• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Сталеве будівництво: переваги на практиці

    25.02.2014

    Рівень сьогоднішнього виробництва каркасів з конструкційної сталі дозволяє об'єднувати витонченість, функціональність та економічність в одне ціле практично без обмежень. Сталь пропонує нові рішення і можливості, дозволяючи архітекторам розширити свою уяву та проектувати захоплюючі елементи і будівлі із застосуванням сталі, а замовникам економити на будівництві та отримувати об'єкти, які м...

    Рівень сьогоднішнього виробництва каркасів з конструкційної сталі дозволяє об'єднувати витонченість, функціональність та економічність в одне ціле практично без обмежень. Сталь пропонує нові рішення і можливості, дозволяючи архітекторам розширити свою уяву та проектувати захоплюючі елементи і будівлі із застосуванням сталі, а замовникам економити на будівництві та отримувати об'єкти, які максимально задовольнять потреби їхнього бізнесу.

    Економічна ефективність, міцність, експлуатаційна гнучкість та безпека сталевого будівництва роблять сталь кращим будівельним матеріалом. Сьогодні цей матеріал забезпечує не тільки відмінні будівельні та експлуатаційні характеристики будівель, але також їх красу та привабливість - те, що дуже важко або дуже дорого отримати, працюючи з іншими матеріалами.

    Кращим прикладом популярності сталевого будівництва можуть служити тисячі об'єктів з металоконструкцій по всьому світу, найстаріші з яких - Бессарабський ринок у Києві (1912 р.), Empire State Building у Нью-Йорку (1931 р.), Ейфелева вежа в Парижі (1889 р.) - експлуатуються багато десятиліть.

    Як підтвердження переваг будівництва з металоконструкцій розглянемо деякі з них на реальних об'єктах, зведених по всьому світу.

    Швидкість

    Применение стали в объектах коммерческой недвижимости позволяет ускорить сроки ввода здания в эксплуатацию в среднем на 3-6 месяцев. 

     

    Готель T30, провінція Хунань, Китай

    У 2012 році компанія Broad Sustainable Building (BSB) побила всі мислимі рекорди швидкого будівництва з металоконструкцій. 30-поверхова будівля готелю T30 Hotel в китайській провінції Хунань була побудована всього за 360 годин або 15 днів.

    При цьому, як стверджують фахівці компанії BSB, хмарочос загальною площею 17 тисяч квадратних метрів в 5 разів енергоефективніший, ніж конкуруючі проекти. Крім того, готель здатний витримувати підземні поштовхи магнітудою до 9 балів за шкалою Ріхтера. Більш того, за 15 днів була створена не просто будівля, а повністю готовий до експлуатації готель - з робочими комунікаціями та меблями у всіх приміщеннях.

    Зведенням готелю біля озера Дунтинху займалося 200 осіб, а для прискорення процесу сталеві секції будівлі були заздалегідь створені на заводі і доставлені на будмайданчик до початку робіт.

    Архітектурна виразність

    Архітектори у всьому світі оцінили сталь як прекрасний матеріал для реалізації амбіцій своїх клієнтів. Сталь сама по собі є прикрасою, і багато архітекторів використовують виражені сталеві елементи в дизайні своїх будівель. 

     

    Хмарочос Мері-Екс, Лондон, Англія

    Будівлю хмарочоса було побудовано в 2001-2004 роках за проектом знаменитого архітектора Нормана Фостера, архітектурну ідею якого дозволили повною мірою втілити металоконструкції.

    Незважаючи на дуже незвичайний дизайн, хмарочос досить м'яко та органічно вписався в історичну архітектуру центру Лондона. Будівля з першого погляду вражає своєю незвичайною формою, яка зроблена у вигляді сітчастої оболонки. Завдяки своїй конструкції, будівля стійка до вітрових навантажень і тому знижує навантаження на стіни. Також така форма дозволяє використовувати максимальну кількість природного сонячного світла в усіх кімнатах.

    У 2003 році на щорічній премії Emporis Skyscraper Award будівлю удостоїли звання Кращого хмарочоса в світі, а в 2004 році проект будівлі відзначили щорічної престижною премією Королівського інституту британських архітекторів.

     

    Функціональність

    Сталеві конструкції дають привілеї власникам об'єктів нерухомості, забезпечуючи можливість отримання вільних відкритих просторів без колон з мінімальною товщиною міжповерхових перекриттів. 

     

    Критий футбольний манеж Динамо, Конча-Заспа, Україна

    Інфраструктура навчально-тренувальної бази Динамо отримала новий розвиток з початком будівництва у 2000 році критого манежу. Застосування технології ШМБ (швидкомонтовані будівлі) з металоконструкцій дозволило звести манеж в рекордно короткі терміни - всього за три місяці. З його появою динамівські команди отримали можливість тренуватися незалежно від пори року, доби та погоди.

    Побудувати настільки значну споруду розміром 100x72 метри із висотою в центрі 18,6 метри і безопорним прольотом 72 м стало можливим завдяки застосуванню металевих конструкцій змінного перерізу з високоміцної сталі.

    Вібрація та акустика

    Каркасні сталеві будівлі мають досвід виконання строгих експлуатаційних критеріїв з акустики та вібрації в найбільш відповідальних застосуваннях. 

     

    Комплекс Zero4, Плімут, Англія

    Zero4 - це велика житлова та комерційна забудова, складова частина перепланування центру м. Плімут. У 10- поверховому будинку розміщені бари, ресторани та магазини на першому поверсі, підземна парковка і 120 квартир на вище розташованих поверхах.

    Забудова є каркасною конструкцією з системою перекриттів Slimdek, яку обрали для забезпечення гнучкості схеми розміщення квартир різних розмірів.

    Акустичні показники перекриттів у цьому престижному будинку в центрі міста перевершують вимоги будівельних норм на 10 дБ для звуку, що передається по повітрю, і в середньому на 19 дБ для ударного шуму.

    Рішення Slimdek також забезпечило прискорену програму будівництва, необхідну для будмайданчика в центрі міста та мінімальну висоту між перекриттями.

     

    Надійність

    Сталь пропонує стійкі стандарти високої якості, прецизійну продукцію, а також гарантовану міцність і довговічність при експлуатації в найбільш суворих умовах.

     

    Бессарабський ринок, Київ, Україна

    Розташований в кінці вул. Хрещатик, Бессарабський ринок є одним із найстаріших ринків столиці України. При його будівництві в 1910-1912 роках використовувалися новітні для того часу сталеві конструкції.

    Будівля має великий торгівельний зал з металевими фермами зі скляною покрівлею. Прагнучи показати особливості використаних матеріалів та конструкцій, архітектор Генріх Гай залишив балки над віконними прорізами, балконні кронштейни та інші конструкції відкритими.

    Примітно, що будівля ринку пережила безліч катаклізмів, але збереглася донині в майже первозданному вигляді.

    Безпека

    Виготовлення металоконструкцій поза будівельним майданчиком та їх швидка збірка на майданчику кваліфікованим персоналом забезпечують максимальну безпеку будівельного процесу. Промислові дослідження підтверджують найвищу безпеку сталі як обраного матеріалу.

     

    Офісна будівля Watermark Place, Лондон, Англія

    Вибір збірних сталевих конструкцій виявився ключовим фактором безпечного, швидкого і безвідходного будівництва офісної будівлі Watermark Place вартістю £ 175 млн біля Темзи.

    За відсутності достатнього простору для зберігання на будмайданчику в центрі міста, ретельно сплановані своєчасні доставки були основною умовою злагодженого будівництва 11-поверхової споруди з усуненням ризиків, пов'язаних зі зберіганням матеріалів на майданчику.

    7500-тонний сталевий каркас включав окремі балки і колони, які було легко доставити в готовому вигляді для негайного монтажу.

    Проте, масивна ферма заввишки в два поверхи була попередньо зібрана в секціях поза будмайданчиком для мінімізації проведення складних і потенційно небезпечних зварювальних робіт на майданчику. У результаті ця величезна опорна конструкція була швидко і безпечно змонтована досвідченими професіоналами після доставки на майданчик.

     

    Власники будівель з металоконструкцій цінують сумарні вигоди, що забезпечуються їх перевагами, які поєднують в собі функціональність, надійність, архітектурну виразність, а також економічну ефективність будівництва та експлуатації. Тому не дивно, що сталь стала обраним будівельним матеріалом для споруд нашого часу.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ