• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ БУДІВНИЦТВА МОЛОЧНО-ТОВАРНИХ ФЕРМ

    09.10.2017

    У 2014 році в районі с. Бубни завершилося будівництво роботизованої молочно-товарної ферми на 600 голів, площею забудови 7 га, яка складається зі споруд різного призначення - виробничих, інфраструктурних та допоміжних.

    Молочно-товарная ферма на 600 голів.

    При будівництві тваринницької ферми були застосовані найбільш передові технології, які дозволили завершити проєкт всього за 13 місяців і створити одну з найсучасніших в Європі молочних ферм.

    Будівництво молочної ферми за сучасними технологіями показує, як побудувати корівник з мінімальними витратами фінансових та часових ресурсів.

    Основні будівлі корівника 

    Вартість будівництва ферми «під ключ» склала $14 млн, з яких близько $900 тис. зайняв бюджет зведення двох основних будівель корівника розміром 36х84 м кожне.

    Проект будівництва ферми припускав стислі терміни зведення комплексу і бажання замовника застосувати найсучасніші технології в сфері тваринництва.

    Вивчення досвіду будівництва передових тваринницьких господарств Європи показало, що найбільш ефективним рішенням є технологія швидкомонтованих будинків на основі легких металоконструкцій.

    При будівництві молочно-товарної ферми була застосована типова швидкозведена будівля Ruukki, у якої несучі та огороджувальні конструкції спеціально розроблені для застосування в будівлях сільськогосподарського призначення з урахуванням експлуатації в умовах дії агресивного середовища.

    Фундамент корівника

    Використання каркасу з легких сталевих тонкостінних конструкцій (ЛСТК) дозволило застосувати в проєкті полегшені точкові фундаменти.

    Застосування ЛСТК, порівняно з залізобетонним каркасом, дозволило заощадити близько 20% коштів на влаштуванні фундаментів за рахунок зменшення обсягу земляних робіт, скорочення витрат матеріалів і витрат на логістику.

    На додаток до скорочення бюджету будівництва, замовнику вдалося істотно зменшити терміни виконання робіт - 120 фундаментних опор першого корівника були облаштовані всього за 5 тижнів.

    В основі будівництва корівника застосований каркас, шириною 36 м з легких оцинкованих металоконструкцій з 3-пролітною схемою опори. Таке рішення повністю адаптовано для використання обладнання провідних світових виробників: BouMatic, DeLaval, Lely, Westfalia та ін. Зокрема, в основний каркас будівлі інтегровані додаткові конструкції для установки роботизованої доїльної системи Astronaut виробництва Lely.

    Висока точність конструкцій, а також відсутність зварювальних і мокрих процесів на будмайданчику дозволили здійснити монтаж каркасу кожної будівлі площею 3 000 м2 всього за 6 тижнів.

    Застосування металоконструкцій забезпечило можливість виконувати монтаж навіть у зимовий час.

    Оцинкований каркас корівника

    Наявність агресивного середовища всередині корівника зумовило використання повністю оцинкованих металевих конструкцій, стійких до впливу аміачних, хлористих та інших високоактивних з'єднань.

    При будівництві корівника одним з найважливіших критеріїв є забезпечення оптимального повітрообміну, що дозволяє отримувати максимальні надої. Рух повітря на молочній фермі організовано так, що холодне повітря потрапляє в корпус через бічні стіни, падає на рівень підлоги і, нагріваючись, піднімається вгору, забираючи з собою аміак і висушуючи гнійну алею. Для збільшення ефективності повітрообміну в корівнику були продумані всі технологічні рішення, включаючи висоту бічної стінки, висоту в конику, кут нахилу покрівлі, правильну конструкцію світлового аераційного ліхтаря і розміри вентиляційних штор.

    Застосування сталевих конструкцій дозволило створити оптимальний мікроклімат всередині молочно-товарної ферми шляхом підвищення нахилу покрівлі до 30°, чого складно досягти при використанні бетонного каркасу.

    Таке рішення дало можливість уникнути явищ, характерних для будівель з меншим нахилом покрівлі: підвищена вологість, виникнення запахів, поява туману в зимовий час, а також ризик отримання тваринами теплового удару влітку.

    Каркас швидкозведеного будинку молочно-товарної ферми

    Дотримання всіх технологічних параметрів будівлі по повітрообміну дало можливість реалізувати максимальний генетичний потенціал, закладений в тварин.

    Варто зазначити, що вимоги з експорту молочної продукції в європейські країни жорстко обмежують застосування в корівниках пористих матеріалів, в т.ч. бетону і цегли, що сприяють накопиченню мікробів і бактерій. Тому використання сталевих конструкцій при будівництві молочно-товарної ферми дозволило значно спростити отримання підприємством сертифікату безпеки продукції для експорту в Європу.

    Стінові та покрівельні конструкції корівника

    Огороджувальні конструкції корівника були змонтовані всього за 4 тижні і виконані таким чином, щоб забезпечити комфортний мікроклімат всередині приміщень для максимізації надоїв, а також звести до мінімуму витрати на експлуатацію будівлі.

    Оскільки корови виділяють багато тепла, обігрів приміщень не є визначальним критерієм при будівництві корівників і телятників. При цьому важливою вимогою до будівлі є здатність її огороджувальних конструкцій забезпечувати стабільність температурно-вологісного режиму всередині приміщень. З цією метою в якості покрівельних конструкцій молочної ферми були застосовані панелі полистової збірки, які забезпечують мінімальний нагрів приміщення в літній період і є оптимальним рішенням з точки зору ціни.

    Світлові ліхтарі з полікарбонату

    З метою додаткового освітлення корівника в покрівельну конструкцію вбудовані світлові ліхтарі з полікарбонату.

    В якості стінових конструкцій на фасадах використані сендвіч-панелі, що забезпечують високу жорсткість і несучу здатність для інтегрованих вентиляційних штор.

    Сендвіч-панелі з інтегрованими вентиляційними шторами

    Для збільшення довговічності стінових конструкцій були застосовані панелі з спеціальним зносостійким покриттям СSafe. Використання такого покриття дозволяє гарантувати експлуатацію конструкцій протягом 25 років в умовах дії агресивного середовища хімічних сполук аміачної групи і гідроксиду натрію.

    Підтвердженням правильного вибору покрівельних і стінових рішень є те, що навіть при -30 ° С температура в неопалюваних корівниках була плюсовою.

    Застосування сендвіч-панелей в якості внутрішніх перегородок дозволило здійснити кріплення технологічного обладнання безпосередньо до обшивки виробів, тим самим значно спростити монтаж комунікацій для електропостачання, опалення та вентиляції.

    Автоматизована система збору молока

    Під час будівництва молочної ферми в конструкцію будівлі було встановлено сучасне обладнання для корівників - рішення по системі водопідготовки, мікроклімату, кормороздачі, доїння, відходовидалення і догляду.

    На молочно-товарній фермі використовується повністю автоматизована система збору молока. Тварині необхідно зайти в доїльну установку, в якій робот за допомогою ЗD-камери і датчиків руху визначає місцеположення вимені і доїть корову. У систему доїння інтегрована функція тестування якості молока, визначення його кількості та аналізу стану вимені. Одночасно з доїнням здійснюється процес годування тварини і контролюється її вага.

    Кормороздатчик Гулівер

    Приготування і подача кормів механізована за допомогою кормороздавача Гулівер.

    Застосування найсучаснішого обладнання та технологій будівництва дозволило скоротити кількість обслуговуючого персоналу до 4 осіб.

    Дезбар'єр

    Застосування легких металоконструкцій при будівництві корівника дало можливість швидко і ефективно звести всі допоміжні будівлі і приміщення: перехідну галерею, силососховище, дезбар'єр, сінний сарай, гараж, трансформаторну підстанцію та ін.

    Сучасна молочно-товарна ферма

    Передові технології сталевого будівництва дозволяють зводити сучасні молочно-товарні ферми, які максимально відповідають потребам бізнесу, при цьому значно скорочувати терміни і бюджет будівництва, а також витрати на експлуатацію.

    Сучасні будівельні рішення Ruukki на основі легких металоконструкцій активно застосовуються провідними аграрними компаніями в усьому світі. В Україні повнокомплектні швидкозведені будівлі Ruukki сільськогосподарського призначення представлені компанією Rauta, звернувшись до якої замовник може бути впевнений в професійному підході до проєктування, постачання і монтажу.

    Матеріал наданий компанією Rauta.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ