• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    КОСТЯНТИН КАЛАФАТ: «В ПИТАННЯХ ВОГНЕСТІЙКОСТІ СТАЛЕВІ КОНСТРУКЦІЇ НАБАГАТО БІЛЬШ ПЕРЕДБАЧУВАНІ НІЖ ЗАЛІЗОБЕТОННІ»

    20.01.2016

    Європейська практика, як, втім, і вітчизняні будівельні норми говорять про те, що дотримання вимог до вогнестійкості конструкції - обов'язковий етап будівництва, незалежний від матеріалів, що використовуються. Про особливості та потреби застосування вогнезахисту при будівництві із залізобетонних та металевих конструкцій ми розмовляємо з керівником Комітету з вогнезахисту сталевих конструкцій УЦСБ...


    Існує думка, що застосування в будівництві металоконструкцій нерозривно пов'язано зі складністю в частині вогнезахисту, а будівництво із залізобетону автоматично вирішує питання вогнезахисту несучих конструкцій. Чи так це насправді?

    Думка, що залізобетонні конструкції, до яких пред'являються вимоги з вогнестійкості, немає необхідності вогнезахищати, дійсно існує, однак вона в корені невірна. Цей міф склався за останні 20 років, оскільки навіть в Радянському Союзі не було поняття, що залізобетон абсолютно стійкий до впливу вогню. Наприклад, якщо говорити про залізобетонні колони невеликого перерізу, менше 350х350 мм, то численні натурні випробування показують, що незалежно від розміру захисного шару арматури, такі конструкції не здатні забезпечити вогнестійкість в межах 2,5-3 години.

    У сегменті збірних залізобетонних конструкцій ситуація ще складніша. Так, більшість вироблених в Україні багатопустотних з/б плит перекриття не відповідають висунутим до даного типу конструкцій параметрам з вогнестійкості для застосування в будівлях I, а іноді і II ступеня вогнестійкості.

    Використання металоконструкцій в будівництві є менш проблематичним, ніж залізобетонних з точки зору дотримання протипожежних норм. Застосовуючи сертифікований вогнезахисний матеріал на метал, девелопер гарантовано отримує готове і правильне рішення з підтвердженим класом вогнестійкості. У той час як для підтвердження вогнестійкості конструкцій із залізобетону обов'язково необхідно проводити натурні випробування або розрахунковим методом доводити відповідність конструкції нормам, що автоматично збільшує бюджет і терміни будівництва.

    Чи всі будівельні металоконструкції потребують вогнезахисту?

    ДБН В.1.1.7-2002 «Пожежна безпека об'єктів будівництва», Таблиця 4 регламентує мінімальні межі вогнестійкості будівельних конструкцій в хвилинах. Відповідно до цього ДБН, у випадках, коли мінімальна межа вогнестійкості конструкції R15 або REI 15 допускається застосовувати незахищені металеві конструкції незалежно від їх фактичної межі вогнестійкості. Іншими словами, багато конструкцій в будівлях зі ступенями вогнестійкості ІІІа і вище не потребують вогнезахисту.

    Наскільки дорого обходиться дотримання всіх вимог до вогнестійкості металоконструкцій?

    Сьогодні частка вогнезахисту в загальній вартості металоконструкцій може становити до 30%. Останнім часом на ринку України з'явилися компанії, які в гонитві за прибутком не соромляться торгувати завідомо підробленою продукцією, що негативно позначається на пожежній безпеці об'єкту і може привести до того, що контролюючі органи не приймуть будівлю в експлуатацію.

    Варто зазначити, що захист проводиться від пожежі, яка може виникнути в процесі експлуатації будівлі і це дуже важливий момент, який більшість проєктувальників вогнезахисних рішень не беруть до уваги. На жаль, дуже часто замовники будівництва в Україні не дивляться на кінцеву обробку металоконструкцій у вигляді інтер'єрних рішень, таких як підвісна стеля, декоративне облицювання колон і т.д., які самі по собі можуть бути вогнезахистом. Правильний підхід до проєктування вогнезахисту металевих конструкцій, що враховує, в тому числі, конструктивні способи вогнезахисту, дозволяє знизити витрати на підвищення вогнестійкості металоконструкцій до 50%, а в деяких випадках повністю їх виключити як окремий вид будівельних робіт.

    В грудні 2015 Український Центр Сталевого Будівництва випустив публікацію про способи підвищення межі вогнестійкості сталевих конструкцій будівель і споруд, шляхом використання традиційних будівельних матеріалів, - штукатурних сумішей, кам'яних, бетонних і плитних виробів. Застосування методик конструктивного вогнезахисту не виключає проведення натурних випробувань, що визначають межу вогнестійкості конструкцій, тому для великих об'єктів з серією однотипних конструкцій іноді дешевше провести випробування конструктивного способу вогнезахисту, ніж застосовувати сертифіковані вогнезахисні матеріали.

    До чого може привести сліпа віра інвестора в те, що залізобетонні конструкції «не бояться пожежі»?

    Безтурботне ставлення до вогнестійкості залізобетону може негативно позначитися на вартості проєкту, а в разі пожежі, привести до кримінальної відповідальності власника будівлі і колосальних фінансових втрат.

    Варто відзначити, що згідно з чинним законодавством, експерт, який приймає об'єкт, має право вимагати від замовника будівництва підтвердити клас вогнестійкості будь-якої з конструкцій будівлі, незалежно від того з якого матеріалу ця конструкція виконана. Якщо механізм підтвердження вогнестійкості захищеної металоконструкцій зрозумілий, то, у випадку з залізобетонними, це неминуче призведе до фінансових витрат на випробування і збільшення термінів роботи за проєктом, особливо якщо випробування покажуть, що конструкція не відповідає заданим вимогам по вогнестійкості.

    Обвал з/б конструкцій в результаті пожежі на складі заводу поліпропіленових виробів. Ржищів, 2015 р.

    Прогресуючий обвал з/б плит в результаті пожежі в Будинку профспілок. Київ, 2014 р

    Яким чином замовник будівництва може проконтролювати дотримання всіх необхідних вимог до пожежної безпеки об'єкта?

    Відповідно до ДСТУ Б В.2.6-2:2009 бетонні та залізобетонні вироби, до яких пред'являються вимоги з вогнестійкості, обов'язково повинні маркуватися і поставлятися з підтвердженими класами вогнестійкості. Іншими словами, замовник, купуючи, наприклад, залізобетонну плиту перекриття має право вимагати від продавця документ, що підтверджує межу вогнестійкості даного виробу. Однак більшість виробників збірного залізобетону з метою здешевлення продукції не проводять натурних випробувань. Не рідкісні випадки, коли виробники проводять випробування з/б виробів з додатковим вогнезахистом, при цьому серійна продукція випускається без такої обробки.

    Якщо говорити про монолітні залізобетонні конструкції, то підтвердження заданого нормами класу вогнестійкості лежить тільки на замовнику, який може зробити це, звернувшись до науково-дослідного інституту, для створення розрахункових методик, або ж провівши натурні випробування типових конструкцій будівлі.

    На противагу цьому, при будівництві з металоконструкцій, процес контролю досить простий і зводиться до перевірки проєкту виробництва вогнезахисних робіт і якості вогнезахисної обробки.

    Якщо говорити про сьогоднішні реалії, чи всі об'єкти, які зводяться із застосуванням залізобетону, можна назвати надійними з точки зору пожежної безпеки?

    Самі по собі залізобетонні конструкції, при правильному підході, є досить стійкими до впливу вогню. Більш того, бетонування металевих конструкцій може виступати як конструктивний вогнезахист. Однак, сумніви щодо надійності в разі пожежі викликають конструкції із збірного залізобетону, особливо плити перекриття, а також монолітні залізобетонні каркаси, в яких з метою здешевлення застосовані мінімально допустимі перерізи. Як показує практика, особливо вразливі попередньо напружені ЗБ конструкції, які виходять з ладу протягом півгодини.

    Є багато прикладів, коли на об'єкті відповідно до проєкту застосовуються плити перекриття з певною системою вогнезахисту, при цьому висновок (сертифікат або протокол випробувань) на такі вироби дається правильний, а на будмайданчик поставляються вироби без додаткової обробки. Такі вироби можуть витримувати задані навантаження при нормальній експлуатації, але як вони поведуть себе під час пожежі, передбачити дуже складно.

    Слід також згадати, що у залізобетона вкрай обмежена ремонтоздатність після пожежі. Процеси в бетоні, такі як дегідратація цементного каменю незворотні, в той час як металеві конструкції після проходу фронту полум'я і знижені температури, незважаючи на деформації, відновлюють міцність. Як показують численні зарубіжні експерименти, сучасні рамні сталеві каркаси з застосуванням композитних балок перекриттів мають підвищену живучість і не обвалюються при стандартних пожежах.

    Наскільки відрізняється ставлення європейських і українських замовників будівництва до питання вогнезахисту будівельних конструкцій?

    Відповідно до Регламенту ЄС 305/2011 Європейського Парламенту та Ради «Про встановлення гармонізованих умов для поширення на ринку будівельної продукції та скасування директиви 89/106/EEC», існує 5 основних вимог щодо пожежної безпеки, що пред'являються до будівельних конструкцій, які говорять про те , що будівельні споруди повинні бути спроєктовані і побудовані таким чином, щоб у разі виникнення пожежі виконувалися наступні правила:

    1. Була збережена несуча здатність будівельних конструкцій протягом визначеного часу.

    2. Утворення і поширення вогню і диму в межах будівельних споруд має бути обмежена.

    3. Поширення вогню до сусідніх будівельних споруд має бути обмежена.

    4. Люди можуть покинути будівельні споруди або бути врятовані іншими засобами.

    5. Повинна бути врахована безпека рятувальних пожежних команд.

    Формально, ці ж принципи озвучені в ДБН В.1.1-7-2008, однак на практиці вони ніяк не допомагають у питаннях пожежної безпеки об'єктів нерухомості, що будуються в Україні.

    Більшість питань сумлінного дотримання вимог з пожежної безпеки будівель в Європі вирішуються чітко налагодженою системою страхування об'єктів нерухомості, в якій з одного боку - інвестор, який бажає мінімізувати розмір страхового внеску, з іншого - страховик, що вимагає максимальної пожежної безпеки об'єкта страхування.

    На жаль, не рідкісні випадки, коли замовники будівництва в Україні для здешевлення будівництва усвідомлено застосовують конструктивні рішення, які не відповідають вимогам пожежної безпеки. Це стосується як металоконструкцій, коли застосовуються неякісні або фальсифіковані вогнезахисні матеріали, так і з/б конструкцій, коли питанням вогнезахисту взагалі не приділяють належної уваги.

    Що необхідно зробити, щоб українські девелопери змінили своє ставлення до вогнестійкості залізобетонних конструкцій?

    Основним механізмом руйнування міфу, що застосування залізобетону автоматично виключають питання вогнезахисту, на мою думку, є популяризаційна робота, ключовий посил якої - вимог з вогнестійкості будівельних конструкцій необхідно дотримуватися незалежно від матеріалу, з якого вони виготовлені. Така робота вже розпочата в рамках діяльності УЦСБ і включає в себе не тільки інформування замовників будівництва про необхідність більш відповідально ставитися до вогнестійкості з/б конструкцій, а й впровадження передових методик вогнезахисту металевих конструкцій, що полегшують процес зведення будівель зі сталі.

    Я переконаний, що з часом будівельний ринок України буде ставати все більш прозорим і цивілізованим у питаннях вогнезахисту, і у нас з'явиться аналогічна європейській системі страхування об'єктів нерухомості, що неминуче призведе до обов'язкового дотримання всіх норм з протипожежної безпеки.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ