• ua
  • ua
  • МЕНЮ:

    Артем Білик: «Каталог проектувальників - потужний інструмент на ринку проектування, як для компаній, так і для замовників»

    03.09.2021

    Вартість приєдналась до Каталогу проектувальників на сайті Асоціації УЦСБ, який, на думку к.т.н, головного інженера компанії Артема Білика, є потужним інструментом на ринку проектування України



    Артем Білик, к.т.н, доцент кафедри металоконструкцій КНУБА, науковий консультант Асоціації УЦСБ, керівник профільного підкомітету ТК301 Міністерства розвитку громад та територій України, головний інженер Вартість




    Чому, одними з перших, зареєстрували свою компанію в Каталозі проектувальників на сайті УЦСБ?

    Каталог проектувальників – це потужний інструмент для того, щоб відомості про компанії з проектування металоконструкцій стали більш доступними для потенційних замовників. Місія Асоціації Український центр сталевого будівництва (УЦСБ) зробити сталь матеріалом вибору в нашій галузі. Саме тому гуртування проектувальників створює зручність для всіх учасників ринку, як для компаній, які хочуть об’єднатись навколо проекту, так і для замовників, які шукають якісних перевірених підрядників з виконання складної проектної документації. 


    Чи не побоюєтесь внутрішньої конкуренції з іншими учасників каталогу? В чому переваги саме вашої компанії для замовників?

    Є така приказка: «Нехай зірок буде багато». Український ринок настільки розмаїтий і сповнений можливостей, що цих можливостей вистачить абсолютно на всіх. Окрім того, неможливо охопити абсолютно всі напрямки. І якщо замовник прагне саме нішевого продукту, то знайде саме того виконавця, який буде відповідати його вимогам. Або зробить вибір на користь декількох компаній, кожна з яких закриє певний напрямок роботи в даному проекті.

    Компанія Вартість спеціалізується на проектних, вишукувальних і консалтингових роботах у сфері проектування. Ми маємо вагомий досвід з проектування складних конструкцій насамперед металоконструкцій, величезний досвід в реконструкції. Також, Вартість є генпроектувальною компанією, займається супроводом будівель від вишукувань інженерних та геологічних, лідарної та георадарної зйомки до всіх стадій проектування. Наша перевага в тому, що ми досить мобільні, маємо власне обладнання для вишукувальних робіт і закриваємо всі розділи, включно з мережами та дизайном приміщень. Перелік компаній та об’єктів, з якими ми працювали, теж свідчить сам за себе.

     

    Які знакові об’єкти із вашого портфоліо розміщені в Каталозі проектувальників?

    Насамперед, це об’єкти складних конструкцій. Наприклад, Колесо огляду в Batumi Tower, Будинок профспілок на Майдані Незалежності в м. Київ (вишукування, проектування всіх розділів, супровід, науковий супровід), Головний корпус університету біоресурсів і природокористування в м. Києві (після пожежі займались вишукуванням, відновленням, архітектурою, всіма розділами). Та безліч об'єктів, які характеризують досвід і діяльність нашої компанії.


    Колесо огляду в Batumi Tower



    Будинок профспілок (Майдан Незалежності, м. Київ)

    Рік: 2019

    Металоємність: 250 т

    Клас наслідків : CC3




    Головний корпус університету біоресурсів і природокористування (м. Київ)



    Скільки МК ви вже запроектували?

    Складно перелічити по тоннажу, але скажу, що за рік ми проектуємо від 20 до 40 об’єктів, серед яких 3-4 великих об’єкти по 200-300 тонн металоконструкцій. Складні конструкції, наприклад, атракціонна техніка, військові споруди, промислові споруди вимагають великої уваги та ретельності в проектуванні. Водночас їх питома металоємність невелика, а трудомісткість, виготовлення і технологічний рівень досить значний.

    З 1996 року не має такого напрямку проектування, який би ми не охопили та де б не застосували металоконструкції. Ми проектували силоси (нами спроектовано найбільший в Україні силос для цукру на 50 тис. м3), логістичні комплекси, комерційні, офісні та торговельні об’єкти, займались реконструкціями, новобудовами та прибудовами, підйомом будівель, освоєнням підземних просторів. Фактично ми охопили всі сегменти та навіть проектування кузовів для військових автомобілів, плавучих офісів на баржах, понтонні причали та інші нестандартні сегменти, де можна застосувати тільки металоконструкції.  Ми не боїмось складних задач та вміємо їх вирішувати. Компанія Вартість проектує не лише в Україні, а і за кордон (Грузія, Польща, Словенія). Все реально за допомогою BIM-моделювання та зі знанням англійської. Також, наша компанія локалізувала багато іноземних проектів, працюючи з іноземцями та Україні.


    Розкажіть як з’явилась назва вашої компанії, про засновників та працівників? Історія компанії, візія, спеціалізація, скільки років на ринку проектування? 

    Засновник компанії Вартість Білик Сергій Іванович, д.т.н, професор, завідувач кафедри металевих, дерев’яних, пластмасових конструкцій КНУБА. Компанія розпочала свою діяльність з оцінки нерухомості, обстеження, визначення технічного та фізичного зносу будівель і споруд. Ми створюємо вартість для замовників. Саме звідти і назва компанії — Вартість. Але є тут і сакральна символіка, логотип компанії складають літери V (перемога) та А (перший). Окрім того, V та А посилання на кут та циркуль.

    Ядром інтелектуальних ресурсів нашої компанії є викладачі університету КНУБА (кафедра металевих, дерев’яних та пластмасових конструкцій). Тому до кожного проекту ми підходимо системно, ґрунтовно, науково, адже окрім проектування ми готуємо норми, беремо участь в державних комісіях, надаємо науковий супровід, консультуємо державні організації.


    Як побудовані процеси в компанії чи є певна специфіка?

    Так, є певна специфіка. Хоч в нас є онлайн-інструменти для продажів та соціальні мережі, більшість замовлень приходять до нас по рекомендаціях та завдяки репутації. Ми будуємо компанію родинного типу з невеликою кількістю працівників.

    Головне для нашої компанії культивація цінностей, ми маємо певні принципи в проектуванні, що виробились з роками. Ці принципи є маркерами найкоротшого шляху до успіху як проекту, так і реалізації бажань замовника. Пакетна пропозиція для Замовника – один з таких принципів.

    Мабуть, основною специфікою в роботі компанії є виконання складних об’єктів. Ми  не боїмось складних викликів, адже наш досвід дає можливість інтегрувати будь-який об’єкт в певний ланцюжок, розбити на бізнес-процеси.

    Також специфікою нашою компанії є супровід об’єкту після будівництва та науковий супровід.


    Якими ви бачите перспективи компанії та ринку проектування МК в найближчі 3-5 років?

    Будемо відвертими, минулі два роки, включно з 2021, були неоднозначними в проектуванні. З однієї сторони спостерігалась тенденція, що деякі замовники намагались добудувати вже розпочате, деякі компанії заморозили проекти та будівельні майданчики. На сьогодні видно реструктуризацію ринку. Зростає роль логістичного та житлового сегментів, тоді як комерційна нерухомість продовжує міграцію і по волатильності, і за запитами, і по об'ємах площі.

    Моя думка, що ситуація стабілізується, коли пандемія буде вщухати, хоча частина ринку так і не зміниться (зміна офісної роботи на віддалену, зміна співвідношення відсотку фізичних продажів в комерційній нерухомості та відсотку продажів онлайн). Це буде впливати на ринок проектування.

    Будь-які труднощі несуть в собі можливості. Змінюється ринок, змінюємось і ми як компанія в переході на аутсорс, структурі, побудові робочого процесу, комунікації з клієнтами.

    Ринок буде розвиватись та матиме більше можливостей, чим ближче (економічно та нормативно) Україна буде до Європейського Союзу.

    Наприклад, докризова цифра річного обсягу будівельних робіт складала 6 млрд євро, тоді як в  сусідній Польщі 36 млрд євро.

    Нам є куди розвиватись та бути сучасними. Ми постійно інвестуємо в дослідження, навчаємо персонал та заохочуємо до самонавчання. Дивимось з оптимізмом в майбутнє.


    ПІДПИШИСЬ, ЩОБ НЕ ПРОПУСКАТИ ВАЖЛИВІ НОВИНИ