• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Як зробити будівлю з сендвіч-панелей привабливою – кейс з перевагами сталевих конструкцій

    12.10.2020

    Нещодавно відкритий в Києві ТРЦ Retroville, площею 120 тис. м2 – один з унікальних прикладів будівельних інновацій, в якому вперше в Україні реалізована технологія Ruukki Forma, що поєднала виразність вентильованого фасаду та енергозберігаючі властивості сендвіч-панелей

    Однією з найважливіших складових комерційного успіху ТРЦ є виразний зовнішній вигляд, який створюється за допомогою нових матеріалів і оригінальних фасадних рішень.


    Андрій Озейчук, директор Rauta: «За оцінками експертів з нерухомості яскрава архітектура ТРЦ, приваблює на 15-25% більше відвідувачів і дозволяє власнику будівлі підіймати орендні ставки на 10-25%, тому при розробці проекту девелопери приділяють особливу увагу створенню концепції. Новою тенденцією стає використання фасадної підсвітки у вигляді окремих елементів або перфорованих фасадів з ілюмінацією, що дозволяє привернути додаткову увагу відвідувачів до ТРЦ в темний час доби.

    У той же час актуальним є питання економії витрат на експлуатацію об’єкта, що обумовлює впровадження енергозберігаючих технологій ще на етапі проектування. Для отримання високих енергозберігаючих характеристик будівлі інвестори, зазвичай, використовують сендвіч-панелі, як найбільш доступне та енергоефективне рішення».

    Вимогою замовника було створення архітектурно виразного та одночасно енергоефективного фасаду будівлі. Завдання було реалізовано за допомогою унікальної фасадної конструкції, в якій на стіну із сендвіч-панелей Ruukki Energy було змонтовано облицювальні елементи (сталеві ламелі, композитні, керамогранітні та HPL панелі). Загальна вага облицювання склала 40 кг/м² при максимально допустимому навантаженні на обшивку панелей до 90 кг/м².


    Додатковою вимогою замовника було влаштування навісних рекламних конструкцій вагою до 100 кг/м² на фасаді з сендвіч-панелей з варіативним розміром і універсальним кріпленням без утворення містків холоду в місцях кріплень. Завдання було реалізовано шляхом застосування спеціальних нейлонових втулок з не з'єднуваними болтами та металевими напрямними з четверними точками кріплення.


    Для забезпечення доступу природнього сонячного світла у внутрішній простір ТРЦ в процесі будівництва було прийнято рішення про улаштування в покрівлі світлопрозорого куполу площею 2 тис. м2. Це призвело до можливої появи снігових мішків з колосальним навантаженням на покрівлю до 1,1 т/м2 на прольоті в 6 м і необхідності в дорогому посиленні каркасу будівлі. Компанія Rauta виконала альтернативний проект посилення покрівлі навколо куполу з використанням несучого трапецієвидного профілю T153 з високоміцної марки стали S350 товщиною 1,5 мм, тим самим значно зменшила бюджет і терміни реалізації проекту.

    Додаткова інформація:

    Замовник: Martin

    Виконавець: Компанія Rauta

    Регіон будівництва: м. Київ

    Тип будівництва об'єкта: нове будівництво

    Поверховість: 2 поверхи

    Площа: 120 000 м²




    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ