• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Роман Курашев: «Розвиток виробництва високоміцних марок сталі націлене на реалізацію завдання з імпортозаміщення».

    16.09.2015

    Розповідаючи про новинки, Роман Курашев - директор з маркетингу компанії «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ» - зазначив, що компанія завжди прагне пропонувати покупцям ефективні рішення, які дозволяють не тільки отримати більш якісний виріб або конструкцію, а й заощадити кошти, час, підвищити окупність проектів.

    Підприємства Метінвесту щорічно пропонують споживачам нові продукти з підвищеною міцністю та експлуатаційними характеристиками, зносостійкістю, кращою якістю. За підсумками поточного року тільки в сегменті товстого листа планується освоїти сім нових марок сталі, основна частина з яких розширить лінійку термомеханічно зміцненого листового прокату за євростандартами.

    Розповідаючи про новинки, Роман Курашев - директор з маркетингу компанії «МЕТІНВЕСТ ХОЛДИНГ» - зазначив, що компанія завжди прагне пропонувати покупцям ефективні рішення, які дозволяють не тільки отримати більш якісний виріб або конструкцію, а й заощадити кошти, час, підвищити окупність проектів..
    Скільки нових марок сталі для виробництва товстого листа планується освоїти в поточному році на підприємствах Метінвесту?

    У поточному році на металургійних комбінатах «Азовсталь» і ММК ім. Ілліча заплановані до освоєння сім нових видів товстолистового прокату з високоміцних марок сталі. Два з них вже виробляються у промислових масштабах - товстий лист для загального і спеціального машинобудування, а також зносостійкий прокат для виготовлення агротехніки. Зокрема, налагоджено постачання листа сталі марки 30MnB5, який містить бор, для гарту і відпуску, який забезпечує підвищену експлуатаційну стійкість деталей сільськогосподарської техніки. Така продукція випускається в Україні вперше, раніше машинобудівники закуповували її в Туреччині та Європі.

    Які марки сталі належить освоїти до кінця поточного року?

    У планах - розширити лінійку термомеханічно зміцненого листового прокату за євростандартами - S600MC, S650MC і S700MC по EN 10149-2 - для холодної формовки, а також освоїти нові марки сталі для офшорного будівництва по EN10225.

    У чому полягає унікальність марок які освоюються?

    Прокат цих марок сталі володіє комплексом підвищених міцнісних властивостей і застосовується для виробництва конструкцій, що піддаються значним навантаженням: колони будівель, вежі вітрогенераторів, стріли важкої кранової техніки, інші підйомні механізми тощо Наприклад, термомеханічно зміцнений листовий прокат (TMCP) активно застосовується в сталевому будівництві для зниження металоємності конструкцій. Використання TMCP-листа в колонах сучасних висотних будівель дозволяє досягти 20-30% економії металопрокату при збереженні міцності властивостей.

    Чи можливо за рахунок нових марок сталі збільшити обсяг продажів товстого листа в найближчій перспективі?

    Високоміцний товстий лист відноситься до сегменту якісного маржинального прокату, тоді як основний обсяг продажів припадає на комерційний сортамент. Частка нової продукції в загальному обсязі виробництва товстого листа складає до 10%, тим не менш, вона є високоефективною.

    Розвиток виробництва високоміцних марок сталі не покликане вирішити проблему наростання обсягів, воно націлене на реалізацію завдання з імпортозаміщення. Ми надамо вітчизняним покупцям ефективне технічне рішення і якісний аналог дорогому закордонному прокату.

    Чи стикається компанія в процесі пошуку нових ринків збуту для товстолистового прокату з новими вимогами щодо якості і сортаменту в різних країнах? Чи можна навести кілька прикладів вдалого вирішення таких завдань?

    Стратегія, яку ми послідовно реалізуємо - це освоєння товстолистового прокату по євронормам. Це спочатку спрощує просування нашої нової продукції та істотно розширює ринки збуту, зміцнює попит на неї за кордоном. Крім того, ми пропонуємо покупцям більш ефективні рішення, які дозволяють не тільки отримати більш якісний виріб або конструкцію, а й заощадити кошти, час, підвищити окупність проектів.

    Одна з наших історій успіху - це участь у будівництві сталевого моста в Польщі. Gotowski - польська компанія-забудовник, отримавши замовлення на будівництво моста завдовжки 1 км через Віслу, звернулася до нас із запитом поставити товстолистовий прокат, який би дозволив знизити металоємність об'єкта при збереженні міцності властивостей.
    Ми освоїли і відвантажили TMCP-лист марки S460M. Його використання дозволило знизити витрату сталі на виробництво конструкцій мосту на 3 тис. Тонн (27%) і закінчити будівництво на 2,5 місяці раніше.

    Аналогічним чином ми діємо і на внутрішньому ринку. Метінвест брав активну участь у впровадженні нових державних будівельних стандартів (ДБН), які дозволяють застосовувати марки сталі, гармонізовані з євронормами при виробництві сталевих конструкцій. Вже є досвід успішного застосування нової продукції українськими проектувальниками і будівельниками при зведенні об'єкта комерційної нерухомості в Києві.

    Які плани з експорту товстолистового прокату, як зміниться географія поставок?

    Географія продажів не зміниться значно: пріоритетними напрямами для нас будуть внутрішній ринок, країни Європи та Близького Сходу. Звичайно, ми будемо розширювати збут нашого прокату, але на чільне місце ми ставимо показники ефективності. Одним з проектів, в якому ми бачимо великий потенціал, є налагодження поставок товстого листа в стані «гарт з відпуском» у США.

    У першому півріччі компанія Метінвест скоротила постачання листового прокату в Росію. Чи вдалося компенсувати зниження попиту на продукцію в РФ? Який рівень поставок товстого листа в даний час?

    Метінвест зберігає свою присутність на російському ринку, але його привабливість в порівнянні з іншими напрямками постачання знизилася через девальвацію рубля. Виходячи з показників ефективності, ми скоротили обсяг поставок товстолистового прокату в РФ приблизно на 8% в порівнянні з першою половиною 2014 року, збалансувавши його відвантаженнями в Європу і на Близький Схід.

    У I півріччі 2015 року обсяг поставок товстого листа Метінвесту в Росію варіювався в межах 10-20 тис. тонн на місяць. Наша продукція залишається конкурентоспроможною на російському ринку, в першу чергу в Центральному та Південному федеральних округах, враховуючи її високі якісні характеристики і зручну логістику.

    Які перспективи продажів товстого листа на внутрішньому ринку?

    Основний виклик для всіх учасників металургійної галузі України - скорочення платоспроможного попиту і, як наслідок, падіння споживання. Сповільнилася реалізація проектів всередині країни і ускладнилася діяльність металообробних підприємств-експортерів, адже традиційні для них ринки країн СНД також переживають спад. В результаті, ми прогнозуємо, що середній розмір зниження споживання металопрокату в Україні в 2015 році складе 30-35%.

    Враховуючи такі прогнози по внутрішньому ринку, які споживчі галузі, ринки збуту можуть підтримати українських виробників металопрокату?

    Однією з можливостей вирішити цю непросту ситуацію є узгоджені дії постачальників сталі і металообробних компаній щодо налагодження збуту виробів в Центральну Європу, Казахстан, на Близький Схід.
    У сегменті товстолистового прокату експортним потенціалом володіють в першу чергу виробники металоконструкцій і сільськогосподарської техніки. «Метінвест-СМЦ» вже налагодив взаємодію з виробниками металоконструкцій на базі Українського Центру Сталевого Будівництва.

    Вироблений конкретний план дій по просуванню продукції наших партнерів, є перші продажі в Польщу і переговори щодо постачання в інші країни.

    Крім того, ми почали поставки листа з подвійною сертифікацією (відповідно до ДСТУ EN і ДЕСТ) на заводи металоконструкцій і металобази, щоб наші покупці могли гнучко регулювати напрямки поставки, відвантажувати свої вироби на внутрішньому ринку або експортувати в Європу.

    За матеріалами МЕТАЛ-КУР'ЄР

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ