• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ПЕРСПЕКТИВИ ЗМЕНШЕННЯ ВАРТОСТІ ВОГНЕЗАХИСТУ В УКРАЇНІ

    29.04.2016

    Сьогодні в Україні існують широкі перспективи до зниження вартості вогнезахисних заходів, спрямованих на підвищення вогнестійкості сталевих будівельних конструкцій. Пов'язано це, перш за все з тим, що протягом останніх 30-40 років напрямок вогнезахисту не зазнав жодних змін.

    В Україні існують чотири фактори, які впливають на вартість вогнезахисту будівельних конструкцій, за якими криється хороший потенціал до зниження ціни вогнезахисних рішень:

    1. Нормування вогнестійкості будівельних конструкцій.

    2. Вартість технічних рішень.

    3. Ціна вогнезахисного матеріалу.

    4. Корупційні складові.

    Розглянемо детальніше можливості і перспективи зменшення вартості вогнезахисту по кожному з цих напрямків.

    Нормування вогнестійкості будівельних конструкцій. Як уже не раз згадувалося, вимоги до вогнестійкості будівельних конструкцій в Україні необґрунтовано завищені і протягом останніх десятиліть залишаються незмінними. Вони не враховують значний технологічний прорив останніх років, що відбувся як в будівництві, так і в сфері пожежної безпеки - широке використання автоматичних систем пожежогасіння і пожежної сигналізації, використання систем димовидалення, використання високоміцних марок сталі в каркасному будівництві та багатьох інших.

    На даний момент Українським НДІ цивільного захисту ГСЧС на замовлення Українського Центру Сталевого Будівництва підходять до завершення пошукові дослідження на тему «Удосконалення розвитку національної нормативної бази з питань пожежної безпеки в області будівництва і її гармонізації з європейською нормативною базою». Результатом даної роботи стане ініціювання змін в діючі будівельні норми в частині зменшення вимог по вогнестійкості до будівельних конструкцій на 30 хвилин при наявності на об'єкті будівництва спринклерної системи пожежогасіння. Одна тільки ця можливість може привести до зниження вартості вогнезахисту будівельних конструкції на 15-20%.

    Вартість технічних рішень. Згідно з визначенням, наведеним в Єврокодах, вогнезахисним вважається будь-який матеріал або з'єднання матеріалів, які застосовуються до конструкційного елементу з метою підвищення його вогнестійкості. На українському ринку присутньо достатньо матеріалів, як спеціалізовано-вогнезахисних, так і загальнобудівельних, які можна застосовувати для вогнезахисту будівельних конструкцій.

    Розумний підбір матеріалів для вогнезахисту дозволяє знизити вартість технічних рішень до 30-50%, а в деяких випадках і зовсім виключити додаткові вогнезахисні заходи на об'єкті будівництва. Саме з цієї причини Комітетом з вогнезахисту сталевих конструкцій УЦСБ випускається щорічний каталог вогнезахисних матеріалів, сертифікованих і дозволених до застосування в Україні. Наприкінці 2015 року було випущено рекомендації для проєктування «Конструктивний вогнезахист сталевих каркасів будівель», в яких представлені бюджетні технічні рішення з вогнезахисту виконані загальнобудівельними матеріалами - штукатурками, цеглою, плитами і т.д.

    Серйозною підмогою вітчизняним інженерам в питанні проєктування вогнезахисту стане випуск в 2016 році Державного стандарту ДСТУ-Н Б В.2.6-ХХХ:201Х «Проєктування сталевих конструкцій. Розрахунок конструкцій на вогнестійкість», який розробляється НДІБК за технічним завданням УЦСБ. Даний стандарт дозволить розраховувати вогнестійкість як захищених, так і незахищених сталевих конструкцій, що також призведе до зниження вогнезахисних заходів.

    Ціна вогнезахисного матеріалу. Асортимент вогнезахисних матеріалів на ринку України, може повністю задовольнити найвибагливішого замовника. Однак вартість на один і той же клас продуктів, будь то вогнезахисні фарби, штукатурки або плити може відрізнятися в 2-3, а то і більше разів. Необхідно більш ретельно підходити до вибору вогнезахисного матеріалу, звертати увагу на те, що матеріал,  запропонований для об'єкта вогнезахисту за своїми технічними і економічними характеристиками є оптимальним для даного застосування.

    Корупційні складові. Проєктування систем вогнезахисту, власне, як і їх приймання в експлуатацію завжди йшли поруч з елементами корупції, тому дерегуляційні ініціативи, які намітилися в цій області, тільки позитивно вплинуть на зниження вартості протипожежних заходів.

    Уже зараз в проєкті Ліцензійних умов щодо виконання робіт протипожежного призначення відсутнє ліцензування робіт з проєктування вогнезахисту, а ДБН «Системи протипожежного захисту» допускає приймання виконаних робіт здійснювати експертам третьої сторони. На жаль, вимоги даного ДБН не належать до робіт з підвищення меж вогнестійкості будівельних конструкцій, проте, сам факт того, що сьогодні деякі роботи протипожежного призначення можна здійснити без залучення органів пожежного нагляду говорить про позитивну динаміку в цьому питанні.

    Тут необхідно зазначити, що фахівці Комітету з вогнезахисту УЦСБ в рамках «Ради експертів з вогнезахисту України» входять до робочої групи щодо коригування вимог «Правил з вогнезахисту», єдиного документа, що регламентує всі кроки проведення вогнезахисних робіт - від проєктування до здачі в експлуатацію.

    Як підсумок, можна відзначити, що в Україні є не тільки перспективи зниження вартості вогнезахисту сталевих конструкцій, а й намічено шляхи їх реалізації.

    Костянтин Калафат

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ