• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Економіка об’єкту: Сталь vs Бетон

    27.10.2014

    Істотну частину бюджету проекту нерухомості займають будівельні матеріали. Основними з них на даний момент є сталь і бетон. Незважаючи на те, що обидва будівельних матеріали мають ряд схожих функціональних характеристик, їх конкурентні переваги істотно різняться.

    Істотну частину бюджету проекту нерухомості займають будівельні матеріали. Основними з них на даний момент є сталь і бетон. Незважаючи на те, що обидва будівельних матеріали мають ряд схожих функціональних характеристик, їх конкурентні переваги істотно різняться.

    {php Gallery::GiveGalleryHtml(85, 2, '736', '200'); php}
    Одним з основних споживачів металу в Україні є будівельна галузь, зокрема, такі її сегменти як торговий, логістичний та промисловий. За даними компанії «МЕТІНВЕСТ ХОЛДІНГ», на ці сегменти припадає близько 50% від сумарного обсягу споживання сталі в Україні.

    Протягом останніх декількох років крупний попит на метал генерувався сектором торгової нерухомості, що обумовлено активним розвитком проектів торгових і торгово-розважальних центрів в нашій країні. Меншою мірою попит на метал формував сегмент офісної нерухомості. Однак, навіть в умовах високого попиту частка сталевих конструкцій в сегменті комерційної багатоповерхової нерухомості в Україні, порівняно з іншими країнами, досить низька і, за даними УЦСБ, становить лише 25%. Для порівняння: у Великій Британії цей показник сягає близько 70%, в США - близько 55%. На думку експертів УЦСБ, настільки низька частка застосування сталевих конструкцій в будівництві об'єктів комерційної нерухомості пояснюється рядом причин, серед яких - низька поінформованість спеціалістів будівельної галузі про переваги будівельних конструкцій із сталі.

    Pro & contra
    Сталь і бетон, які на сьогоднішній день є основними будівельними матеріалами в Україні, мають ряд істотних відмінностей з точки зору організації будівельного процесу.

    Бетон має ряд обмежень при роботі з ним. Так, для роботи з товарним бетоном потрібна додаткова техніка, важливою умовою є близьке розташування заводу з виробництва бетону до будівельного майданчика. Ряд інших обмежень для роботи з цим матеріалом нівелюється добавками, які надають йому такі властивості як водо-, морозо- і вогнестійкість. Бетон та залізобетонні вироби тривалий час вважалися доступним і відносно недорогим будівельним матеріалом. Однак, виробництво бетону і ЗБК є енергоємним процесом, а, значить, вартість цієї продукції істотно залежить від ціни на енергоносії.

    Сьогодні конкуренцію і альтернативу бетону як будівельному матеріалу складає сталь, на користь якої виступають такі основні характеристики як: висока швидкість і точність будівельного процесу, можливість створення споруд, максимально відповідних вимогам замовника, а також економічна доцільність будівництва для інвесторів.

    Економіка сталевого будівництва
    У 2013 році УЦСБ провів дослідження з порівняльного аналізу різних конструктивних схем каркасів офісних будівель класу А в Україні із застосуванням сталевих та залізобетонних конструкцій. В роботі було враховано вплив застосовуваних несучих конструкцій каркасу на інші елементи будівлі - фундаменти, фасади, інженерні мережі, що становлять значну частку загальної вартості будівництва.

    Порівняння варіантів конструктивної схеми будівлі з довгими прольотами показало, що більш висока вартість сталевого каркаса компенсується нижчою вартістю огороджувальних конструкцій і фундаментів. В цілому, це призводить до економії на 2% від собівартості будівництва або на 6% - з урахуванням часових факторів. Так, вартість квадратного метра будинку зі сталевим каркасом при короткопрольотній схемі (сітка колон - 7,5х7,5 метри) аналогічна будівлі із залізобетону з урахуванням вартості фінансування, а при довгопрольотній схемі (сітка колон - 15х7,5 метри) без внутрішніх колон на поверсі, бюджет будівництва будинку зі сталевим каркасом дешевше залізобетонного на 5,6%. Згідно досліджень, будівлі зі сталі на розвинених ринках, як правило, дешевше аналогів з монолітного бетону на 5-7%. Крім того, застосування сталі у фундаменті будівлі, на який припадає істотна частка витрат (до 5-15% кошторису проекту), знижує загальну вартість проекту на 2-3% за рахунок зниження витрати матеріалів на 20-30%.

    «Одним із ключових факторів, що обумовлюють вибір сталевих конструкцій в якості конструктивної схеми, є більш раннє введення об'єкту в експлуатацію та висока ефективність планувань при довгопрольотних схемах, що виключають внутрішні колони, коментує Роман Курашев, керуючий директор УЦСБ. - Це дозволяє генерувати для власника додатковий грошовий потік у розмірі орендованої площі об'єкта. Розрахунки, наведені в дослідженні, показали, що введення в експлуатацію офісної будівлі площею 42 000 кв.м зі сталевим каркасом здійснюється на 20 тижнів раніше, що дозволяє згенерувати додатковий грошовий потік в обсязі $4,6 мільйона. Це еквівалентно 9,3% вартості всього будинку. А якщо враховувати, що сьогодні велика частина нерухомості будується за кредитні кошти, то кожен скорочений місяць будівництва - це ще й суттєва економія на відсотках по кредитах».

    Сталеві конструкції дають переваги власникам об'єктів нерухомості, забезпечуючи можливість створення вільних відкритих просторів без колон з мінімальною товщиною міжповерхових перекриттів. Дослідження показали, що в бізнес-центрі з довгопрольотною схемою каркасу без внутрішніх колон ефективність офісних приміщень збільшується на 10-20%. Для орендаря приміщення без колон полегшує планування офісного простору і дає можливість розмістити більше робочих місць на одиницю площі, а для девелопера - такий проект нерухомості є більш якісним і комерційно вигідним.

    Як повідомили в УЦСБ, Єврокоди, які набули чинності з 1 липня 2014 року, підвищують економічну привабливість сталі для замовників будівництва, оскільки дають можливість диференційованого підходу до визначення критичної температури сталевих конструкцій, що дозволяє досягти скорочення витрат на вогнезахист окремих елементів на 20-30%. «Крім того, в рамках програми стратегічного партнерства УЦСБ з Інститутом сталевого будівництва Великої Британії (The Steel Construction Institute, U.K.) ведеться робота з розробки вогнестійких сталезалізобетонних перекриттів зниженої висоти, застосування яких відкриє інвесторам нові перспективи економіки сталевого будівництва в сегменті багатоповерхових будівель», - повідомив Роман Курашев.


    Український ринок металовиробництва
    За даними міжнародної аналітичної організації World Steel Association, Україна за підсумками січня-серпня 2014 року зайняла 10-у сходинку в рейтингу світових виробників сталі. Зокрема, за 8 місяців поточного року в Україні було вироблено 19,7 мільйони тонн сталі (на 11% нижче в порівнянні з аналогічним періодом минулого року), з них в серпні - 1,76 мільйона тонн сирої сталі (на 37% нижче у порівнянні з серпнем минулого року). В цілому, зниження виробництва української сталі спостерігалося в кожному окремому місяці 2014 року, за винятком травня. Піком падіння став серпень.

    За даними Держкомстату України, за січень-серпень 2014 року індекс металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім машин і устаткування, склав 88,1% (порівняно з аналогічним періодом 2013 року, без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та Севастополя), індекс виробництва будівельних металевих конструкцій та виробів склав 71,4%.
    Індекси цін в сегменті металургійного виробництва, виробництва готових металевих виробів, крім виробництва машин і устаткування, у вересні 2014 року до серпня 2014 року склав 104,2% (без урахування АР Крим та Севастополя). Даний показник за січень-вересень 2014 року до аналогічного періоду 2013-го року склав 119,3%.

    Основними виробниками металопродукції в Україні на сьогоднішній день є ПАТ «Маріупольський металургійний комбінат імені Ілліча», Дніпровський металургійний комбінат імені Ф.Е. Дзержинського, ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг», Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь», ПАТ «Алчевський металургійний комбінат», Єнакіївський металургійний завод, ін.

    Оксана Бабенко, Commercial Property

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ