• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    ВИБІР ОПТИМАЛЬНОГО РІШЕННЯ З ВОГНЕЗАХИСТУ ДЛЯ ОБ'ЄКТА КОМЕРЦІЙНОЇ НЕРУХОМОСТІ

    01.08.2016

    Пропозиції на ринку України різних вогнезахисних матеріалів (як імпортного, так і вітчизняного виробництва) вже давно перевищує попит. У нас присутні практично всі типи вогнезахисних матеріалів, що використовуються у світовій практиці, від вогнезахисних тонкошарових фарб, до штукатурок, плит та рулонних покриттів. Розібратися в різноманітті пропозицій і визначитися, який саме вогнезахисний матеріа...

    Варто зазначити, що нерідко в гонитві за прибутком підрядники з вогнезахисту намагаються збільшити кошторисну вартість робіт або лобіюють інтереси певних виробників, пропонуючи вогнезахисні матеріали іноді з більш високою вартістю, а іноді і матеріали, не призначені для даних видів робіт.

    У зв'язку з цим, будь-якому замовнику вогнезахисних робіт необхідно знати кілька основних принципів, що дозволяють здійснити оптимальний підбір засобів вогнезахисту і вогнезахисних рішень, що будуть застосовуватися. Спосіб і засіб вогнезахисту визначається на стадії проєктування об'єкта з урахуванням наступних параметрів:

    • Необхідний клас вогнестійкості конструкцій відповідно до ступеню вогнестійкості будівлі або вимог пожежної безпеки будівельних матеріалів, що використовуються.

    • Тип конфігурації конструкції і її розташування в просторі.

    • Обмеження по навантаженню вогнезахисного покриття на конструкції.

    • Умови проведення будівельно-монтажних і вогнезахисних робіт.

    • Необхідні терміни проведення вогнезахисної обробки.

    • Естетичні і екологічні характеристики вогнезахисного покриття.

    • Умови та термін експлуатації вогнезахисного покриття.

    • Вартість вогнезахисної обробки, що включає ціну вогнезахисного матеріалу і витрати на роботи з його нанесення.

    Необхідно звернути увагу на те, що вартість вогнезахисного матеріалу і робіт з його нанесення, хоча і є головними пунктами при виборі вогнезахисних рішень замовником, але не повинні бути первинними принципами. Питання умов експлуатації і терміну служби обраних технічних рішень є більш значущими. Так, на перший погляд, більш дорогий вогнезахисний матеріал, може виявитися найбільш економічно виправданим технічним рішенням, при розгляді його витрати на ту чи іншу конструкцію і терміну його служби. І навпаки, при виборі більш дешевого вогнезахисного матеріалу може виявитися, що його витрата на 20-30% більше відомих аналогів, а термін служби передбачає щорічне оновлення вогнезахисного покриття.

    Також дуже часто при виборі вогнезахисних рішень не враховується кінцева обробка будівельних конструкцій. Так, наприклад, якщо замовник вогнезахисних робіт в кінцевому підсумку передбачає зашиття колон, до яких пред'являються вимоги з вогнестійкості, гіпсокартонною системою, то в деяких випадках з даними колонами немає необхідності проводити додаткові вогнезахисні заходи. Гіпсокартонні системи самі є прекрасним вогнезахисним рішенням.

    Оптимальне рішення з вогнезахисту - це вибір засобу вогнезахисту для даних умов експлуатації, з максимальним терміном служби вогнезахисного покриття, за мінімальну вартість всього комплексу вогнезахисних робіт, від проєктування до здачі в експлуатацію.

    Нагадаємо, що при УЦСБ створений Центр консалтингу з вогнезахисту, звернувшись до якого можна отримати вичерпну інформацію щодо вибору технологій і засобів вогнезахисту присутніх на ринку України, дізнатися про альтернативні вогнезахисні технічні рішення, а також отримати іншу правову і нормативну допомогу у вирішенні завдань, пов'язаних з питаннями вогнезахисту.

    Костянтин Калафат

    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ