• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Роман Курашев: «Ми використовуємо ресурс, який створювався на етапі індустріалізації СРСР»

    19.02.2014

    Інтерв'ю Керуючого директора УЦСБ Романа Курашева газеті «КомерсантЪ-Україна».

    Інтерв'ю Керуючого директора УЦСБ Романа Курашева газеті «КомерсантЪ-Україна».

    Чи можливо збільшити споживання сталі в Україні за рахунок введення обмежувальних заходів?

    Пряме обмеження імпорту не призведе до бажаного результату. Сьогодні українська сталева промисловість не може повністю забезпечити внутрішні потреби по ряду продуктів. Однак деякі обмежувальні заходи все ж необхідні. Наприклад , зараз ряд виробників з Південно-Східної Азії поставляє продукцію з низьким вмістом цинку і мінімальною товщиною (менше 0,35 мм). Виготовлені з цього прокату сталеві профільні настили, металочерепиця та сендвіч-панелі виходять неякісними. Споживач, зіткнувшись з цією проблемою, робить вибір на користь інших технологій, відмовляючись від металопродукції, у тому числі і вітчизняних виробників. У зв'язку з цим ми ініціювали питання про введення європейських норм і стандартів на продукцію з оцинкованої сталі і сталі з полімерним покриттям.

    Чому так повільно оновлюється металофонд країни?

    Сьогодні ми використовуємо ресурс , який створювався ще на етапі індустріалізації СРСР. У деяких галузях знос близький до критичного і створює ризик серйозних техногенних катастроф. Очевидно, що існує великий відкладений попит на інвестиції в основний капітал, але модернізувати свої фонди повинні приватні компанії, а не держава. Завдання держави зводиться до встановлення зрозумілих і прозорих правил гри, а також формування ефективного ринку капіталу. Сьогодні Україні потрібен бум приватних інвестицій.

    Чи можливо змінити ситуацію?

    Держава має сфокусуватися на проведенні структурних реформ і забезпечити інвестиційний клімат. При цьому окремого вивчення потребує питання податкових канікул для інвесторів, які проводять модернізацію основних фондів або створюють підприємства і виробництва з нуля. Паралельно необхідно створювати інфраструктуру для інвестицій і забезпечити зниження ставок фондування капітальних інвестицій. Сьогодні Україна використовує державні будівельні норми, які були розроблені на базі радянських СНіПов за технологіями 1970-80-х років. Простий приклад - деякі високоміцні марки сталі в принципі відсутні в наших стандартах, а їх застосування дозволило б знизити обсяг металоконструкцій на 15-20%. Введення в Україні єврокодів дозволить також "легалізувати" ряд прогресивних технологій, таких як легкі сталеві тонкостінні конструкції, балки з гофрованої стінкою та інші.

    Як збільшення споживання металопродукції вплине на економіку країни в цілому?

    Металургійна промисловість і гірничодобувний сектор, який постачає для неї сировину, є основоположними галузями економіки України. Гірничо-металургійний комплекс забезпечує більш 35% валютних надходжень у країну. Будь-які потрясіння на експортних ринках викликають негативні економічні наслідки для України. Очевидно, сильний внутрішній ринок дозволить забезпечити роботою сотні тисяч людей і згенерувати додаткові податкові надходження до бюджету. Модернізація основних фондів у металургії спричинить підвищення економічної активності в машинобудуванні та будівництві - значущих галузях для економіки країни.

    Інтерв'ю взяв Олег Гавриш, «КоммерсантЪ-Україна»


    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ