• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Роман Курашев: «Металобудівництво - нові можливості для бізнесу»

    15.01.2015

    З моменту заснування в 2013 році, Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) веде активну політику по просуванню застосування металоконструкцій у сфері нежитлової, в тому числі комерційної, нерухомості. Про те, які шанси металу як будівельного матеріалу потіснити бетон розповів Роман Курашев, керуючий директор УЦСБ.

    З моменту заснування в 2013 році, Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) веде активну політику по просуванню застосування металоконструкцій у сфері нежитлової, в тому числі комерційної, нерухомості. Про те, які шанси металу як будівельного матеріалу потіснити бетон розповів Роман Курашев, керуючий директор УЦСБ.

    Як позначились на українському ринку металопродукції події політичного та економічного характерів? Наскільки скоротився цей ринок?

    Політична ситуація в Україні і конфлікт на Сході країни прямим чином вплинули на інвестиційну привабливість будівельної галузі, в тому числі і на сегмент металобудівництва. Ми спостерігаємо досить серйозне падіння попиту на металопродукцію у всіх сегментах нерухомості.

    Насправді криза, яку ми спостерігаємо на ринку нерухомості сьогодні, є відлунням подій у світовій економіці 2008-2009 років. У 2012-2013 роках в Україні вже спостерігалося падіння рівня інвестицій в сектор комерційної нерухомості. За нашими прогнозами, обсяг інвестицій в цей сегмент за підсумками поточного року скоротиться на 40-45%, що безпосередньо впливає на будівельні компанії, виробників металоконструкцій та інших учасників будівельного процесу. Сьогодні гравці ринку металопродукції змушені боротися за кожен тендер та замовлення, розглядати експортні можливості своїх підприємств, оскільки внутрішній ринок знаходиться в стані стагнації. Зокрема, оператори галузі металобудівництва розглядають можливість продажу металоконструкцій в країни Східної Європи та СНД.

    За підсумками 2014 скорочення споживання в сегменті металопрокату України очікується на рівні 25-35%. Частково це пов'язано зі скороченням споживання сталі і прокату в Луганській та Донецькій областях до 80%.

    Які проблеми і обмеження існують для українських компаній в питанні налагодження експорту металоконструкцій на зарубіжні ринки?

    Великі оператори часто вже мають досвід експортних операцій та напрацьовану клієнтську базу. Для малих і середніх компаній це новий процес, оскільки багато з них створювалися під потреби внутрішнього ринку.

    В Україні не всі компанії можуть експортувати продукцію, причиною чому є низка системних проблем. Так, в силу того, що існують проблеми з відшкодуванням експортерам ПДВ, подібні операції стають нерентабельними. Друга проблема пов'язана з фінансуванням. У західних підрядників існує стандартна практика відстрочки платежу за фактом поставки металевих конструкцій, яка складає 60-90 днів. Вітчизняним компаніям складно знайти обігові кошти на відстрочку платежів за експортними операціями - а в Україні немає програми державної підтримки банків, що здійснюють передекспортне фінансування, що робить неможливим надання вітчизняними виробниками розстрочки на такий тривалий період часу.

    Якщо наша країна зацікавлена в розвитку експорту, то необхідно змінювати регуляторну політику. Дуже сподіваємося, що незабаром виявляться позитивні зміни, проте поки що ми бачимо тільки жорсткість умов ведення зовнішньоекономічної діяльності.

    Які Ваші прогнози щодо розвитку ринку металопрокату в Україні на 2015 рік?

    Український ринок металопрокату багато в чому залежить від ситуації на ринку нерухомості. В існуючих умовах ми не бачимо передумов до позитивних змін і очікуємо, що в 2015 році стагнація на ринку нерухомості України буде продовжуватися, що спричинить скорочення обсягів виконаних будівельних робот, і, як наслідок, зменшення обсягів продажів металопрокату на внутрішньому ринку на 5-10%.

    Які фактори будуть визначати розвиток будівельної галузі в цілому і сектору металоконструкцій зокрема у найближчі роки?

    У перспективі, вартість проекту нерухомості будуть створювати не самі металоконструкції, а ефективні інженерні рішення, які сталь дозволяє застосувати в проекті.

    Виробник сталевих конструкцій зможе переосмислити інженерну складову проекту і почати шукати шляхи зниження вартості металоємності об'єкта або підвищення його ефективності. Ті гравці, які це розуміють, вже почали інвестувати в автоматизацію проектування і виробництва, наприклад, в так звані автоматизовані програмні розрахункові комплекси або BIM-програми, що дозволяють створити модель будівлі, істотно прискорити процес проектування і знизити ймовірність помилок.

    Ще один фактор, який визначатиме розвиток галузі на найближчі роки, - це застосування нових технологій в частині вогнезахисту. Вогнезахист є невід'ємним елементом металоконструкцій і сьогодні становить від 30% до 40% їх вартості. У питанні грамотного вогнестійкого проектування криються істотні резерви по зниженню загального бюджету проекту. Диференційований підхід до визначення критичних температур сталевих елементів, який застосовується на підставі введених в Україні Єврокодів, дозволяє знизити вартість вогнезахисту окремих елементів каркасу будівлі на 20-30%.

    У 2014 році зважаючи на зростання вартості металопрокату, а відповідно, і вартості сталевих конструкцій, як змінилася економічна ефективність використання сталі в будівництві у порівнянні з іншими, більш дешевими матеріалами (наприклад, бетон, ЗБК)?

    Питання порівняльної вартості металу і бетону безпосередньо залежить від конструктивних рішень і сіток колон. Девелопер, що застосовує бетон в якості будівельного матеріалу, може вигравати за вартістю на неефективних сітках колон, наприклад, з кроком 6х6 метрів. Однак якщо мова йде про об'єкт без внутрішніх колон або з мінімальною їх кількістю, наприклад, в бізнес-центрах, то в даному випадку ефективним матеріалом є сталь, про що свідчать численні приклади зі світової практики.

    У минулому році в рамках роботи УЦСБ було проведено дослідження з порівняльного аналізу різних конструктивних схем каркасів із застосуванням сталевих та залізобетонних конструкцій на прикладі 16-поверхового офісного центру площею близько 42 000 кв.м. Результати дослідження показали, що при прольоті колон в 7,5 метра вартість будівлі, виконаної із застосуванням сталевих та залізобетонних конструкцій, приблизно однакова. Причина полягає в наступному: незважаючи на більш високу вартість сталевого каркасу, він більш легкий у вазі в порівнянні із залізобетонним, що дозволяє істотно скоротити витрати на створення фундаменту. При застосуванні довгопрольотної схеми (15х7,5 м) без внутрішніх колон, будівництво будівлі (в нашому випадку - бізнес-центру) зі сталевим каркасом дешевше залізобетонного на 5,6%, а також більш функціонально - у ньому міститься на 10-20% більше робочих місць. Крім того, будівля зі сталі вводиться в експлуатацію на 3-4 місяці раніше, відповідно, це знижує відсотки за банківськими кредитами і приносить власнику грошовий потік у вигляді доходу від оренди приміщень.

    Незважаючи на те, що порівняльний аналіз був виконаний до девальвації національної валюти, його результати залишаються актуальними і сьогодні.

    Дані розрахунки щодо житлових об'єктів будуть так само ефективними?

    Оскільки в житлових об'єктах простір ділиться на квартири та кімнати, відповідно, немає необхідності застосовувати довгопрольотну схему розміщення колон. Крім того, житлова нерухомість в Україні - часто спекулятивний сегмент. Девелопер отримує приплив грошових коштів від продажу квартир ще до моменту введення об'єкта в експлуатацію, тому він не настільки сильно зацікавлений в тому, щоб побудувати будівлю на кілька місяців раніше, як девелопер комерційної нерухомості. У зв'язку з цим доцільність застосування сталевих рішень в багатоповерховому житловому будівництві лежить в дещо інших площинах.

    Що сьогодні заважає девелоперам більш активно застосовувати металеві конструкції в реалізації проектів комерційної нерухомості?

    Сталь в СРСР була стратегічним продуктом, на який існувала заборона при зведенні певних типів об'єктів. Відповідно, українські проектувальники і будівельні компанії мають достатньо сильну «бетонну» школу, що в свою чергу обумовлює певну звичку до зрозумілих для них залізобетонних конструкцій. Сьогодні, за нашими оцінками, частка сталевих конструкцій в нежитловому будівництві в Україні становить близько 25%. У Великобританії в багатоповерховій комерційній нерухомості цей показник сягає 70%, в Європі в цілому - близько 50%, в США - 60%.

    Другий фактор - міф про те, що сталь - дорогий для застосування в будівництві матеріал. По-третє, металоконструкції в питаннях проектування, виробництва і монтажу вимагають певної кваліфікації фахівців. На підставі всіх перерахованих причин ставлення деяких українських девелоперів до даної технології обережне.

    По-четверте, до недавнього часу в Україні була відсутня організація, яка надавала б технічний консалтинг в питаннях металобудівництва. Сьогодні такою організацією є УЦСБ, що працює за принципом «єдиного вікна»: до нас можна звернутися з питань, пов'язаних з металом, - вибір марки сталі, алгоритм вогнезахисту, ефективні рішення в перекриттях, ін.

    Чи є сьогодні в Україні висококваліфіковані фахівці в галузі металобудівництва?

    Монтаж сталевих конструкцій є одним з важливих аспектів будівництва з металоконструкцій, тому тут потрібна певна кваліфікація фахівців і розуміння технології проведення монтажних робіт. Деякі девелопери, які залучають для виконання складних робіт фахівців без необхідного досвіду у веденні монтажу сталевих конструкцій, стикаються з низкою проблем, внаслідок чого з'являються стереотипи та упереджене ставлення до металу. В галузі сталевого будівництва України працює велика кількість компаній, що мають багаторічний досвід проектування, виробництва і монтажу будівель з металоконструкцій, тому питання кваліфікованого монтажу металевих конструкцій лежить тільки в площині розуміння замовниками важливості цього етапу сталевого будівництва.

    Які існують на сьогоднішній день бар'єри і обмеження, що перешкоджають активному застосуванню сталі в будівництві об'єктів комерційної нерухомості в Україні?

    До недавнього часу український девелоперський ринок був орієнтований переважно на ціну - інвестори прораховували НЕ окупність об'єкту, а вартість квадратного метру. Це два абсолютно різних підходи.
    Адже можна побудувати будівлю на 1% дорожче, але за рахунок більш швидкого введення в експлуатацію воно швидше окупиться, або за рахунок збільшення ефективності приміщень щомісяця отримувати на 10-20% більше доходу від оренди.

    Поступово орієнтація на вартість квадратного метру буде йти в минуле. Вже зараз в Україні є ряд мережевих рітейл-операторів, що мають чітку технологію будівництва, що обчислюється днями. Для цих компаній термін здачі об'єкта в експлуатацію вкрай важливий, тому при будівництві нових об'єктів вони використовують переважно сталеві конструкції.

    Важливим бар'єром є питання вогнезахисту металоконструкцій. До недавнього часу вогнезахист був таким собі фактором ризику для девелоперів, який часто втілювався у зобов'язанні застосовувати певні рішення з вогнезахисту у досить вузького кола компаній. Ця практика поступово усувається - ринок стає більш прозорим, конкурентним і зрозумілим. Зі свого боку УЦСБ зацікавлений у якісному розвитку ринку вогнезахисту, тому активно працює в напрямку дерегуляції та формування конкурентного середовища в цій галузі. В рамках комітету УЦСБ з вогнезахисту ведеться робота з перегляду нормативів, пов'язаних з визначенням ступеня вогнестійкості, а також випуску технічних публікацій, спрямованих на інформування фахівців будівельної галузі про кращі практики в області підбору та проектування вогнезахисту металоконструкцій.

    Які першочергові завдання ставив перед собою УЦСБ на момент створення асоціації в 2013 році? Які плани асоціації на 2015-й?

    Першочерговими завданнями перед УЦСБ стояли побудова команди та запуск інженерного центру для надання технічної підтримки учасникам будівельного процесу, а також розробки концепцій проектів будівель зі сталі. Цього року ми створили чотири концепції будівель на основі сталевих конструкцій. Також в 2014 році ми провели кілька круглих столів з девелоперами, присвячених питанням застосування сталі в проектах комерційної нерухомості, почали роботу по зміні нормативної бази в галузі будівельних матеріалів та технологій проектування, брали участь у просуванні та впровадженні в Україні Єврокодів.

    У наступному році асоціація має намір продовжити роботу в галузі вдосконалення нормативно-технічної бази галузі сталевого будівництва, формування навчальних програм для вітчизняних фахівців із застосування передових інженерних рішень в галузі будівництва із сталі, а також проведення комплексу маркетингових заходів щодо створення комунікаційного середовища з цільовою аудиторією УЦСБ.

    За матеріалами Commercial Property

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ