порівнянні з безшовними трубами. До того ж повний асортимент таких труб на жаль доступний тільки з сусідніх країн. Проте з імпортом таких матеріалів ми проблем не маємо».







    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ