• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Роман Курашев: «Вітчизняним виробникам металоконструкцій необхідно інвестувати у підвищення ефективності виробничого процесу»

    04.02.2015

    Про стан галузі та розвиток ринку металоконструкцій розповів в інтерв`ю «Метал Експерт» Роман Курашев, Член Ради Директорів УЦСБ.

    Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) є некомерційною організацією, що об'єднує учасників ланцюжка поставок сталевих конструкцій. Сьогодні зусилля організації зосереджені на усуненні бар'єрів при використанні сталі в будівництві (технічних, нормативних, економічних), зниженні витрат по всьому ланцюжку формування вартості, підвищенні конкурентоспроможності операторів ринку, а також впровадженні передової нормативно-технічної бази, кращих світових практик та інноваційних рішень в області сталевого будівництва.

    Більш докладно про стан галузі та розвиток ринку металоконструкцій розповів в інтерв'ю «Метал Експерт» Роман Курашев, Член Ради Директорів УЦСБ.
    Наскільки суттєво погіршення ситуації в економіці позначилося на ринку металоконструкцій України? Яка була динаміка показників ринку в попередні роки?

    Складна економічна ситуація і низька інвестиційна активність в Україні негативно вплинули на будівельний сектор України, що, в свою чергу, призвело до зменшення продажів у сегменті будівельних металоконструкцій. Так, за даними компанії МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ, озвученими в ході III Національної конференції учасників ринку сталевого будівництва, обсяг споживання металоконструкцій за результатами 2013 скоротився на 22% порівняно з 2012 роком, а в 2014 році зменшення продажів металевих конструкцій склало близько 18% по відношенню до попереднього року.

    Негативний вплив на обсяги виробництва українських металоконструкцій в 2014 році також мало скорочення експорту, оскільки історично більше половини обсягу поставок закордон здійснювалося в Росію.

    З якими основними проблемами сьогодні стикається галузь сталевого будівництва?

    Падіння виробництва металоконструкцій в Україні спровоковано, в першу чергу, зменшенням попиту на внутрішньому будівельному ринку. Важливим бар'єром, що заважає операторам ринку сталевого будівництва переорієнтувати продажі на експорт, є складнощі з відшкодуванням ПДВ. До того ж украй високі ставки за кредитами не дають можливість українським виробникам металоконструкцій працювати з внутрішніми і закордонними замовниками на умовах відстрочення платежу.

    Складна ситуація в галузі за нашими оцінками триватиме протягом 2015 року, після чого можна очікувати поступове зростання ринку сталевого будівництва.


    Видиме споживання металоконструкцій в Україні, тис. тонн. Оцінка МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ

    Обсяг виконаних будівельних робіт в Україні,% до попереднього року. Оцінка МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ

    Які заходи вживають виробники металоконструкцій для пом'якшення негативних наслідків від економічної кризи?

    Намагаючись мінімізувати наслідки галузевої кризи, оператори ринку оптимізують витрати за рахунок підвищення ефективності виробничого процесу та модернізації устаткування, застосовують у своїй роботі передові технології проектування (BIM-моделювання), що дозволяють мінімізувати помилки на виробництві та монтажі, а також шукають шляхи розширення ринків збуту, в тому числі, з урахуванням експортного потенціалу свого бізнесу.

    Які основні недоліки чинної нормативної бази у виробництві та споживанні металоконструкцій?

    Для успішного розвитку галузі сталевого будівництва необхідно працювати в двох напрямках вдосконалення нормативно-законодавчої бази. Перше - перегляд необґрунтовано завищених вимог до класів вогнестійкості будівельних конструкцій. Друге - впровадження у вітчизняні норми щодо регулювання галузі сталевого будівництва передових інженерних рішень, таких як SIN-балки, ЛСТК, композитні перекриття, високоміцні марки сталі та інше.

    В рамках діяльності Українського Центру Сталевого Будівництва проводиться активна робота над вдосконаленням існуючих норм і стандартів. Так, у 2014 році за активної підтримки УЦСБ розроблені, а з 2015 року вводяться в дію новий ДБН на проектування сталевих конструкцій, а також два ДСТУ на виробництво і монтаж металоконструкцій. Це дозволить закріпити на законодавчому рівні можливості застосування економічно-доцільних інноваційних технологій в області сталевого будівництва.

    В рамках роботи Комітету з нормативно-технічної діяльності УЦСБ ведеться робота з розробки нового стандарту на металочерепицю і профнастил на базі EN 508-1, який формує чіткі критерії якості виробів з тонколистової сталі.

    Які плюси і мінуси переходу ринку на роботу по Єврокодам?

    Головною перевагою введення Єврокодів в Україні є можливість західних інвесторів працювати в Україні за зрозумілими для них будівельними нормами, що позитивно вплине на інвестиційну привабливість українського ринку нерухомості для європейських замовників будівництва.

    Проектування об'єктів з металевих конструкцій із застосуванням Єврокодів вже сьогодні дозволяє замовнику будівництва зменшити вартість вогнезахисту за рахунок диференційованого підходу до визначення критичної температури сталевих конструкцій на 20-30%, що в підсумку забезпечує скорочення загального бюджету будівництва до 4%.

    Знання і застосування на практиці Єврокодів вітчизняними проектувальниками істотно розширює їхні можливості виходу на міжнародні ринки проектних послуг.

    За рахунок чого можливе зниження металоємності конструкцій?

    Існує два напрямки зниження металоємності несучих конструкцій. Перше - це використання передових інженерних рішень при проектуванні об'єктів, таких як балки змінного перерізу, SIN-балки, т.п. Друге - застосування в будівництві сталевих конструкцій з високоміцних марок сталі.

    Варто відзначити, що високоміцні марки сталі S460M/ML (клас міцності С440) володіють низьким вуглецевим еквівалентом, поліпшеною зварюваністю і здатністю до формування, що в результаті дозволяє замовникам будівництва знижувати вартість металокаркасу будівель до 15%.

    Чи можуть українські виробники прокату забезпечити необхідну якість продукції для виробництва металоконструкцій?

    Провідні українські металургійні підприємства вже давно перейшли на роботу з ДСТУ EN 10025, який регулює виробництво металопрокату. Це дозволяє українським компаніям вже сьогодні пропонувати ринку широкий асортимент виробів, які відповідають найвищим стандартам якості.

    Варто відзначити, що потужності українських виробників металопрокату в багато разів перевищують самий оптимістичний прогноз обсягів споживання вітчизняними виробниками металоконструкцій.

    В Україні існує питання по ряду позицій оцинкованого прокату, використовуваного для виробництва металевої покрівлі, фасадів і ЛСТК, який сьогодні закривається, в тому числі, і завдяки імпортному прокату. Тому в рамках реалізації програми заходів УЦСБ з розвитку українського ринку покрівлі, фасадів і ЛСТК, вітчизняні металурги ведуть роботу по розширенню асортиментної лінійки затребуваних позицій оцинковки. Так, у 2014 році один з вітчизняних виробників металопрокату успішно освоїв виробництво оцинкованого прокату марок S320GD і S350GD товщиною 1,5 мм, який активно використовується в будівельній галузі для виготовлення ЛСТК і віконних профілів.

    Які висуваються вимоги до постачальників прокату, необхідні для переходу ринку на Єврокоди?

    При проектуванні металоконструкцій із застосуванням Єврокодів може використовуватися продукція з конструкційних сталей, вироблених за стандартом ДСТУ EN 10025, за яким в Україні працюють практично всі провідні виробники прокату.

    Чи обмежений розвиток ринку металоконструкцій на законодавчому рівні? Що робиться в цьому напрямку?

    Одним з найбільш вагомих обмежень галузі сталевого будівництва на законодавчому рівні залишається питання нормування вогнестійкості будівельних конструкцій. Сучасна нормативно-законодавча база в цій області - це фактично дублювання застарілих норм і стандартів, необґрунтовано посилюючих вимоги до класів вогнестійкості будівельних конструкцій.

    На відміну від українських фахівців по протипожежному проектуванню, які в прийнятті рішень пов'язані цілим комплексом нормативних документів, європейські фахівці використовують більш гнучкі підходи у нормуванні класів вогнестійкості будівельних конструкцій та визначенні критичних температур сталевих елементів. Так, в ряді країн Європи допускається зниження нормованих класів вогнестійкості будівельних конструкцій на 30 хвилин при застосуванні в будівлях автоматичних систем пожежогасіння або в приміщеннях з низьким пожежним навантаженням.

    В рамках діяльності комітету з вогнезахисту УЦСБ ведеться активна робота, спрямована на удосконалення вимог нормативно-технічної документації в питаннях вогнестійкості будівельних конструкцій та їх вогнезахисту, з урахуванням сучасних тенденцій і передового європейського досвіду.

    Наскільки актуальні в поточних умовах інвестиції в нові потужності з виробництва металоконструкцій?

    Виробничі потужності вітчизняних підприємств з виготовлення металоконструкцій в 2014 році були завантажені не більше ніж на 40%, тому на даному етапі розвитку ринку немає доцільності в інвестиціях з розширення обсягів виробництва. Скоріше, мова повинна йти про інвестиції в підвищення технологічності виробництва (застосування сучасних виробничих ліній, BIM-технологій і т.п.), що дозволить українським виробникам бути більш конкурентоспроможними і пропонувати ринку якісний, затребуваний продукт.

    Чи залежить український ринок металоконструкцій від імпорту?

    За нашими оцінками, в 2014 році в сегменті металоконструкцій імпортна продукція з точки зору пропозиції становила близько 13%.

    Якщо говорити про ринок прокату, то українські виробники несучих металоконструкцій в якості сировини переважно використовують вітчизняний метал, оскільки він володіє найбільш оптимальним співвідношенням ціна/якість і зручний з точки зору логістики.

    Винятком є сегменти ринку сталевого будівництва, в яких застосовується оцинкований прокат або прокат з полімерним покриттям - покрівля, фасади, ЛСТК. У сегменті оцинкованого прокату в 2014 році імпортна складова знаходилася в межах 44%, а прокат з полімерним покриттям вітчизняні виробники використовували переважно імпортний (частка імпорту становить близько 95%).

    Які Ваші прогнози щодо ємкості ринку металоконструкцій в Україні на найближчі роки? Які основні тенденції будуть характерні для ринку?

    При формуванні сприятливого інвестиційного клімату в Україні ми очікуємо відновлення інтересу девелоперів до комерційної нерухомості, в першу чергу, до торговельного і офісного сегментів до 2016 року, що в свою чергу призведе до збільшення попиту на будівельні металоконструкції..

    Баланс ринку металоконструкцій в Україні, тис. тонн*..
      2012 2013 2014
    Виробництво 204 164 117
    Експорт 38 56 39
    Імпорт 6 6 15
    Споживання, в т.ч. 144 113 93
    - Спеціальні 38 20 15
    - Загального призначення 106 93 78
    * – за даними МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ


    За матеріалами «Метал Експерт»

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ