• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Системи конструктивного вогнезахисту сталі

    16.07.2015

    Крім традиційно вживаних для вогнезахисту сталевих конструкцій спеціальних засобів, в якості вогнезахисних покриттів можуть бути використані звичайні будівельні матеріали, які зберігають свою цілісність і не відшаровуються від конструкції під час пожежі.

    Згідно з Єврокодом 3 (ДСТУ-Н Би EN 1993-1-2:2010) до вогнезахисних матеріалів відносяться будь-які матеріали або їх поєднання, що застосовуються в будівельній конструкції з метою підвищення її вогнестійкості. Необхідною умовою використання засобів вогнезахисту при розрахунках вогнестійкості та подальшому проектуванні є вимога, що вогнезахисні матеріали в умовах пожежі повинні не руйнуватись, а залишатися зчепленими з основою. Виходячи з цього визначення, крім традиційно вживаних для вогнезахисту сталевих конструкцій спеціальних засобів, в якості вогнезахисних покриттів можуть бути використані звичайні будівельні матеріали, які зберігають свою цілісність і не відшаровуються від конструкції під час пожежі.


    У світовій практиці випробувань вогнезахисної ефективності будматеріалів – штукатурних сумішей, кам'яних, бетонних, плитних виробів – накопичений досить об'ємний практичний матеріал, який дозволив створити ефективну теоретичну базу для проведення розрахунків меж вогнестійкості сталевої конструкції різного перетину і конфігурації, захищеної від дії вогню конструктивними способами.

      До конструктивних способів вогнезахисту відносяться – бетонування, обкладання цеглою, обштукатурювання поверхні елементів конструкцій, використання великорозмірних листових і плиткових вогнезахисних облицьовувань, застосування вогнезахисних конструктивних елементів, заповнення внутрішніх порожнин конструкцій тощо.

    Звичайні будівельні матеріали можуть забезпечити вогнестійкість будівельних конструкцій до 5–6 годин і в три-чотири рази дешевше спеціалізованих однотипних матеріалів, призначених і сертифікованих в якості засобу вогнезахисту.
     
    Але, не дивлячись на такі преференції, спосіб вогнезахисту будівельними матеріалами практично не застосовується в новозведених будівлях і поширений при ремонтних і реставраційних роботах з метою посилення конструкцій, що втратили свої властивості міцносні внаслідок тривалої експлуатації.

    Межі вогнестійкості сталевих конструкцій, захищених від вогню матеріалами загальнобудівельного призначення, визначаються за результатами вогняних випробувань згідно з національними стандартами (ДСТУ Б В.1.1-4-98*, ДСТУ Б В.1.1-13:2007, ДСТУ Б В.1.1-14:2007і ДСТУ Б В.1.1-17:2007), розрахунковими методами у відповідності із стандартами європейської лінії проектування згідно з Єврокодами, а також методиками, затвердженими або узгодженими в установленому порядку.

    Положення за розрахунком вогнестійкості будівельних конструкцій викладені в частинах 1-2 відповідних Єврокодів, які набули чинності в Україні з 1 липня 2014 року, де розглянуті загальні дії на конструкції під час пожежі. Як основні переваги системи проектування згідно з Єврокодами відносно пожежної безпеки можна відзначити: орієнтованість на розрахункові методи; створення єдиного підходу проектування, що постійно актуалізується в Європейському Союзі; докладні і вичерпні розрахункові норми; вагомий об'єм допоміжної інформації для проектування вогнезахисту будівельних конструкцій; величезний вибір програмного забезпечення і шаблонів для розрахунків.

    Огляд методів розрахунку межі вогнестійкості конструкцій, захищених будівельними матеріалами, демонструє, що крім розрахункових моделей Єврокодів в світовій практиці знаходить широке застосування метод емпіричних кореляцій, який детально викладений в Міжнародних будівельних нормах (МБН) і використаний нами для розрахунку меж вогнестійкості вітчизняного сортаменту сталевих колон і балок.

    Збіг в межах допустимих погрішностей розрахункових меж вогнестійкості захищених сталевих колон і балок, отриманих із застосуванням Єврокодів і емпіричних рівнянь, приведених в Міжнародних будівельних нормах, що діють в США, дозволяє стверджувати про адекватність розрахункових моделей, пропонованих світовою практикою протипожежного захисту і є стимулом до впровадження в Україні розрахункових методів при проектуванні вогнезахисту сталевих конструкцій.

    Розрахунок межі вогнестійкості сталевих конструкцій за Єврокодами
    Відповідно до Єврокоду 3 межу вогнестійкості сталевих конструкцій визначають, використовуючи наступні методи:

    • спрощені методи розрахунку
    • уточнені методи розрахунку
    • випробування
    У Єврокоді 1 (ДСТУ-Н Би EN 1991 1 2:2010) розглянуті теплові і механічні дії на будівельні конструкції в умовах пожежі. Даний стандарт використовується спільно з протипожежними частинами стандартів ДСТУ-Н Би EN 1992 - ДСТУ-Н Би EN 1996 і ДСТУ-Н Би EN 1999, що містять правила проектування будівельних конструкцій з урахуванням забезпечення їх вогнестійкості. Стандарт визначає номінальні і параметричні (фізично обґрунтовані) теплові дії, встановлює принципи і правила визначення теплових і механічних дій, які повинні застосовуватися спільно з іншими Єврокодами.

    Розрахунок межі вогнестійкості сталевих конструкцій за Єврокодом 3, для яких як вогнезахист застосовані конструктивні методи захисту (обетонування, обштукатурювання, облицьовування), проводиться з використанням в розрахунках теплофізичних характеристик вогнезахисних матеріалів. Метод розрахунку заснований на визначенні приросту температури ΔΘa,t  за проміжок часу Δt для рівномірного розподілу температури в поперечному перетині захищеної сталевої конструкції:


    (1)
    при ΔΘa,t ≥ 0, якщо ΔΘg,t &temp_gt; 0
    де:

    (2)
    Ap/V – коефіцієнт перетину сталевих конструкцій, покритих вогнезахисними матеріалами м-1;
    Am – площа поверхні вогнезахисного матеріалу на одиницю довжини, м2;
    V – об'єм конструкцій на одиницю довжини, м3;
    ca – питома теплоємність сталі, Дж/кгК;
    cр – питома теплоємність вогнезахисного матеріалу, не залежна від температури, Дж/кгК;
    dp – товщина вогнезахисного матеріалу, м;
    t – проміжок часу, при цьому  Δt ≥ 30, с;
    Θa,t – температура сталі у момент часу t, °С;
    Θg,t – температура середовища (номінальної пожежі) у момент часу t, °С;
    ΔΘg,t – приріст температури середовища (номінальної пожежі) у момент часу Δt, °С;
    ρa – густина сталі рівна 7850 кг/м3;
    λp – коефіцієнт теплопровідності вогнезахисної системи, Вт/м°С;
    ρр – густина вогнезахисного матеріалу, кг/м3.

    Розрахунок межі вогнестійкості сталевих конструкцій за Міжнародними будівельними нормами. Розрахунки за емпіричними рівняннями Міжнародних будівельних норм підтверджені практикою вогнезахисту, що діє в США, шляхом множинних вогняних випробувань згідно стандартам ASTM. Дані, накопичені при випробуваннях найрізноманітніших будівельних конструкцій впродовж тривалого часу, лягли в основу міжнародних стандартів з вогнезахисної ефективності загальнобудівельних матеріалів, таких як бетон, цегляна кладка, керамічна плитка, гіпсокартонні листи і різні штукатурні суміші. Ці узагальнені данні з вогнезахисту будівельних конструкцій зареєстровані як будівельні норми, правила і стандарти і застосовуються при розробці проектів будівництва в частині вогнезахисної обробки.

    В таблиці 1 приведені рівняння, за якими проводиться розрахунок межі вогнестійкості сталевої конструкції, захищеної будівельними матеріалами.

    Таблиця 1. Рівняння для розрахунку меж вогнестійкості захищених сталевих конструкцій*)

    Спосіб вогнезахисту Рівняння для розрахунку  

    (а)
    Бетон
    R = 1,22(W/Р)0,7 + [0,0018(Te1,6/ λp0,2)]. [1,0 + 384{(S/dсTe / (0,25pс + Te)}0,8]
    R – межа вогнестійкості колони, г;
    W– питома вага сталевої колони, кг/м;
    Р – периметр сталевої колони, що обігрівається, мм;
    Те – еквівалентна товщина бетонного покриття, мм;
    c – коефіцієнт теплопровідності бетону, Вт/м°С;
    S – площа поперечного перетину сталевої колони, мм2;
    dс – густина бетону, кг/м3;
    рс – внутрішній периметр бетонного покриття, мм.
    (3)

    (б)
    Сталебетонные
    колонны
    R = [a(f’c+20)/(L - 1000)]d2(d/C)1/2
    R – межа вогнестійкості колони, г;
    а – коефіцієнт, що характеризує бетонне наповнення, рівний:
    0,07 – для колон круглого перетину, заповнених силікатним бетоном
    0,08 – для колон круглого перетину, заповнених вапняним бетоном
    0,06 – для колон квадратного і прямокутного перетину, заповнених силікатним бетоном;
    fc – стискаюча сила після 28 днів виготовлення сталебетонної колони, МПа;
    L – довжина колон, м;
    d – зовнішній діаметр для колон круглого перетину і найменший зовнішній розмір
    для колон квадратного і прямокутного перетину, мм;
    С – навантаження на колону, кН.
    Рівняння застосовне для наступних умов:
    R &temp_lt; 2 ч; 20 MPa &temp_lt; fc &temp_lt; 40 Mpa; 2 м &temp_lt; L &temp_lt; 4 м; 140 мм &temp_lt; d &temp_lt; 305 мм.
    (4)

    (в)
    Кирпичи и камни
    строительные
    R=1,22(W/Р)0,7 + [0,0018(dp1,6/ λp0,2)].[1,0 + 384{(S/dсdp / (0,25pc + dp)}0,8]
    R – межа вогнестійкості колони, г;
    W– питома вага сталевої колони, кг/м;
    Р – периметр сталевої колони, що обігрівається, мм;
    dp – товщина цегляної кладки, мм;
    p – теплопровідність цеглини, Вт/м°С;
    S – площа поперечного перетину сталевої колони, мм2;
    dс – густина цегляної кладки, кг/м3;
    рс – внутрішній периметр цегляної кладки, мм,
    (5)

    (г)
    Строительные
    штукатурки
    R = [C1(17W/ps)+C2]dp/25.4
    R – межа вогнестійкості, хв;
    W– питома вага сталевої колони, кг/м;
    dp – товщина матеріалу, що розпилюється, мм;
    P – периметр сталевої колони, що обігрівається, мм;
    C1 і C2 – коефіцієнти, які характеризують теплопровідність матеріалу, що розпилюється.
    Для цементно-піщаних штукатурок – C1 = 69 і C2 = 31;
    для покриттів з мінеральним волокном – C1 = 63 і C2 = 42;
    для легких цементно-перлитових (вермикулітових) штукатурок – C1 = 33 і C2 = 100.
    (6)
    *) Для критичної температури 538°С

    Приклади розрахунку ефективності конструктивного вогнезахисту. Розрахунки межі вогнестійкості захищених сталевих двутаврів за рівнянням (1) і рівнянням таблиці 2 дозволяють визначити мінімальну товщину будівельних матеріалів для забезпечення відповідних меж вогнестійкості.

    У таблиці 3 представлені розрахунки меж вогнестійкості сталевих колон, обетонованих за контуром ((а), табл. 1) легким і важким бетоном. Приведені розрахункові величини мінімальної товщини бетону (dр, мм) задовільно співпадають при розрахунку за Єврокодом 3(Р.1) і по МСН (Р. 3, табл. 1).

    Таблиця 2. Порівняння мінімальної товщини бетону (dр, мм) для забезпечення відповідних меж вогнестійкості сталевих двутаврів1) розрахованих за Єврокодом 3 і МСН

    Легкий бетон (ДСТУ Б В.2.7-176:2008), ρр (dс) = 1800 кг/м3, λрc) = 0,70 Вт/м·°С2), Ср = 840 Дж/кгК
    Коефіцієнт перетину профільний Am/V, м-1 Метод розрахунку Клас вогнестійкості
    R 60 R 90 R 120 R 150 R 180
    345-243 Єврокод 3 40-42 51-62 65-73 76-84 87-90
    Р. (3) 37-41 49-57 62-69  74-80  84-89 
    Тяжелый бетон (ДСТУ Б В.2.7-176:2008), ρр (dс) = 2500 кг/м3, λрc)= 1,5 Вт/м·°С2), Ср = 1000 Дж/кгК
    Коефіцієнт перетину профільний Am/V, м-1 Метод розрахунку Клас вогнестійкості
    R 60 R 90 R 120 R 150 R 180
    345-243 Єврокод 3 44-50 60-65 71-77  84-86  94-98 
    Р. (3) 41-46 57-62  71-74  83-87  93-98 
    1) Контурний захист ((а), табл. 1).
    2) Згідно з рівнянням (1) коефіцієнт теплопровідності вогнезахисної системи залежить від температури

    Такі ж розрахунки були проведені і для сталевих колон, обштукатурених цементно-вермикулітовою сумішшю (табл. 3). Спостерігається задовільний збіг розрахункових величин товщини вогнезахисної штукатурки, отриманих при використанні альтернативних методів розрахунку (Єврокода 3 і р. (6), табл.1), що підтверджує адекватність обох підходів для оцінки вогнезахисної ефективності використовуваного матеріалу.

    Таблиця 3. Порівняння мінімальної товщини цементно-вермикулітової штукатурки (dр, мм) для забезпечення відповідних меж вогнестійкості сталевих колон1)

    Цементно-вермикулітова штукатурка, dс = 600 кг/м3, λрc) = 0,10 Вт/м·°С2), Ср = 1130 Дж/кгК
    Коефіцієнт перетину профільний Am/V, м-1 Метод розрахунку Клас вогнестійкості
    R 60 R 90 R 120 R  150 R 180
     345-140 Єврокод 3 12-18 18-24  24-32  30-37  36-44
    Р. (6) 12-16 18-22  24-29  30-35  35-41 
    1) Контурний захист ((г), табл. 1).
    2) Згідно з рівнянням (1) коефіцієнт теплопровідності вогнезахисної системи залежить від температури.
    Для розрахунків враховувалися дані отримані при випробуваннях згідно з ДСТУ Б В.1.1-17:2007


    Загальні рекомендації при використанні конструктивного вогнезахисту
    Основне призначення методів вогнезахисту при застосуванні теплоізоляційних будівельних матеріалів полягає в зменшенні швидкості теплопередачі сталевим елементам під час вогневого впливу. При цьому засоби вогнезахисту повинні задовольняти наступним характеристикам:

    • незаймистість, мінімальне димоутворення і відсутність виділення шкідливих речовин в умовах пожежі;
    • вогнезахисна ефективність, підтверджена вогняними випробуваннями згідно з національними стандартами для однотипних конструкцій різних розмірів, що діють, або методиками розрахунку, узгодженими в установленому порядку;
    • відповідність використовуваного для вогнезахисту матеріалу нормативним документам(ТУ, ДСТУ, специфікаціям тощо), відповідно до яких він проводиться;
    • тривалий термін експлуатації, заснований на фізико-хімічних характеристиках самого матеріалу і міцності його зчеплення з поверхнею сталі (при використанні вогнезахисних штукатурних покриттів);
    • стійкість покриття до дії навколишнього середовища в процесі експлуатації.

    Для попередньої оцінки меж вогнестійкості конструкцій при проектуванні вогнезахисту шляхом обетонування, облицьовування, цегляної кладки рекомендується керуватися наступними положеннями.

    За ознакою несучої здатності:

    • межа вогнестійкості навантажених конструкцій зменшується із збільшенням навантаження. Величину межі вогнестійкості конструкцій визначає, як правило, перетин з найбільшим значенням напруги, що піддається дії полум'я і високих температур;
    • межа вогнестійкості конструкції тим вище, чим більше значення приведеної товщини конструкції;
    • межа вогнестійкості статично невизначних конструкцій, як правило, вище межі вогнестійкості аналогічних статично визначних конструкцій за рахунок перерозподілу зусиль на менш напружені елементи, що нагріваються з меншою швидкістю. При цьому необхідно враховувати вплив додаткових зусиль, що виникають унаслідок температурних деформацій.

    За теплоізолюючою здатністю:

    • межа вогнестійкості шаруватих захищаючих конструкцій приймається рівною сумі меж вогнестійкості окремо взятих шарів. Збільшення числа шарів захищаючої конструкції (обштукатурювання, облицьовування) підвищує її межу вогнестійкості за теплоізолюючою здатністю;
    • межі вогнестійкості захищаючих конструкцій з повітряним прошарком в середньому на 10 % вище за межі вогнестійкості тих же конструкцій без повітряного прошарку. Ефективність повітряного прошарку тим вище, чим більше вона видалена від поверхні, що обігрівається;
    • межі вогнестійкості захищаючих конструкцій з несиметричним розташуванням шарів залежать від спрямованості теплового потоку. З того боку, де вірогідність виникнення пожежі вища, рекомендується розташовувати негорючі матеріали з низькою теплопровідністю;
    • збільшення вологості конструкцій сприяє зменшенню швидкості прогріву і підвищенню вогнестійкості, за винятком тих випадків, коли збільшення вологості збільшує вірогідність руйнування матеріалу.
    При визначенні вогнестійкості конструкцій на підставі перерахованих положень необхідно мати в своєму розпорядженні достатні відомості про межі вогнестійкості конструкцій, аналогічних тим, що розглядається за формою, використаним матеріалам і конструктивному виконанню, а також відомостями про основні закономірності їх поведінки при пожежі або вогневих випробуваннях. У випадках, коли приведені в даній публікації межі вогнестійкості вказані для однотипних конструкцій різного перетину, межа вогнестійкості конструкції, що має проміжний розмір, допускається визначати лінійною інтерполяцією.

    За матеріалами Промислове будівництво та інженерні споруди.

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ