• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    В Мінрегіоні розповіли про плани заходів щодо впровадження Єврокодів в Україні

    26.08.2014

    На прес-зустрічі, що відбулася 21 серпня, яка була присвячена впровадженню Єврокодів в Україні, були озвучені ключові напрямки діяльності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, покликані прискорити впровадження Єврокодів в практику українських інженерів.

    На прес-зустрічі, що відбулася 21 серпня, яка була присвячена впровадженню Єврокодів в Україні, були озвучені ключові напрямки діяльності Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, покликані прискорити впровадження Єврокодів в практику українських інженерів.
    Набуття чинності з 1 липня 2014 року в Україні Єврокодів створить нові можливості для розвитку українського будівельного ринку за рахунок використання сучасних технологій і матеріалів, а також застосування передових європейських напрацювань в галузі проектування. До того ж застосування Єврокодів на практиці вітчизняних проектних організацій відкриває їм шлях виходу на ринки європейських країн. Поряд з великими перспективами впровадження європейських будівельних норм в Україні, сьогодні існує ще багато завдань, які належить вирішити в рамках роботи профільних міністерств, наукових інститутів та галузевих організацій.

    На думку Директора департаменту технічного регулювання та науково-технічного розвитку Мінрегіону
    Дмитра Барзиловича,
    «для широкого застосування Єврокодів необхідно, перш за все, навчити українських проектувальників розуміти документи і користуватися ними, створити програмне забезпечення для роботи з Єврокодами, а також зацікавити замовника економічною складової будівництва». При цьому в питанні економіки будівництва європейські норми пішли далеко вперед і дозволяють інвестору отримати відчутну економію коштів на зведення об'єктів нерухомості зі збереженням заданого ступеня надійності конструкцій.

    Однією із важливих задач з планомірного впровадження європейських стандартів, яку належить вирішити на державному рівні, є створення в Україні загальної міжгалузевої програми з гармонізації європейських стандартів, пов'язаних з проектуванням. «Далеко не всі підтримуючі стандарти можуть бути підготовлені в Мінрегіоні. Так, наприклад, з 242 підтримуючих стандартів, які відносяться до Єврокоду-3 і не мають вітчизняних аналогів, тільки 44 відносяться до сфери дії Мінрегіону. Решта повинні розроблятися іншими відомствами, - повідомив Анатолій Перельмутер,
    Головний науковий співробітник Науково-виробничого товариства «СКАД-СОФТ», доктор технічних наук, професор, один із авторитетних експертів за розрахунками будівельних конструкцій в східній Європі. - У зв'язку з цим необхідно підготувати розпорядження Кабміну про організацію міжгалузевого співробітництва з гармонізації європейських стандартів».

    В умовах обмеженого державного фінансування, одну з ключових ролей в прискоренні якісного впровадження Єврокодів у сфері проектування сталевих будівельних конструкцій в Мінрегіоні відводять роботі Українського Центру Сталевого Будівництва. Так, на цей рік в рамках роботи УЦСБ заплановано два навчальних семінара з проектування із застосуванням Єврокодів, випуск методичних посібників з проектування сталевих конструкцій, яким в європейських нормах відведено найбільшу кількість розділів, гармонізація ряду Євростандартів, а також робота з впровадження технологій мінімізації витрат на вогнезахист сталевих конструкцій.



    Довідка
    Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) – асоціація учасників ринку металобудівництва, членами якої є провідні виробники та дистриб'ютори сталевого прокату, заводи з виробництва металоконструкцій, покрівельних і фасадних систем, галузеві проектні і наукові організації, монтажні та будівельні компанії. Місією Українського Центру Сталевого Будівництва є просування сталевих конструкцій як переважного матеріалу будівництва шляхом створення ефективних, інноваційних рішень для клієнтів.
    www.uscc.com.ua

    Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України (Мінрегіон України) – ентральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України. Мінрегіон України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної житлової політики і політики у сфері будівництва, архітектури, містобудування та ЖКГ.
    www.minregion.gov.ua

    СКАД-СОФТ –  компанія, що займається розробкою, супроводом і впровадженням пакету програм SCAD Office, призначеного для виконання розрахунків на міцність і проектування різного виду будівельних конструкцій.
    www.scadsoft.com

    Дмитро Барзилович –  Директор департаменту технічного регулювання та науково-технічного розвитку Мінрегіону. Дійсний член Академії будівництва України. Наукові інтереси: формування системи технічного регулювання у будівництві, містобудуванні, промисловості будівельних матеріалів, житлово-комунального господарства.

    Анатолій Перельмутер –  Головний науковий співробітник Науково-виробничого товариства «СКАД-СОФТ», доктор технічних наук, професор. Іноземний член Російської академії архітектури та будівельних наук, член Української Асоціації з металевих конструкцій. Наукові інтереси: нелінійні задачі будівельної механіки, надійність конструкцій і споруд, обгрунтування розрахункових моделей.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ