• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Приклади відбудови об’єктів комерційної нерухомості

    16.08.2024

    Під час повномасштабного вторгнення компанія Rauta реалізувала ряд крупних проєктів з відновлення пошкоджених будівель, серед яких ТРЦ Retroville у Києві, виробничий цех Чернігівського автозаводу та супермаркет Novus у Бучі.

    Попри воєнні ризики, власники цих зруйнованих об’єктів інвестували у їх відбудову задля швидкого перезапуску бізнесу, що дозволило компаніям продовжувати ефективно працювати.

    Швидка відбудова стала можливою завдяки знанню фахівцями Rauta сучасних технологій відновлення та глибокому розумінню всіх етапів реконструкції: обстеження, розробки проєкту протиаварійних робіт, демонтажу, підсилення або заміни аварійних конструкцій та ін.

    ТРЦ Retroville

    Під час ракетного обстрілу було зруйновано близько 30% площі фасадів та 7% несних конструкцій покрівлі ТРЦ. Ключовою задачею замовника було швидке відновлення об’єкту за 5 місяців, щоб завершити роботи до початку сезону передноворічних продажів.

    ТРЦ Retroville зруйнований

    ТРЦ Retroville зруйнований

    Rauta провела комплексне обстеження конструкцій будівлі, розробила проєкт відновлення та виконала заміну пошкоджених стінових сендвіч-панелей і несних профнастилів покрівлі. Особливістю проєкту стала поставка сендвіч-панелей з покриттям Hiarc, колір і тип яких були ідентичні поставці 2013 року, коли будівля була зведена. Завдяки тому, що покриття Hiarc є одним з найбільш стійких до вицвітання під дією ультрафіолету, для нової поставки не довелося змінювати відтінок сендвіч-панелей на світліший.

    ТРЦ Retroville відновлений

    ТРЦ Retroville відновлений


    Чернігівський автозавод
     

    Через обстріли на території підприємства були сильно пошкоджені більше десяти будівель, в тому числі критичний для функціонування заводу ковальський цех. Численними уламками від вибухів в цеху були перебиті несні залізобетонні ферми, колони і балки, а також сильно пошкоджені навісні фасадні панелі та світлопрозорі конструкції.

     Чернігівський автозавод зруйнований

    Чернігівський автозавод зруйнований

    Фахівці Rauta провели комплексне обстеження будівлі та розробили проєкт підсилення несних конструкцій, який швидко отримав позитивний відгук експертизи. Підсилення ферм було виконано за технологією ін’єктування сталевих бандажів, а складності роботам додавало їх виконання на висоті 12 м.

    Додатковою вимогою інвестора було підвищення енергоефективності та архітектурної привабливості будівлі. Тому під час реконструкції заводу був розроблений проєкт оздоблення фасадів з утепленням відповідно до архітектурних вподобань замовника. Старі залізобетонні стінові панелі були облицьовані сучасним вентильованим фасадом висотою 18 м з використанням трапецієвидного профілю Ruukki.

    Загальна площа фасадів склала більше 17 000 м2, а роботи по відновленню будівлі були виконані за 9 місяців. Особливістю проєкту була його реалізація в умовах сильно обмеженого бюджету, тому фахівці Rauta розробили ряд індивідуальних рішень, які дозволили значно скоротити витрати при забезпеченні  високої довговічності конструкції.

    Чернігівський автозавод відновлений

    Чернігівський автозавод відновлений

    Супермаркет Novus
     

    Під час бойових дій у Бучі будівля магазина була значно пошкоджена сильною пожежею та уламками, внаслідок чого були зруйновані близько 30% стінових сендвіч-панелей.

    Супермаркет Novus Буча зруйнований

    Супермаркет Novus Буча зруйнований

    Фахівці Rauta виконали обстеження об’єкту, розробили проєкт відновлення фасаду та здійснили поставку і шефмонтаж нових конструкцій. Весь комплекс робіт був виконаний у рекордно швидкий термін – лише за 2,5 місяці.

    Супермаркет Novus Буча відновлений

    Супермаркет Novus Буча відновлений

    Особливістю реалізації цих проєктів стало те, що роботи розпочалися у квітні 2022 року, в той час як більшість будівельних бізнесів призупинили діяльність, мали складнощі з логістикою, розмитненням та залученням будівельників, а інвестори тільки-но починали оговтуватися від першого шоку повномасштабного вторгнення.

    На відміну від нового будівництва, відновлення об’єктів має багато особливостей на етапі обстеження будівлі, розробки проєкту реконструкції, постачання матеріалів та виконання будівельно-монтажних робіт. Це вимагає від підрядника з відновлення наявності спеціалізованих знань, відповідних дозволів та високої кваліфікації фахівців, тому для зниження ризиків проєктів відбудови варто обирати лише досвідчену компанію.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ