• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Вячеслав Колісник: «Ми очікуємо зростання ринку металоконструкцій на 18-20%»

    04.04.2019

    Виконавчий директор УЦСБ Вячеслав Колісник в інтерв'ю для «ГМК-Центр» розповів про перспективи ринку металоконструкцій на 2019 рік.

    Після кризи 2014 року, економіка України вже кілька років поспіль демонструє відносну стабільність. Український ринок металоконструкцій також зростає з 2015 року. В'ячеслав Колісник, виконавчий директор Асоціації Український Центр Сталевого Будівництва, в перерві між секціями VII Національної конференції учасників ринку сталевого будівництва розповів кореспонденту ГМК-Центр про ключові тренди ринку металоконструкцій і прогнозах на найближчу перспективу.

    https://www.uscc.ua/files/16/news-about-kolesnik-image-2019.png

    Скільки металургійної продукції спожила будівельна галузь минулого року?

    У 2018 році металургійні підприємства поставили приблизно 4 млн т продукції на внутрішній ринок. Будівельна галузь спожила близько 2,5 млн т, приблизно дві третини ринку. При цьому частка металу та металевих конструкцій на будівельному ринку в цілому збільшилася.

    Який тип будівництва більше абсорбує металопродукції: будівництво будівель, житлове чи нежитлове, інфраструктурне будівництво?

    Будівництво будинків, житлових і нежитлових. У житловому будівництві арматури споживається приблизно 0,8 млн т. Але ринок металу міцніше прив'язаний до інвестицій в нежитлове будівництво, оскільки для України - це традиційна галузь з найбільшим застосуванням металоконструкцій.

    А інфраструктурне будівництво?

    В Україні частка мостових конструкцій дуже низька, будівництво мостів практично відсутня. І виходить, що в нашій країні інфраструктурне будівництво - це, в основному, дороги, де з металевих конструкцій використовуються тільки огорожі.

    Інфраструктурне будівництво різко наростило б попит на метал коштом розвитку портових потужностей із застосуванням товстого металу для огороджувальних стінок.

    Які підсумки 2018 роки для ринку металоконструкцій і перспективи на цей рік?

    Український ринок металоконструкцій зростає з 2015 року, слідуючи за динамікою ВВП, причому з деяким відривом. Спочатку зростає економіка, а потім проектування і металоконструкції. 1% зростання ВВП дає приблизно 5% зростання споживання металоконструкцій.

    Отже, в 2019 році ринок металоконструкцій очікує зростання на 18-20%. І це реально з одним застереженням - видиме споживання металоконструкцій на легальному ринку, уявлення про який засновано на даних, наданих самими ЗМК. А є ще невидима частина ринку.

    Який її обсяг і що вона собою являє?

    За обсягом вона порівнянна з видимим сегментом. Йдеться про дрібних виробників невеликих конструкцій: легких ферм, ферм з куточків. Все це на коліні вариться.

    Є шанс, що структура ринку зміниться?

    У 2018 році почався процес відновлення частки ринку великих виробників металоконструкцій. Виробники, які виготовляють від 5 тис. Т продукції на рік, поступово нарощують частку ринку. І ми повертаємося до показників 2013 року, коли 40% ринку належало великим ЗМК.

    Яка структура споживання металу виробниками металоконструкцій? Яка продукція метпідприємств найбільш перспективна для них?

    В кінці 2018 року УЦСБ провів опитування серед заводів металоконструкцій щодо споживання металу. Згідно з отриманими даними, в середньому по ринку половину споживання становить гарячий лист. Це означає, що наші металоконструкції, в основному, зварні.

    Якщо говорити про ринки розвинених країн, то готові прокатні балки, які обробляються на ЗМК, застосовуються в 85% проектів.

    Згідно з опитуванням, споживання сортаменту на українському ринку: 10% - куточок, 13% - профільна труба, 5% - кругла труба і всього 7%, в заявлених обсягах, займає балка. Ми бачимо, що балка має великий потенціал зростання.

    У чому її перевага?

    Металоконструкції, які виробляються з готового прокатного продукту, дешевше обходяться замовникові. А отже - підвищують привабливість металоконструкцій, як будівельного матеріалу. Тому ми сподіваємося, що і в проектуванні, і в виробництві заводи будуть використовувати готову продукцію.

    Які конструкції вироблялись минулого року?

    В основному загальнобудівельні конструкції. А ось частка резервуарів впала, оскільки резервуари, значною мірою, вироблялись на експорт.

    На жаль, спостерігається і низька частка мостових конструкцій, враховуючи аварійний стан мостів в Україні. Очікуємо розблокування декількох проектів по мостових переходів, зокрема, Запорізького моста, що змінить картину за часткою мостових конструкцій у 2019 році.

    Багато поставляли на експорт?

    На жаль, минулого року загальний обсяг експорту знизився внаслідок зменшення експорту резервуарів. Найбільший український експортер резервуарів припинив постачання на експортний ринок. Якщо говорити про загальнобудівельні конструкції, то експорт дещо підріс. А також збільшилася кількість компаній, які експортують металоконструкції за кордон.

    Це дуже обнадійлива новина ...

    Так, учасники галузі знають, наскільки складно вийти на експортні ринки, перш за все європейські, де дуже серйозне ставляться до якості продукції. І той факт, що кількість компаній, що експортують металоконструкції за кордон, зросла - величезний прогрес для нашої галузі. Ми сподіваємося, що за ним піде і фізичне зростання виробництва конструкцій.

    Що відбувалося з імпортом?

    В цілому імпорт металоконструкцій зберігся на рівні 2017 року. Слід зазначити значне зростання імпорту металоконструкцій для будівництва сонячних станцій. Зараз ця галузь серйозно розвивається внаслідок високих ставок «зелених тарифів» і значною мірою вона забезпечується імпортними поставками.

    Причому раніше в Україну поставляли сировину, яке профільованого українські виробники. А зараз ввозять готові профілі та навіть готові конструкції під станції.

    Чому це сталось?

    Важко сказати ... Можливо, іноземні інвестори не вірять українським виробникам, можливо, українські будівельники СЕС вважають, що вигідніше привезти готові вироби та не профілювати тут, використовуючи метал українських виробників. Словом, така тенденція не дуже хороша. З іншого боку, з упевненістю можна говорити, що ринок сонячних станцій буде і далі споживати серйозні обсяги металу. І якщо в Україні плани з випуску двоміліметрової оцинковки з гарною якістю цинку реалізуються, то тут частка українських виробників зросте. Також великий обсяг споживання металу варто очікувати та в вітровій енергетиці. У цій області досить велика кількість проектів, зроблених в Україні.

    Чого виробники металоконструкцій очікують від 2019 роки?

    Згідно з опитуванням Асоціації УЦСБ, у 2019 році заводи-виробники металоконструкцій очікують зростання експортних поставок на 27%, зростання виробництва на внутрішній ринок - на рівні 12%, динаміку виробництва в цілому ЗМК оцінюють в 19%.

    Що буде з цінами?

    Швидше за все, триватиме тренд зростання вартості металоконструкцій, чому сприяють відразу кілька факторів.

    Один з найважливіших - підвищення зарплат. Фахівці виїжджають з України, і заводи, щоб утримати робітників, змушені підвищувати заробітні плати. Оплата праці на окремих заводах зросла в середньому на 30-40% протягом 2018 року. Природно, цей фактор безпосередньо впливає на вартість конструкцій.

    Автор: Олександр Бердинських, редактор ГМК-Центр

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ