• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ЧИ Є МАЙБУТНЄ У ВИСОТНОГО БУДІВНИЦТВА В УКРАЇНІ?

    10.10.2017

    У 2017 році Мінрегіон України виніс на перегляд ДБН, що регламентує проєктування висотних житлових і громадських будівель. Вивчивши норматив, експерти УЦСБ вважають, що ряд його положень зачіпає інтереси українських девелоперів, які планують активно розвивати напрямок висотного будівництва. Чому це так, ми постаралися викласти в матеріалі.


    Висотне будівництво в Україні, як сегмент ринку нерухомості, виникло на початку нульових. У 2001 році на Троєщині було розпочато будівництво шести 34-поверхових веж. Через декілька років ще три будинки в 32 поверхи ЖК Silver Breeze були розпочаті на Дніпровській набережній. В середині процесу зведення комплексів Мінрегіон перевів проєкти в розряд експериментальних через виникнення складнощів, як з прорахунком конструкцій, так і з забезпеченням пожежної безпеки об'єктів. Сьогодні проєкти знаходяться в статусі «замороженого будівництва», так як забудовники зіткнулися з проблемами, які вимагають більших витрат, ніж спочатку було заплановано.

    Сьогодні в Україні налічується 20 будівель, висотою понад 100 метрів. Для порівняння, в США кількість висотних споруд наближається до позначки 5000. На думку фахівців будівельного ринку, в Україні немає проблем, пов'язаних з технологіями зведення або фахівцями, здатними грамотно спроєктувати і реалізувати будівництво висотки. Основна проблема будівництва висотних об'єктів нерухомості лежить в площині відповідності будівлі певним нормам, а також погоджувальних процедурах при зведенні таких об'єктів.

    Висотна будівля - це об'єкт з підвищеними вимогами до несучих характеристик і експлуатаційних параметрів, що вимагає додаткової уваги до проєктування конструкцій, систем пожежної безпеки, а також аналізу функціонування інженерних систем і обладнання. Для зведення подібного проєкту український забудовник повинен звернутися до Мінрегіону України для узгодження спеціальних технічних умов, які виступають своєрідною проміжною нормативною базою для проєктування і будівництва. Однак, якщо в процесі зведення будівлі відбулися зміни, то забудовнику необхідно буде пройти процедуру узгодження ще раз, що збільшує терміни будівництва, а відповідно і його вартість.

    Саме ця ситуація і гальмує в країні розвиток будівництва об'єктів нерухомості вище 100 метрів.

    Щоб уникнути складнощів з узгодженням, забудовники намагаються не перевищувати граничну позначку в 100 м і відповідно не погоджувати свої проєкти в якості експериментальних.

    Одним з рішень в ситуації, що склалася, може стати перегляд нормативів на проєктування і зведення висотних житлових і цивільних споруд. Сьогодні у гравців ринку нерухомості є можливість якісно вплинути на ситуацію, що склалася, взявши участь в перегляді одного з основоположних нормативів, що регламентує норми і правила проєктування і зведення будівель заввишки до 100 метрів - ДБН Б.2.2-24: 201Х «Будинки і споруди. Проєктування висотно житлових и Громадського будинків».

    На думку експертів Українського центру сталевого будівництва ДБН вимагає якісного перегляду, і в першу чергу, безпосередньо самими забудовниками, так як багато проблемних питань, з якими стикаються девелоперські компанії в процесі зведення та експлуатації висотного об'єкту, можливо вирішити ще на етапі формування норм на проєктування.

    25 жовтня з ініціативи УЦСБ відбудеться обговорення ДБН на проєктування висотних житлових і громадських будівель, на яке запрошуються представники девелоперських, будівельних і консалтингових компаній.

    Захід відбудеться з 11:00 до 13:00 за адресою: м Київ, вул. Антоновича, 50, конференц-хол ДЕПО, зал Бібліотека.

    В ході обговорення будуть порушені такі питання:

    1. Перегляд і додавання в норматив класифікації на зведення житлової та офісної нерухомості.

    2. Перегляд норм з розрахунку паркомісць, а також можливостей по розміщенню необхідної їх кількості.

    3. Внесення в документ вимог по експлуатації конструкцій і систем.

    4. Приведення документу у відповідність до норм протипожежної безпеки.

    5. Розробка системи сміттєвидалення відповідно до норм поділу відходів.

    6. Збільшення можливої допустимої висоти будинків і багато іншого.

    Реєстрація на захід за посиланням.

    ДБН Б.2.2-24:2009 «Будинки і споруди. Проектування висотних житлових і громадських будинків. завантажити. 

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ