• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Сільське господарство - новий стимул для будівельників

    28.02.2014

    Сільське господарство, мабуть, єдина на сьогодні галузь в Україні, яка показує підйом, всупереч і економічній, а тепер вже - і політичній кризі. Беручи до уваги наявність в нашій країні родючих земель, що дозволяють вирощувати високі врожаї, як для внутрішнього ринку, так і з хорошим експортним потенціалом, можна з упевненістю говорити про перспективність агропромислового комплексу в Україні.

    Сільське господарство, мабуть, єдина на сьогодні галузь в Україні, яка показує підйом, всупереч і економічній, а тепер вже - і політичній кризі. Беручи до уваги наявність в нашій країні родючих земель, що дозволяють вирощувати високі врожаї, як для внутрішнього ринку, так і з хорошим експортним потенціалом, можна з упевненістю говорити про перспективність агропромислового комплексу в Україні.

    У свою чергу такий потенціал відкриває можливості і для іншої сфери - швидкомонтованих будівель сільськогосподарського призначення, включаючи приміщення для зберігання та переробки продукції. Враховуючи, що сільськогосподарська сфера в даний момент успішно розвивається, даний ринок ШМБ також є досить містким.

     
    Оцінюючи ринковий потенціал…
    Експерти наполягають: вітчизняний АПК і в поточному році може бути досить активним замовником металоконструкцій. На сьогодні об'єкти сільськогосподарської спрямованості - це досить ємний ринок, оскільки в Україні потреба в будівлях і спорудах, пов'язаних як безпосередньо з процесами сільськогосподарського виробництва ( тваринництво ), так і з первинною переробкою і зберіганням продукції ( овоче та зерносховища ) дуже висока. У багатьох представників цього ринку є власні кошти, особливо якщо мова йде про профільні підрозділи великих компаній, найчастіше з іноземними інвестиціями.

    Наприклад, зерносховища, зважаючи на гостру потребу технологічної модернізації процесів зберігання зернових в АПК - досить великий сегмент ринку будівельних послуг сільськогосподарського призначення.

    Основними замовниками на сьогодні виступають саме великі корпорації («Укрпромінвест», «АгроСоюз» і т.д.), тісно пов'язані з аграрною галуззю. Очевидно, що в сільськогосподарське виробництво йдуть інвестиції, а, отже, з'являється можливість будувати нові тваринницькі комплекси, ангари для техніки, цехи з переробки сільгосппродукції.

    Віктор Литвинюк,
    директор з продажу будівельної компанії «АЗБІ»


    Повністю поділяю думку про те, що саме підприємства сільського господарства та агропрому залишаються найбільш активними замовниками будівництва. Частково це пов'язано з низкою державних програм з будівництва і кредитування на спеціальних умовах, спрямованих на розвиток аграрного бізнесу.

    У загальному обсязі замовлень нашої компанії об'єкти агросектору складають сьогодні приблизно 20 % і є одним з найбільш пріоритетних напрямків діяльності. Сільське господарство це майбутнє України і ми прагнемо зробити свій внесок у його розвиток. Потенціал зростання АПК в Україні величезний.

    Конструктивні особливості кожного об'єкта формуються, виходячи з технологій, які використовує замовник. Стандартні вимоги до таких об'єктів, як і в усьому будівництві, якість, терміни і виконання заявленого бюджету будівництва. Кращий вибір це типові конструкції, як металеві, так і залізобетонні.

    Використовуючи в будівництві ШМБ на основі сталевого каркаса, термін зведення скорочується в рази. Швидкість зведення будівель забезпечується завдяки тому, що всі елементи, які надходять на будмайданчик, вироблені на заводі.

    Зупиняючи свій вибір на тому чи іншому виконавцеві, замовник в першу чергу повинен бути впевнений, що компанія-підрядник має досвід, фахівців і ресурси, необхідні для реалізації конкретного проекту.

    Активність замовників агропромислових об'єктів спостерігається в областях, де сільське господарство добре розвинене і є що зберігати. Це Одеська, Дніпропетровська, Київська, Полтавська області, Крим. В інших регіонах теж з'являються нові об'єкти, але основна кількість нових проектів зосереджені в перерахованих областях.

    Варто відзначити, що на даний момент виробники сільгосппродукції зіткнулися з великим браком сучасних складів, де можна було б зберігати врожай круглий рік. Причому існує потреба у зведенні великих за площею приміщень, які «виносять» за межу міста, ближче до сільськогосподарських об'єктів. Це дозволяє мінімізувати витрати, пов'язані з транспортуванням сільгосппродукції.

    Переваги ШМБ із застосуванням сталевого каркаса
    Фахівці виділяють ряд головних переваг сталевих будівель в порівнянні з залізобетонними:
    • Швидкість будівництва. Такі будинки будуються в середньому на 3-6 місяців швидше.
    • Вартість. Сталеві будівлі на 5-7 % дешевші за бетонні при застосуванні прольотів до 15 м і відмови від внутрішніх колон.
    • Якість. Виробництво та контроль всіх елементів здійснюється на заводі, що забезпечує їхню точну геометрію і високі експлуатаційні характеристики.
    • Функціональність. Прольоти до 100 м без колон для промислових будівель, що дозволяє створити відкрите та ефективне планування простору.
    • Гнучкість. Будівлі з металоконструкцій можуть бути будь-яких форм і конструктиву, що дозволяє повною мірою враховувати потреби бізнесу замовника.
     
    Особливості проектів АПК
    Вимоги замовників до будівництва промислових будівель та споруд сільськогосподарського призначення багато в чому схожі і можуть бути ефективно задоволені за рахунок застосування металоконструкцій:
    • економічність проекту ( невисока вартість 1 кв.м. площі будівлі або споруди),
    • якість і надійність споруди,
    • ремонтопридатність, можливість посилення, заміни та утилізації конструкцій,
    • високі темпи будівництва будівлі незалежно від сезону та погодних умов,
    • будівництво будівлі під конкретну технологію, з урахуванням розташування обладнання та вантажопідйомних механізмів, схем технологічних і бізнес-процесів,
    • для підприємств однієї галузі уніфіковані подібні архітектурно-планувальні рішення (сітка колон, габарити і перерізи конструкцій),
    • можливість виконати технологічні вимоги до великих прольотів, висоти будівель, розміщенню мостових кранів великої вантажопідйомності.

    Олексій Герасименко,
    технічний директор, «ТПК «ВЕТЕК»


    Одними з головних вимог замовників до швидкомонтованих будівель є вартість зведення та швидкість установки. Ці показники залежать від багатьох факторів: параметрів проекту, наповнення, доставки, матеріалу, наявності додаткових навантажень, регіону забудови.

    Інші важливі вимоги, які пред'являються до таких об'єктів, це презентабельність зовнішнього вигляду і можливість вирішення різних завдань проектування, з якими найкращим чином можуть впоратися тільки металокаркасні швидкомонтовані будівлі. Ці методи використовують при проектуванні споруд з великими прольотами. Вони дають можливість застосовувати металоємні несучі конструкції з такими ж навантажувальними властивостями, як і у важких балок, використовувати легкі металеві прогони, оригінальні конструктивні рішення, які в результаті збільшують віддачу від корисного використання внутрішнього простору будівлі.
    Сучасні технології будівництва дозволяють досить швидко побудувати такі будівлі. Орієнтовні терміни будівництва ШМБ – два - три місяці.

    Основними перевагами ШМБ із застосуванням металоконструкцій можна назвати забезпечення довговічності і надійності, подібні властивостям будівель з цегли і каменю. У якості складових елементів стін, підлоги і даху використовуються панелі різної товщини. Істотним плюсом можна назвати сейсмостійкість. Крім того, дуже важливо, що ШМБ із застосуванням металоконструкцій відрізняються порівняно невисокою вартістю будівництва об'єкта «під ключ» (на 30-40 % дешевше будівель з цегли і каменю ), а також більш короткими термінами виробництва і будівництва. При цьому зводити такі будинки можна в будь-який час року.

    ВУ сучасному будівництві споруд для потреб АПК існує тенденція формування планувального рішення об'єкта під певну технологію або цільове призначення об'єкта ( а в деяких випадках – і певним чином під побудовані бізнес-процеси). Саме технології металокаркасної будівлі в найбільшій мірі відповідають усім зазначеним вимогам, оскільки мають на увазі зведення будівлі на місці будівництва з конструктивних вузлів та елементів максимальної заводської готовності. Для приміщень, в яких передбачені особливі умови, наприклад експлуатація на відкритому повітрі, використовуються гарячеоцинковані елементи каркаса, що підвищує їх корозійну стійкість і збільшує термін служби.

    Відповідно, кожен такий проект розробляється індивідуально, з урахуванням всіх вимог замовника та особливостей експлуатації будівлі. Індивідуальний проект дозволяє врахувати складну форму ділянки забудови, особливості рельєфу, кліматичні навантаження і впливи, сейсмічну активність, індивідуальні особливості розміщуваного обладнання, агресивність середовища та інші нюанси майбутнього будівництва і подальшої експлуатації об'єкта. Велика частина сучасних промислових будівель є одноповерховими.

    Особливості проектування конкретного об'єкта визначаються також технологією оснащення будівлі вантажопідйомними механізмами ( підвісними або мостовими кранами ), необхідністю розміщення специфічних технологічних робочих майданчиків всередині приміщення і т.д. На покрівлі будівлі можуть бути передбачені світлоаераційні ліхтарі. Використання металевих конструкцій дозволяє легко змінювати простір, добудувати необхідні площі і т.д. Крім того, можна організувати простір практично будь-яким способом, забезпечити формування безопорних прольотів довжиною до 150 м і більше, створювати будівлі, практично без обмежень по висоті і площі.

    Ігор Піпа,
    керівник представництва ТОВ «НПСМ», партнера-будівельника «Lindab-ASTRON Buildings»


    При будівництві споруд для аграрного сектора до них пред'являються особливі вимоги. По-перше, замовникам важлива технологічність монтажу, тому що багато хто планує вести будівництво своїми силами. По-друге, надійність технічних рішень з точки зору стійкості покрівлі до протікань і висока герметичність вузлів.

    По-третє, багато замовників вимагають великих вільних прольотів.Вільне від проміжних колон планування дуже зручне при зміні призначення будівлі.

    Для дотримання саме цих вимог, найкраще підходять металеві швидкомонтовані будівлі. Такі будівлі тому й називаються швидкомонтуючими, що забезпечують дуже високі темпи монтажу. Але це стосується тільки повнокомплектних будівель високої заводської готовності. У таких будівлях всі монтажні отвори та зварювальні роботи проводяться на заводі, а на будівельному майданчику ведеться тільки збірка на болтових з'єднаннях. Як кажуть у Astron: на заводі зварювання - на будівництві швидкий монтаж.

    До основних переваг таких ШМБ, в порівнянні з традиційними, морально застарілими рішеннями, відносять:
    • Швидкість монтажу і, відповідно, швидке введення будинків в експлуатацію і якнайшвидше повернення інвестицій;
    • Легкість конструкцій і фундаментів;
    • Повну комплектацію будівлі усіма необхідними матеріалами, в тому числі метизами, герметиками і ін. Це забезпечує ритмічну роботу без збоїв, затримок і простоїв;
    • Доскональне опрацювання вузлів і деталей, застосування яких зводить до мінімуму витрати на експлуатацію та поточний ремонт будівель.

    При виборі підрядника, звичайно, найголовніше - його позитивний досвід у будівництві подібних проектів.

    Ми рекомендуємо обов'язково відвідувати побудовані даними підрядником будівлі. І ні в якому разі не можна спокушатися на низьку ціну, як на пріоритетний показник - всім відомо, що з трьох умов швидко, дешево, якісно, тільки два можуть бути виконані в одному проекті.
     
    Заощаджуємо на витратах
    Як відзначають фахівці, переваги будівництва об'єктів з металоконструкцій сьогодні вже незаперечні. Поряд з функціональністю, надійністю, безпекою та швидкістю на перший план виходить економічна ефективність будівництва.

    Економія витрат при будівництві зі сталевих конструкцій починається з фундаменту, так як будівлі зі сталі на 40-60 % легші за бетонні, що забезпечує економію витрат на фундаментах в обсязі до 2 % кошторису всього проекту. На економічну ефективність проекту з застосуванням конструктивних рішень зі сталі впливають: оптимізація витрат на вогнезахист металоконструкцій; застосування зв'язевих каркасів, з'єднання яких дешевше рамнозв’язевих і рамних каркасів; застосування високоміцних марок сталі в елементах каркаса, що працюють на міцність (наприклад, класу С440 замість С345 за ГОСТ 27772-88 ), що дозволяє домогтися зниження металоємності елементів на приблизно 15-25%; композитна робота балок і перекриттів для багатоповерхових будівель.

    Відповідно, завдяки застосуванню сталевих конструкцій, замовник ШМБ може не тільки підвищити економічну ефективність будівництва, але і скоротити терміни зведення об'єкта, що дозволить наблизити терміни введення об'єкта в експлуатацію і забезпечити більш високу чисту наведену вартість проекту за рахунок більш раннього генерування грошових потоків. Якщо враховувати, що сьогодні багато об'єктів будуються за кредитні кошти, то кожен скорочений місяць будівництва це ще й істотна економія на відсотках по кредитах.

    В Україні існує серйозний потенціал зниження собівартості будівництва з металоконструкцій, оскільки скорочення витрат може відбуватися за всіма трьома ключовими .

    Олександр Мартинюк,
    директор ПЕМ Україна, Zeman Group


    Агросектор сьогодні можна вважати локомотивом не тільки для будівництва, а й для цілої групи суміжних галузей промисловості. Об'єкти будуються, навіть незважаючи на економічну кризу та політичні протистояння. Особливо радує велика потреба саме в новому будівництві. Перебудова старих комплексів поступово відходить в минуле. Можливо, тому що вони вже просто закінчуються, але, швидше за все, через нові вимоги до технології, яким старі будівлі просто перестали відповідати. Сучасні сільськогосподарські комплекси, будь-то тваринницькі або переробні , це не просто «сараї з коровами», як було за часів колгоспів, а повністю автоматизовані підприємства з додатковим, «підвішеним» навантаженням на покрівлю не менше, аніж у деяких заводів.

    Що стосується попиту на такі будівлі, то за кризовими мірками він є. Але раніше ми б за такі об'єкти навіть не бралися. С/х об'єкти в основному невеликі, тому хвалитися обсягами введених в експлуатацію площ особливо не доводиться. Для ШМБ в основному цікаві овочесховища і тваринницькі комплекси. Сільське господарство все ще дуже сезонний бізнес, тому всі рішення з будівництва тих чи інших об'єктів і, відповідно, результати повинні бути протягом одного року. Хорошим прикладом може послужити будівництво овочесховища в Мартусівці, до речі найбільше в Європі. У лютому аграрії дали прогнози великого врожаю, в березні було прийнято рішення про будівництво та розпочато проектування, в червні почався монтаж, а вже з першого вересня завозилися овочі. Ось таку схему будівництва може запропонувати тільки ШМБ. І це саме той продукт, який зараз потрібен агросектору.
    Вибираємо виконавця
    ВОстаннім часом пропозицію багатьох українських виробників ШМБ направлено на матеріалозберігаючі технології високі профнастили, гнуті профілі, SIN-балки, легкі арочні конструкції та ін. Це цілком логічно, адже ключова перевага такої продукції не тільки в економії металу, але і ресурсів, витрат на транспортування і монтаж, а звідси досягнення мінімізації термінів будівництва.

    Щоб бути привабливим для замовника, провідні вітчизняні оператори своєчасно вловили головну особливість сьогоднішнього попиту. Найчастіше замовники зацікавлені в отриманні будівлі «під ключ». Тобто, починаючи з дозвільних процедур в місцевих органах, підготовки земельної ділянки, самого будівництва, підключення інженерних мереж, установки технологічного устаткування і закінчуючи здачею об'єкта в експлуатацію, все це замовник хоче отримати з рук однієї компанії.

    І компанія, що пропонує комплексне рішення в будівництві ШМБ, виявляється в більш виграшному становищі.

    Дана тенденція свідчить про те, що в останні роки український ринок ШМБ виходить на новий рівень розвитку. Хоча питання якості і раніше актуальні. Як відзначають фахівці, в даний час на ринку чимало компаній, в основному невеликих, не мають ні досвіду, ні кваліфікованих фахівців у галузі проектування та будівництва ШМБ.

    Адже грамотно спроектувати, наприклад, промислову будівлю, будь-то виробниче приміщення, склад або логістичний комплекс, зможе лише компанія, в якій працюють досвідчені фахівці головних напрямків інженери, містобудівники, експерти і безпосередньо проектувальники.

    Тому експерти наполягають: будівництво будь-якого ШМБ необхідно довіряти тільки спеціалізованим будівельним фірмам, що мають досвід роботи та кваліфікований персонал.

    Не варто вірити компаніям, які декларують, що можуть дешево і швидко побудувати «все, що завгодно». Провідні фахівці в цій сфері застерігають якісна робота не може коштувати дуже дешево.

    Замовникам радять також звертати увагу на фінансову стабільність будівельної компанії. Може виявитися, що, перемігши в тендері, підрядник закладав мінімальні ціни не тільки на свої послуги, а й на послуги своїх партнерів і матеріали, які в період роботи над проектом можуть вирости. Не маючи власних оборотних коштів або кредитної відстрочки у контрагентів, така компанія буде змушена збільшувати первісну кошторис або, що ще гірше, економити на матеріалах і конструктивних рішеннях. А значить, затягувати терміни будівництва.
     

    Цінові питання та перспективи
    Кк відзначають фахівці, вартість зведення ШМБ в 2014 році залежатиме від ціни чорного металу для виробництва металоконструкцій, вартості пофарбованого металу (ціна залежить від кількості цинку нанесеного під лакофарбовим покриттям, європейська норма 275 г/кв. м).

    Фактично основними визначниками ціни будуть призначення будівлі (оскільки воно задає багато в чому вимоги щодо навантажень та оснащення) і його об'ємно-планувальне рішення.

    Якщо відслідковувати динаміку цін на ШМБ за минулий рік, то підвищення на металеві будівлі склало в середньому 10%. Головні причини зростання - виробничі витрати, пов'язані з ростом вартості енергоносіїв, транспортних послуг та ін..

    В цілому ж в 2014 році на ринку ШМБ очікують збільшення обсягів виробництва та будівництва на 10-20%. Даний ринок експерти тісно пов'язують з розвитком агропромислового комплексу країни, переробною промисловістю. Склади, сховища сільськогосподарської продукції та цеху з її переробки, ангари для зберігання та ремонту техніки - це ті типи швидкомонтованих будівель, які будуть затребувані на ринку в найближчі роки. Водночас ознак буму будівництва логістичних і складських комплексів поки немає, хоча в них досі гостра необхідність.

    Фахівці також відзначають, що багато чого в розвитку цієї сфери буде залежати і від політичної ситуації в країні.

    Валентина Скрипченко, «Капстроительство»

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ