• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Криза може стати часом пошуку нових можливостей - підсумки UREC Retail Forum 2014

    19.06.2014

    Під час кризи у гравців ринку торговельної нерухомості та рітейлу можуть з'явитися і нові можливості. До такого висновку прийшли учасники п'ятого щорічного форуму UREC Retail Forum 2014, що пройшов 12 червня в Києві.

    Під час кризи у гравців ринку торговельної нерухомості та рітейлу можуть з'явитися і нові можливості. До такого висновку прийшли учасники п'ятого щорічного форуму UREC Retail Forum 2014, що пройшов 12 червня в Києві.
    Як відзначають експерти, з відходом деяких торгових операторів можливість експансії в Україні з'являється у нових гравців, а девелопери можуть використати цей час для перегляду концептів торгових об'єктів і більше уваги приділити інноваціям в будівництві, менеджменті та маркетингу.

    Негативний вплив на галузь в даний час роблять фактори девальвації національної валюти, зниження купівельної спроможності населення і, як наслідок, зниження роздрібного товарообігу та активності рітейлерів. Погіршує ситуацію і невизначена політична ситуація в країні.

    Втім, експерти ринку бачать у нинішній ситуації не тільки негативні, а й деякі позитивні тенденції. За словами голови офісу JLL в Україні Дмитра Сенниченко,
    «зменшення частки ринку декількох торгових операторів відкриває звільнені ніші для нових гравців. У тому числі, кризовий час сприятливий для товарів першої необхідності: продуктової групи, фармацевтичної продукції, побутової хімії. Крім того, деякі рітейлери виходять з регіональних ринків і починають експансію на ринок Києва. Я прогнозую, що й міжнародні системні орендарі скористаються цим моментом і почнуть реалізовувати свою стратегію експансії в Україну. Але для цього їм необхідно відчуття початку подолання кризи і нестабільності в країні».

    Говорячи про нові можливості для девелопров під час кризи, Роман Курашев,
    Керуючий директор Українського Центру Сталевого Будівництва, зазначив, що «сьогодні спостерігається тенденція більшої уваги до якості проектів: девелопери переосмислюють концепти торгових об'єктів і все частіше підходять до них як до власного бізнесу. Гравці ринку стали орієнтуватися не стільки на вартість квадратного метра, скільки на NPV (Net Present Value, чисту приведену вартість), окупність інвестицій і швидкість здачі об'єкта в експлуатацію. Криза і падіння рентабельності впливають на гравців ринку девелопменту, підштовхують до пошуку нових можливостей та нових технологій, тому все більшого значення для зведення об'єктів комерційної нерухомості набувають альтернативні з бетоном матеріали, що дозволяють збільшувати прибуток інвестора».

    Крім загальної ситуації на ринку торговельної нерухомості й рітейлу України, а також інновацій у даному сегменті, учасники UREC Retail Forum 2014 обговорили актуальні запити ринку до регулятора і механізми їх вирішення, зміни споживчої поведінки в нинішніх економічних умовах, а також ситуацію і прогнози по сегментах Fashion Retail, Food Retail і оn-line роздробу в Україні.


    Довідка
    Український Центр Сталевого Будівництва (УЦСБ) – асоціація учасників ринку металобудівництва, членами якої є провідні виробники та дистриб'ютори сталевого прокату, заводи з виробництва металоконструкцій, покрівельних і фасадних систем, галузеві проектні і наукові організації, монтажні та будівельні компанії.
    Місією Українського Центру Сталевого Будівництва є просування сталевих конструкцій як переважного матеріалу будівництва шляхом створення ефективних, інноваційних рішень для клієнтів.
    www.uscc.com.ua

    Ukrainian Real Еstate Club - професійна галузева організація на ринку нерухомості України, що сприяє його розвитку і вдосконалення. Ми - унікальна платформа для співпраці і спілкування учасників українського та зарубіжного ринків нерухомості, а також різних суміжних сегментів. Учасниками URE Club є перші особи девелоперських, будівельних та інвестиційних компаній, а також інших компаній, що складають інфраструктуру ринку: юридичних, консалтингових, проектних організацій, архітектурних бюро, генпідрядних організацій, компаній, керуючих нерухомістю, банківських структур.
    www.ureclub.com

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ