• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Переваги сталевого будівництва

    21.10.2013

    Рівень сьогоднішнього виробництва каркасів зі стали дозволяє об’єднати вишуканість, мистецтво та функціональність в одне ціле практично без обмежень. Сталеві конструкції дають нові рішення та можливості, дозволяючи архітекторам розширити свою уяву та втілити в життя найскладніші концепції.



    Чому сталь - технологія майбутнього? 

    Рівень сьогоднішнього виробництва каркасів зі стали дозволяє об’єднати вишуканість, мистецтво та функціональність в одне ціле практично без обмежень. Сталеві конструкції дають нові рішення та можливості, дозволяючи архітекторам розширити свою уяву та втілити в життя найскладніші концепції. Те, що колись вважалося неможливим, зараз стало реальністю. Висока швидкість будівництва, низька вартість, міцність, функціональність, експлуатаційна гнучкість та придатність до переробки конструкційної сталі роблять її матеріалом вибору в будівництві по всьому світу.
    Для конструкційної сталі настала нова ера. Сьогодні вона забезпечує не лише міцність для будівель, але також красу й привабливість – те, що дуже важко або занадто дорого отримати, працюючи з іншими матеріалами.

    Висока швидкість будівництва

    Швидкість будівництва будівлі дуже важлива. Кожний додатковий місяць експлуатації об’єкта комерційної чи промислової нерухомості генерує власнику мільйони доларів експлуатаційного прибутку, виправдовуючи приказку «час – це гроші». Більш раннє введення об’єкта в експлуатацію означає, що власник офісу зможе швидше почати здавати площі в оренду, власник фабрики зможе швидше виробляти продукцію, а торгівельно-розважальний центр чи магазин зможе генерувати продажі.
    Швидкі темпи сталевого будівництва забезпечують більш високу поточну вартість проекту (NPV) за рахунок раннього генерування грошових потоків.

    BSB Group спорудила в Китаї 30-поверховий готель за 15 днів

    Швидке будівництво також знижує витрати на финансування та накладні витрати, пов’язані з керуванням будівництвом. Монтаж сталевих конструкцій можна здійснювати швидше, забезпечуючи тим самим заощадження часу в графіку будівництва порівняно з монолітно-бетонним каркасом. Більше того, саме швидкість монтажу найчастіше визначає вибор на користь сталі. Жоден матеріал у світі не може надати ту швидкість будівництва, яку забезпечують сталеві каркаси заводської готовності на болтових з’єднаннях.


    Вартість

    Дослідження підтверджують, що сталь є найбільш ефективним з точки зору витрат конструктивним рішенням для мало- та багатоповерхового будівництва.

    Полегшити фундамент

    Економія витрат при будівництві зі сталевих конструкцій починається з фундаменту, оскільки вага сталевої будівлі на 40-60% нижча, ніж у будівлі з бетону. Це означає, що фундамент може бути легшим для передачі необхідних навантажень, а отже, й значно дешевшим. На фундамент припадає істотна частка витрат (~до 5-15% кошторису проекту), тому більш легкий фундамент (зниження витрат матеріалів на 20-30%) може значно зекономити витрати - до 2-3% загального кошторису проекту.

    Будівлі зі сталі на 40-60% легше бетонних, що забезпечує економію витрат на фундаментах в обсязі до 2% кошторису всього проекту.

    Порівняння витрат з іншими технологіями
    Існує розповсюджений міф про те, що сталеве будівництво є дорожчим за будівництво з бетону. За останні п’ять років у результаті постійного росту цін на енергоносії, спостерігається істотне подорожчання цементу. У сукупності із зростанням вартості робочої сили на будівельному майданчику та зниженням цін на металопрокат й вогнезахисні матеріали, сталеве будівництво сьогодні є оптимальним вибором у багатоповерховому й малоповерховому комерційному та промисловому будівництві.

    Ефективне будівництво багатоповерхових будівель зі сталевим каркасом досягається за рахунок застосування кращих світових практик:
    • Оптимізація витрат на вогнезахист металоконструкцій (до 35% вартості металоконструкцій) та вибір ефективних й конкурентоздатних рішень у сфері вогнезахисту (конструктивні або спеціальні вогнезахисні матеріали). Стратегія вогнезахисту повинна обиратися замовником разом з технічною командою та консультантами на початковому етапі проекту, що спільно з якісним конкурентним вивченням постачальників вогнезахисних рішень дає максимальний ефект скорочення витрат.
    • Застосування зв’язкових каркасів, з’єднання яких є дешевшими, ніж у рамно-зв’язкових та рамних каркасів.
    • Застосування високоміцних марок сталі в елементах каркасу, що працюють на міцність (н-р, класу С440 замість С345 за ГОСТ 27772-88), що дозволяє домогтися зниження металомісткості елементів на ~15-25%.
    • Композитна робота балок та перекриттів.
    • Сталебетонні перекриття із застосуванням профільованого настилу в якості опалубки чи розтягнутого нижнього поясу арматури: істотне скорочення кількості бетону й арматури та висоти перекриття.
    • Застосування ефективних рішень балок перекриттів (перфоровані балки, асиметричні балки з укладанням профнастилу на нижній пояс).
    Сталеве будівництво є більш економічною альтернативою порівняно з монолітним бетоном та іншими альтернативами. Залежно від сітки колон, сталеве будівництво дешевше, ніж зведення монолітно-бетонного каркасу на 1% для короткопролітної схеми та на 5-7% для довгопролітної схеми.
    При сітках колон більше 8x8 метрів, застосування бетонних технологій стає не ефективним.

    Мінімізація ризиків зміни вартості проекту
    Плани ведення робіт рідко залежать від погодних умов (металоконструкції на болтових з’єднаннях мають високу ступінь заводської готовності та повністю готові до монтажу), що дає більше впевненості інвестору щодо термінів та вартості будівництва. Мінусові температури негативно впливають на швидкість та вартість бетонних робіт, в той час як сталь дає можливість вести монтажні роботи в практично звичайному режимі.

    У зв’язку з тим, що терміни будівництва зі сталевих конструкцій є нижчими у порівняннні з альтернативними технологіями, інвестори мінімізують ризики зміни вартості проекту в результаті зростання цін протягом терміну проекту.

    Галузь металобудівництва є висококонкурентним бізнесом, де багато компаній можуть успішно брати участь в проектах та тендерах, що забезпечують гарантовану вартість та конкурентне середовище для інвесторів проекту. УЦСБ пропонує замовникам можливість для розміщення тендерів на закупівлю послуг з проектування, виготовлення та постачання металоконструкцій через свій інформаційний портал.


    Архітектурна виразність

    Архітектори по всьому світу оцінили сталь як чудовий матеріал для реалізації амбіцій своїх клієнтів. Сталь сама по собі є оздобленням, і багато архітекторів використовують виражені сталеві елементи в дизайні своїх будівель. Будинки зі сталі – це легкі лінії, світлопрозорі конструкції, відкриті безколонні простори, будь-які сміливі форми.

    Елементи сталевого каркасу (балки, швелери) можуть бути вигнуті для надання криволінійних форм та посилення виразності будівлі.

    Функциональність

    Відкриті планування та довгі прольоти
    ССталеві конструкції дають перевагу власникам об’єктів нерухомості, забезпечуючи можливість отримання вільних відкритих просторів без колон з мінімальною товщиною міжповерхових перекриттів. Для створення ефективного простору в багатоповерхових комерційних будівлях можуть використовуватися сітки колон з довжиною прольоту 9, 12, 15 та більше метрів (зазвичай до 20 метрів). На відміну від традиційних сіток колон 6х6 - 8.4х8.4 метрів, що використовуються в бетонних каркасах, сталеві рішення дозволяють повністю позбавитися внутрішніх колон: найефективнішою формою такого рішення є використання прольотів довжиною 12-15 метрів від ядра жорсткості до зовнішнього периметру тримальних сталевих колон. Відсутність внутрішніх колон полегшує розбивку та обладнання офісного простору для існуючих та майбутніх орендарів. Відкритий простір також є більш привабливим для девелоперів та продається за підвищеною ціною на конкурентному ринку.

    У сегменті складської нерухомості переваги вже давно оцінені девелоперами, що розвивають об’єкти класу «А». У цих об’єктах однією з основних вимог є довжина прольоту 24 метри: сталь відмінно підходить для логістичних об’єктів, які використовують сітки колон 12х24 та 24х24 метри. У складах чи виробничих об’єктах нерухомості менша кількість колон означає менше обмежень при установці стаціонарного обладнання, а також менше перешкод для роботи вилкових навантажувачів та іншого обладнання для навантаження/вивантаження товарів та матеріалів.

    У промислових будівлях та ангарах традиційно домінує сталь – лише цей матеріал може забезпечити прольоти довжиною 24-36-48 метрів, а у випадку особливих конструкцій та споруд довжина прольоту (без колон) може перевищувати 100 метрів.

    Інноваційні конструктивні рішення
    Сучасні технології обробки металу дозволяють впроваджувати передові інноваційні рішення. Розміщення механічних систем та інженерних мереж через отвори та перфорації в балках/ригелях є принциповим рішенням з мінімізації висоти будівлі. Особливістю є те, що ці технологічні отвори можуть бути зроблені вже після монтажу металокаркасу, а балки посилені за необхідності з мінімальними витратами.

    У деяких випадках існує можливість обмежити глибину балок шляхом вибору розміру елемента, який має меншу глибину, але більшу масу, але й таку ж необхідну міцність. У минулому зазвичай це було неекономічним, але, беручи до уваги сьогоднішні відносно низькі ціни на будівельну сталь та високу вартість вогнезахисту, це рішення стало обґрунтованим. Мінімізація висоти підлоги дозволить досягти додаткової економії на опаленні та кондиціонуванні будівлі.

    З метою мінімізації витрат на вогнезахист сьогодні активно застосовуються системи сталебетонних композитних перекриттів. Композитна робота балок, сталевого профнастилу та армованого бетону дозволяє істотно знизити витрати арматури, бетону та трудовитрати. Висота такого перекриття нижче, ніж у традиційних рішеннях з монолітного бетону. До 400м? композитних настилів перекриттів може бути укладено однією бригадою за добу без необхідності встановлення опалубки, опор, зберігання матеріалів на майданчику та тривалого демонтажу опалубки, пов’язаного з бетонними роботами.

    Також композитні сталебетонні перекриття можуть бути спроектовані для досягнення необхідних меж вогнетривкості REI 45 та REI 60 хвилин без вогнезахисту балок.

    Адаптованість

    Будівлі, побудовані з використанням сталевих каркасів, відносяться до найбільш адаптованих і добре придатних до реконструкції активів. Міцні колони та вільний простір, утворений довгими прольотами, дає можливість постійно модифікувати будівлі відповідно до вимог її користувачів, що змінюються. Внутрішній інтер’єр будівель можна міняти легко й економно, не вдаючися до великих витрат на перепланування чи демонтаж.

    Також сталеві конструкції є ідеальним матеріалом для надбудови додаткових поверхів над існуючим будинком – через малу вагу у порівнянні з бетоном. В умовах істотної нестачі земельного банку в діловому районі Києва, такі рішення несуть швидку окупність.


    Якість будівництва

    Сталь пропонує усталені стандарти високої якості, продукцію з точними геометричними розмірами, а також гарантовані міцність та довговічність при експлуатації в найбільш суворих умовах.

    Точність
    Виробництво сталевих елементів виконується з використанням сучасних систем моделювання в форматі 3D та BIM-моделей (які дозволяють інтегрувати аналіз, проектування, деталювання й виробництво сталевих конструкцій в єдиний процес та знизити витрати) та виробничого обладнання з числовим програмним управлінням, що забезпечує високу точність виготовлення поза межами майданчику та постачання якісної продукції. Завдяки точності окремих елементів, монтаж сталевих конструкцій на майданчику здійснюється, як правило, на болтових з’єднаннях відповідно до мінімальних допусків.

    У випадку особливо складних виробничих замовлень, на заводах з виробництва сталевих конструкцій існує можливість організувати контрольне складання для забезпечення гарантованого швидкого монтажу.

    Міцність та довговічність
    На відміну від бетону, змонтовані металлоконструкції не дають усадки і не піддаються деформації повзучості. Сталь відрізняється високою міцністю. Сталь має високі параметри міцності й ковкості, що робить її дуже стійкою до випадкових пошкоджень. Якщо ж сталева конструкція все-таки зазнала якихось пошкоджень, її можна легко відновити за допомогою обрізання, зварювання чи кріплень.

    Долговічність сталевих конструкцій підтверджується такими світовими архітектурними шедеврами як хмарочос Empire State Building (рік введення в експлуатацію - 1931), Ейфелева вежа (1889 р.), Сrysler building (1930 р.), Шуховська телевежа (1922 р.), міст Golden Gate (1937 р.) та багатьма іншими конструкціями. Найбільш цікавою будівлею з металоконструкцій в м. Києві є славнозвісний Бесарабський ринок (1912 р.), сталеві клепані конструкції якого є прикладом довговічності.


    Безпека

    Весь процес виробництва сталевого прокату й готових будівельних конструкцій здійснюється в контрольованих заводських умовах. Це означає постійний контроль якості та гарантію безпеки конструкцій.

    Сталеве будівництво дозволяє істотно скоротити кількість персоналу (в 2-3 рази), який працює на майданчику, що скорочує ймовірність нещасних випадків.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ