• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ЯК СФОРМУВАТИ КУЛЬТУРУ СПОЖИВАННЯ ВИРОБІВ З ТОНКОЛИСТОВОЇ СТАЛІ З ПОКРИТТЯМ?

    20.09.2017

    Наявність продукції низької якості на ринку тонколистового металу дискредитує саму категорію металевих виробів для покрівельних і фасадних конструкцій. Як же бути пересічному споживачеві, у якого при відсутності достовірної інформації формується хибне уявлення, що такі матеріали апріорі неякісні? У компанії Прушиньскі переконані, що ситуацію в Україні можна змінити, якщо чітко сформувати критерії...

    Сьогодні в Україні відзначається тенденція до зменшення товщини імпортованої сировини з металу з цинковим покриттям для виробництва профнастилу та металочерепиці: якщо 7-8 років тому стандартна величина становила 0,45-0,50 мм, то сьогодні завозять навіть прокат 0,19 мм з оцинковкою 20 г /кв. м і поліестеровим покриттям 12 мкм. На жаль, компанії-посередники, які орієнтовані на отримання короткострокової маржі, не завжди дбають про якість матеріалу, що поставляється кінцевому споживачеві.

    При цьому обман покупця відбувається, так би мовити, всебічно: не тільки по товщині металу і кількості цинку, але навіть шляхом підробки маркування європейських виробників, яке наноситься на низькосортний метал.

    Ще один спосіб ввести споживача в оману - постачання металу дійсно європейського виробництва, але такого, який заборонено продавати в ЄС через невідповідність встановленим нормам.

    Обов'язок виробників - захист матеріалів від підробок.

    Розвиток в Україні культури споживання прокату з покриттям - комплексна задача. Одним з дієвих методів може стати розробка механізму інформування кінцевих споживачів про правила вибору і стандарти якості продукції.

    При цьому обов'язок виробників - забезпечувати захист матеріалів від підробок шляхом брендування продукції і чітко налагодженої взаємодії з дилерами, а державних органів - оперативно припиняти спроби недобросовісної конкуренції: використання чужого товарного знаку, підробка сертифікатів, а також недотримання критеріїв якості.

    Металочерепиця АРАД Класик

    Більшість експертів будівельної галузі сходяться на думці, що в питанні захисту споживача європейські норми далеко випереджають українські. В Європі все чітко регламентовано - кожна країна, що входить до складу ЄС, зобов'язана приймати його стандарти або в повному обсязі, або ж з деякими відхиленнями, зафіксованими в національних доповненнях. Це дозволяє врахувати географічні, кліматичні особливості тощо.

    Вимоги до виробів.

    В Україні на основі європейського стандарту EN 508-1:2008 запроваджено ДСТУ Б EN 508-1:2015 «Вироби покрівельні та облицювальні металеві листові. Технічні вимоги до самонесучих сталевих, алюмінієвих листів або листів із нержавіючої сталі. Частина 1. Сталь», який встановлює загальні характеристики, визначення, види класифікації та маркування виробів, а також вимоги до матеріалів, з яких можна виготовляти вироби. На жаль, цих нормативів дотримуються поки не все.

    Більш детально слід зупинитися на такому важливому показнику, як мінімальна маса цинку для металу з покриттям. У прийнятому в Україні ДСТУ відсутнє загальне обмеження по мінімальній масі захисного цинкового покриття, в той час як в EN 508-1:2008 зазначено, що мінімальна маса цинку в захисному шарі повинна складати 200 г/кв.м з обох сторін.

    З огляду на те, що кожна держава, приймаючи EN, має право на внесення уточнень/поправок у вигляді національних програм, в більшості країн Центральної Європи за мінімум узятий параметр 275 г/кв.м. У той же час є такі країни, де занизили показник оцинкування, зокрема Франція, де мінімум становить 225 г/кв. м.

    Сировина за європейськими стандартами якості.

    Всі підприємства Прушиньскі, незалежно від географічного розташування, використовують у виробництві метал, який відповідає всім європейським стандартам якості. Основні постачальники металу для українського заводу компанії - ArcelorMittal (заводи в Німеччині, Польщі, Бельгії, Люксембурзі), Corus / Miriad (у Франції), Voest Alpine (в Австрії), Salzgitter (в Німеччині), а також Модуль-Україна, єдиний вітчизняний виробник рулонної сталі з полімерним покриттям, продукція якого відповідає європейським стандартам.

    Лінія з виробництва металочерепиці АРАД на українському заводі Прушиньскі працює з 2016 року і випускає два види продукції - АРАД Класик і АРАД Оптима

    Компанія Прушиньскі працює виключно із сировиною, на яку надає гарантію для кінцевого споживача. Сировина має сертифікат якості і заводське маркування по довжині рулону із зазначенням виробника, дати виробництва, вмісту цинку. На всі матеріали надається гарантія від 10 до 30 років в залежності від типу захисного покриття. Вся без винятку металочерепиця Прушиньскі має показник по масі цинку не менше 225 г/кв. м.

    Опускатися нижче 200 г/кв. м - немає сенсу.

    Фахівці компанії Прушиньскі наполягають, що в Україні обов'язково потрібно встановити мінімальний показник захисного шару для сталі - як для виробів з органічним покриттям, так і без нього. Але при цьому дуже важливо дотримати баланс. У випадку зі сталевим листом з органічним покриттям йти шляхом Німеччини, Данії та Бельгії не варто. З огляду на купівельну спроможність населення, Україна ще не готова працювати за величиною 275 г/кв. м.

    Показник в 200 г/кв. м цинкового захисного шару для металу з органічним покриттям - саме той мінімум, нижче якого опускатися просто немає сенсу. А якщо обмеження не будуть внесені в ДСТУ, то до України і далі буде ввозитися та сама продукція з Китаю і дешевий метал з Європи, який в більшості країн ЄС заборонений до застосування.

    На думку експертів Прушиньскі добровільна, а в подальшому і обов'язкова сертифікація по ДСТУ EN допоможе впорядкувати ситуацію на вітчизняному ринку, захистить кінцевого споживача від недоброякісного товару, а також зобов'яже постачальників надавати якісний продукт, як це вже робить компанія Прушиньскі.

    Будiвельний журнал №3-4 (127-128), 2017

    Матеріал наданий компанією Прушиньскі.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ