• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Результати застосування інструментів ощадливого виробництва учасниками другого потоку програми Basic Lean

    20.08.2020

    Тетяна Галушка, фахівець з впровадження проектів LEAN: Вже вдруге ми мали змогу впевнитись, що програма Basic Lean необхідна для представників галузі, оскільки розкриває потенціал, який підприємства, зазвичай, навіть не бачать при повсякденній роботі.

    Навчання по програмі Basic Lean завершила вже друга група компаній-учасників Асоціації УЦСБ, яку сформували представники заводів металевих конструкцій та заводів з переробки рулонного металу з покриттям (виробники оцинкованого та пофарбованого рулону, металочерепиці, профнастилу). Так до складу другої групи увійшли такі підприємства:

    1. Меттранссервіс
    2. Завод металевих конструкцій Укрсталь Запоріжжя
    3. Авдіївський завод металевих конструкцій
    4. Завод металевих конструкцій Укрсталь Житомир (особливо приємно відзначити, що це вже друга команда учасників від цього заводу)
    5. Хеві метал
    6. Сталекс
    7. Взірець-2000
    8. Стілко


    Інструменти ощадливого виробництва, які вивчалися в рамках програми, завдяки своїй практичній направленості дали змогу відчути користь від їх впровадження представникам різних спеціалізацій.

    Надважлива складова навчального процесу — виконання учасниками практичних завдань безпосередньо на своїх підприємствах. Здобуті результати є найкращим свідченням дієвості програми та стимулом для її учасників не зупинятися, а впроваджувати ощадливе виробництво на своїх підприємствах на системній основі, залучаючи все більше працівників.

    Ось лише деякі результати виконання практичних завдань: 

    • Зниження собiвартостi продукції на 20%
    • Підвищення виробництва металопрокату на 18 % 
    • Підвищення ефективності використання обладнання дробеметного очищення на 41% 
    • Підвищення ефективності використання зварювального обладнання на 34% 
    • Відмова від планів придбання додаткового обладнання (гільйотина) та підвищенні продуктивності наявного до рівня поточної потреби
    • Підвищення продуктивності праці на ділянці збірка на 90%
    • Підвищення продуктивності праці на ділянці заготовки на  51%
    • Зниження дефектів ЛКМ на 62%
    • Зниження споживання природного газу на  26%

    Кожен з цих результатів неважко монетизувати та оцінити ефект з точки зору фінансової привабливості.

    Як і в першій групі, прослідковувалася пряма залежність отриманих результатів від ступеня залучення до процесу вищого керівництва. Агенти змін не мають бути поодинокими гравцями на полі системних змін. Підтримка вищого керівництва не тільки підвищує ймовірність успіху, а й задає напрямок для всієї компанії, виводячи питання операційної ефективності на стратегічний рівень.

     

    Тетяна Галушка, фахівець з провадження проектів LEAN:“На сьогодні майже кожне підприємство галузі відчуває на собі обмеження ринку або обмеження у внутрішніх ресурсах, або одночасно те та інше. Але мало уваги приділяється ринковій орієнтації та системному налагодженню процесів, спрямованих на досягнення цілей бізнесу. 

    Процеси, в яких ми вчимо бути більш ефективними, мають бути підпорядковані стратегічному напрямку у розвитку підприємств. Навчання з ощадливого виробництва не обмежується виробничим майданчиком, а дає змогу подивитися ширше на питання цінності для Замовника, на взаємовідносини між різними учасниками ланцюжка створення цієї цінності всередині та за межами підприємств. 

    Зовнішнє середовище та його вимоги будуть ставати дедалі різноманітними. І головним фактором успіху буде здатність компанії адаптуватися до ринкового контексту. А для цього необхідно ефективно керувати внутрішніми процесами не плутаючи гнучкість з хаосом. 

    Щодо зовнішніх викликів, то пандемія вплинула на процес навчання. Неможливість офлайн зустрічей вимагала від нас швидкого реагування. Прийняли рішення не відкладати навчання та перейшли в онлайн формат, використовуючи платформу ZOOM. В цей період для нас, як консультантів, важливим було спонукати та мотивувати наших учасників використовувати тимчасове зниження виробничої активності, як можливість для ретельного вивчення і вдосконалення наявних процесів. Ми були разом, це відчувалось та надихало. 

    Маючи знання і певний практичний досвід учасники програми зможуть самостійно продовжувати впровадження ощадливого виробництва та, за потреби, звертатися за консультаціями. Для випускників програми існує спеціальна пропозиція — проведення Експрес аудиту на підприємстві, який дає змогу оцінити поточний стан, зрозуміти на чому саме потрібно фокусуватися прямо зараз та отримати ряд практичних рекомендацій. 

    Також є можливість залучати консультантів безпосередньо на проекти. Отже, ми не втрачаємо зв’язок. Для нас, як для викладачів програми, УЦСБ, як організатора, та для керівників підприємств, які інвестували у розвиток свого персоналу дуже важливо, щоб навчання не залишилось на рівні теорії, а приносило реальну користь як окремим підприємствам, так і галузі в цілому.”




    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ